Σκέρτσος: 200-250 σεισμοί ημερησίως- Δεν υπάρχει εντολή εκκένωσης της Σαντορίνης

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε τις μεταφορές των ανθρώπων από το νησί προς πιο ασφαλείς προορισμούς»
Κατολίσθηση στην Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025.
Κατολίσθηση στην Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025.
Eurokinissi

«Εντολή εκκένωσης του νησιού δεν υπάρχει, ωστόσο, στο πλαίσιο της πρόληψης νομίζω ότι είναι εύλογο όταν μιλάμε για μία περιοχή που ανά 5 ή 10 λεπτά δίνει ένα σεισμό της τάξης των 4, 4,5, 5 Ρίχτερ, καταλαβαίνετε ότι και εσείς και εγώ αν ήμασταν εκεί δεν θα αισθανόμασταν καθόλου ευχάριστα. Υπάρχουν παιδιά τα οποία ζουν εκεί, υπάρχουν ηλικιωμένοι, είναι προσωπικές αποφάσεις. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε τις μεταφορές των ανθρώπων από το νησί προς πιο ασφαλείς προορισμούς» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος για την σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη.

«Ζούμε με τους σεισμούς, είμαστε μια σεισμογενής χώρα. Το σημαντικό είναι ότι μας έχει δώσει η προσεισμική δραστηριότητα τη δυνατότητα να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και αυτό θέλουμε. Ένα κράτος το οποίο επενδύει στην πρόληψη, ενημερώνει τους πολίτες, συνεργάζεται με όλες τις αρχές και τους επιστημονικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ασφάλειας» ανέφερε.

Όπως τόνισε, «τα μέτρα αφορούν τα νησιά της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο τη Σαντορίνη. Η Σαντορίνη είναι στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή της σεισμικής δραστηριότητας, αλλά βασικά η δραστηριότητα αυτή προκύπτει από το ρήγμα το οποίο υπάρχει μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Μιλάμε δηλαδή για πάνω από 200-250 σεισμούς ημερησίως».

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το φαινόμενο για να αλλάξει την ατζέντα είπε: «Η απάντηση είναι αυτονόητη. Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει κάποιου είδους εργαλειοποίηση αυτής της πρωτοφανούς σεισμικής δραστηριότητας, διότι αντίστοιχο φαινόμενο είχαμε και το 2011- 12, αλλά όχι τέτοιας έντασης στην περιοχή αυτή. Είναι η πρώτη φορά στη ζώσα μνήμη, εκτός αν μιλήσουμε για τους ανθρώπους που έζησαν το σεισμό του 1956, που έχουμε τέτοια δραστηριότητα με τόσους πολλούς σεισμούς αυτής της έντασης στην περιοχή, αλλά και στην Ελλάδα με πρόδρομη σεισμική δραστηριότητα. Επομένως επενδύουμε στην πρόληψη, ακούμε τους ειδικούς και αφήνουμε όλη την υπόλοιπη πολιτικολογία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή