Στον αστερισμό του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων κινούνται στη ΝΔ αφού εκτιμούν ότι εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για αυτή καθεαυτή τη λύση του εθνικού θέματος, άλλα και για τη συνέχιση της ύπαρξης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο γαλάζιο επιτελείο σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, συνδέοντας ευθέως την ψήφο τους με τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Με δεδομένες τις πατριωτικές κορώνες του συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα περί μη αποδοχής λύσης που θα εμπεριέχει τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Μακεδονία», στην οδό Πειραιώς κάνουν από τώρα σαφές ότι δεν θα αποτελέσουν για ακόμα μια φορά το μαξιλαράκι ασφαλείας που επιζητά το Μέγαρο Μαξίμου, προκείμενου να μην διασαλευθεί η κυβερνητική πλειοψηφία και να τεθεί ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης.
Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναρτά τη θέση του με την ύπαρξη ενιαίας θέσης στον κυβερνητικό συνασπισμό για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, και άρα, την υποβολή εκ μέρους τους, μιας κοινής πρότασης λύσης.
Υπενθυμίζουν δε, την εθνική γραμμή όπως αυτή είχε οριστεί από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007, αλλά και από τη στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008.
Και όλα αυτά, την ώρα που ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, χαρακτήριζε το πρώτο εξάμηνο του 2018, ως μία πολύ καλή ευκαιρία για την επίλυση του θέματος του ονόματος.
«Το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να βρεθεί επιτέλους μια λύση σε αυτό το πρόβλημα και η “Μακεδονία” να προχωρήσει μπροστά: να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και να ενεργοποιηθεί αυτόματα η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων.
Ζητούμενο παραμένει αν οι παρασκηνιακές ζυμώσεις γύρω από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων οδηγήσει σε ένα νέο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.