Σκληρότερα χτυπήματα στην Ουκρανία θέλουν τα «γεράκια» του Κρεμλίνου, μα δεν ετοιμάζονται πυρηνικά

Υποστηρικτές του Κρεμλίνου επικροτούν τα αντίποινα για τη γέφυρα προς την Κριμαία, ωστόσο η βρετανική GCHQ λέει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για προετοιμασία πυρηνικού πλήγματος.
Stringer . via Reuters

Το σφυροκόπημα με πυραύλους από τη Ρωσία σε πόλεις ανά την Ουκρανία έφερε επιδοκιμαστικά σχόλια από Ρώσους αξιωματούχους και υποστηρικτές του Κρεμλίνου, που τις τελευταίες εβδομάδες ασκούσαν κριτική στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για τις ήττες στο πεδίο της μάχης.

Ρώσοι εθνικιστές σχολιαστές και πολεμικοί ανταποκριτές των κρατικών ΜΜΕ επιδοκίμασαν την επίθεση της Δευτέρας (σημειώνεται πως πλήγματα κατά υποδομών έλαβαν χώρα και την Τρίτη) ως μια πρέπουσα και πολυαναμενόμενη απάντηση στην επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση και την επίθεση στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία και την Κριμαία το Σαββατοκύριακο. Πολλοί υποστηρίζουν πως η Μόσχα θα έπρεπε να συνεχίσει τα πλήγματα με την ίδια ένταση ώστε να κερδίσει τον πόλεμο. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν πλέον εξελίσσεται σε «όμηρο» των απόψεων των συμμάχων του ως προς το πώς θα έπρεπε να εξελιχθεί η εκστρατεία στην Ουκρανία.

«Η πρωτοβουλία του Πούτιν αποδυναμώνεται, και καθίσταται πιο εξαρτώμενος από τις συνθήκες και αυτούς που σφυρηλατούν τη “νίκη” (στην Ουκρανία) για αυτόν» έγραψε η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια του think tank R.Politik. «Ο φόβος της ήττας είναι τόσο ισχυρός, ειδικά για αυτούς που έχουν εμπλακεί πλέον βαθιά σε αυτό το στρατιωτικό εγχείρημα, που η αναποφασιστικότητα του Πούτιν, με τη λογική “δεν έχουμε αρχίσει τίποτα ακόμα” και “οι συγκρατημένες τακτικές έχουν αποδώσει” έχει γίνει πρόβλημα» πρόσθεσε η αναλύτρια.

Επί εβδομάδες υποστηρικτές του Πούτιν ζητούν δραστικές ενέργειες στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία. Αυτό εντάθηκε το Σαββατοκύριακο μετά από έκρηξη στη Γέφυρα Κερς, που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία. Η γέφυρα, η μακρύτερη στην Ευρώπη, αποτελεί σύμβολο της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος και ο Πούτιν ο ίδιος την εγκαινίασε το 2018. «Και;» διερωτήθηκε στα social media η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, επικεφαλής του RΤ, όσον αφορά στην απάντηση της Μόσχας στην επίθεση του Σαββάτου. «Αυτή είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις που η χώρα πρέπει να δείξει ότι μπορούμε να χτυπήσουμε κι εμείς» είπε ο Αλεξάντερ Κοτς, πολεμικός ανταποκριτής της δημοφιλούς ταμπλόιντ Κομσομόλσκαγια Πράβδα. Ο Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Μιρόνοφ, που ηγείται του υποστηριζόμενου από την κυβέρνηση κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», έγραψε στο Twitter το Σάββατο ότι η Μόσχα θα έπρεπε να αψηφήσει τις δυτικές απόψεις όταν διαμορφώσει την απάντησή της στην επίθεση. «Είναι ώρα για μάχη. Άγρια, ακόμα και κτηνώδη. Χωρίς να κοιτάμε οποιεσδήποτε επικρίσεις από τη Δύση» σχολίασε.

Handout . via Reuters

Η απάντηση ήρθε τη Δευτέρα, με δεκάδες πυραύλους να εκτοξεύονται ταυτόχρονα κατά ουκρανικών πόλεων, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες και προκαλώντας άνευ προηγουμένου ζημιά σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας. Τα πλήγματα, που σημειώθηκαν σε 15 ουκρανικές πόλεις, οι περισσότερες πρωτεύουσες περιφερειών, έκοψαν γραμμές ηλεκτροδότησης, προκάλεσαν ζημιές σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και δρόμους και άφησαν πόλεις χωρίς νερό. Για πρώτη φορά εδώ και μήνες, ρωσικοί πύραυλοι εξερράγησαν στην καρδιά του Κιέβου, κοντά σε κυβερνητικά κτίρια. Ο Πούτιν είπε ότι τα πλήγματα ήταν αντίποινα σε αυτά που χαρακτήρισε «τρομοκρατικές» ενέργειες του Κιέβου με στόχο τη γέφυρα και δεσμεύτηκε για «σκληρή» και «ανάλογη» απάντηση αν η Ουκρανία πραγματοποιήσει περαιτέρω επιθέσεις που απειλούν την ασφάλεια της Ρωσίας.

Η Σιμονιάν έγραψε στο Twitter «ορίστε η απάντηση», προσθέτοντας πως η γέφυρα ήταν εξαρχής «κόκκινη γραμμή». Ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε τώρα «100% ευτυχής» για την πορεία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Σημειώνεται πως ο Καντίροφ ήταν έανς από τους ένθερμους υποστηρικτές «πιο δραστικών μέσων», περιλαμβανομένων χαμηλής ισχύος πυρηνικών όπλων.

Πέραν των επιδοκιμασιών από τους υποστηρικτές του Κρεμλίνου, υπάρχουν απαιτήσεις προς τον Πούτιν και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν στην ίδια ένταση τις επιθέσεις. Κατά τον Σεργκέι Αξιόνοφ, κυβερνήτη που όρισε η Μόσχα στην προσαρτηθείσα Κριμαία, «αν τέτοιες ενέργειες για την καταστροφή των εχθρικών υποδομών γίνονταν κάθε μέρα, θα είχαμε τελειώσει τα πάντα τον Μάιο και το καθεστώς του Κιέβου θα είχε ηττηθεί». Ο κορυφαίος παρουσιαστής του RT, Αντόν Κρασόφσκι, ανέβασε βίντεο με τον ίδιο να χορεύει σε ένα μπαλκόνι με καπέλο με το «Ζ», ενώ σε ανάρτησή του στο Telegram έγραψε πως οι ζημιές «δεν ήταν αρκετές». Άλλος ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, ο Αντρέι Μεντβέντεφ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Δευτέρας «λογικό βήμα, που όχι μόνο απαιτούσε εδώ και καιρό η κοινωνία- η στρατιωτική κατάσταση απαιτούσε διαφορετική προσέγγιση στις εχθροπραξίες».

Η πολιτική αναλύτρια Στανόβαγια έγραψε στο Telegram πως ο Πούτιν δεχόταν ισχυρές πιέσεις πριν τη Δευτέρα για «επιθετικές ενέργειες, μεγάλους βομβαρδισμούς» και αυτό τον ώθησε να δράσει. «Μπορεί να πει κανείς πως ο Πούτιν πείστηκε να καταφύγει σε μια πιο επιθετική γραμμή. Και αυτό αντιστοιχεί στο πώς αντιλαμβάνεται την κατάσταση. Μα είναι ολισθηρή πλαγιά- δεν υπάρχει γυρισμός» έγραψε η Στανόβαγια.

GCHQ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων

Anadolu Agency via Getty Images

Πάντως, ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας GCHQ (Government Communications Headquarters) είπε ότι δεν υπάρχουν επί της παρούσης ενδείξεις πως η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Όπως άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Δύσης εν γένει πρόσφατα, ο Σερ Τζέρεμι Φλέμινγκ δεν ανέφερε πως υπήρχαν σημάδια «ύποπτης» δραστηριότητας. Μιλώντας στο Radio 4 (BBC) προειδοποίησε πως οποιεσδήποτε κουβέντες περί πυρηνικών όπλων είναι «πολύ επικίνδυνες», προσθέτοντας ότι η GCHQ (που ειδικεύεται σε παρακολουθήσεις επικοινωνιών) θα περίμενε να δει «ενδείξεις» αν η Ρωσία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά.

«Μου είναι ξεκάθαρο πως ενώ μπορεί να μη μας αρέσει και από πολλές απόψεις να απεχθανόμαστε τους τρόπους με τους οποίους η ρωσική πολεμική μηχανή και ο Πούτιν διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο, παραμένουν εντός του δόγματος που κατανοούμε για τη χρήση τους, περιλαμβανομένων και των πυρηνικών όπλων».

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πούτιν ανησυχεί για τους κινδύνους κλιμάκωσης. Τους σκέφτεται με διαφορετικούς όρους. Μα νομίζω ότι είναι ένδειξη πως δεν έχει πιάσει αυτές τις άλλες μορφές διεξαγωγής πολέμου».

Αναφερόμενος στην κατάσταση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ο Σερ Τζέρεμι είπε πως «ξεμένουν από πυρομαχικά» και «σίγουρα ξεμένουν από φίλους». Επίσης, αναφέρθηκε σε «απελπισία», λέγοντας πως «μπορούμε να βλέπουμε αυτή την απελπισία σε πολλά επίπεδα εντός της ρωσικής κοινωνίας και της ρωσικής πολεμικής μηχανής».

Παρόλα αυτά υπογράμμισε πως οι επιθέσεις της Δευτέρας έδειξαν ότι η Ρωσία ήταν ακόμα «πολύ ικανή» να προκαλέσει ζημιά. «Η πολεμική μηχανή της Ρωσίας μπορεί να εκτοξεύσει όπλα, έχει μεγάλα αποθέματα και εξειδίκευση. Ωστόσο και πάλι πιέζεται πολύ στην Ουκρανία».

Με πληροφορίες από Associated Press, BBC

Δημοφιλή