Συνεχίζονταν και μετά την έλευση της νύχτας οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο Λουτράκι και σε Δερβενοχώρια- Μάνδρα- ενώ δύσκολη ήταν η κατάσταση και στη Ρόδο.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, «ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ στο Αιγαίο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», σημείωσε.
Η φωτιά στο Λουτράκι βρισκόταν στο ύψος του Αγίου Χαραλάμπου και δεν είχε προσπεράσει την εθνική οδό, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλον προσπάθειες να κρατηθεί μακριά από τα διυλιστήρια. Κάτοικοι οικισμών γύρω περιοχών έλαβαν μηνύματα από το 112. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων για έξι μήνες, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά.
Όσον αφορά στη φωτιά που ξέσπασε στα Δερβενοχώρια, πολύ μεγάλο είναι το πύρινο μέτωπο. Ένα μέτωπο είχε φτάσει στη Βλυχάδα, στη Μάνδρα είχε περάσει τη Νέα Ζωή (όπου καίγονταν σπίτια), ενώ άλλο μέτωπο ήταν στην Αγία Σωτήρα. Χιλιάδες στρέμματα βλάστησης, αλλά και σπίτια και καλλιέργειες στα Δερβενοχώρια είχαν καεί. Εντολές εκκένωσης είχαν δοθεί σε οικισμούς (Νέα Ζωή, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι, Πανόραμα, Πουρνάρια). Στην πυρκαγιά επιχειρούσαν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, καθώς και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».
Ως δύσκολη περιγραφόταν το βράδυ η κατάσταση και με τη φωτιά στην περιοχή Έμπωνας Ρόδου. Η φωτιά ξέσπασε σε δασική, πυκνόφυτη έκταση, ωστόσο δεν υπάρχουν οικισμοί κοντά. Επιχειρούσαν 66 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 18 οχήματα.
Νωρίτερα την Τρίτη, στην ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές από το Πυροσβεστικό Σώμα, αναφέρθηκε πως 47 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στο 24ωρο και οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδια. Στα Δερβενοχώρια είχαν «διαπιστωθεί ζημιές» και οι πυροσβέστες σε συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις, χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν απεγκλωβισμούς σε αρκετές περιπτώσεις.
Οι σημαντικότερες άλλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Τρίτη και χρειάστηκε να επιχειρήσουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και έχουν πλέον ελεγχθεί, ήταν:
στην Ηρακλειά Ηλείας,
δύο ακόμη πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο Δαφνί Αττικής, η μία πλησίον του οικισμού Αφαία και η δεύτερη πλησίον της λεωφόρου Αθηνών,
στην Καλλονή Λέσβου
στη Γαλήνη Λάρισας σε υπολείμματα καλλιεργειών και
στη Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας και
στο Σέσκλο Μαγνησίας
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες και οι άνεμοι θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ. Συνεπώς, για αύριο Τετάρτη, αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Ψαρά.
Σημειώνεται πως ανακλήθηκαν οι άδειες όλου του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι νεωτέρας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).