Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν «σκοντάψει» σε ένα «πραγματικό πρόβλημα» πάνω στο ζήτημα των συνόρων στην Ιρλανδία, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ φέρεται να επιζητεί περαιτέρω διαβεβαιώσεις με σκοπό να αποτρέψει την επιστροφή «σκληρών» συνόρων, που θα περιλαμβάνουν αυστηρότερους ελέγχους.
Ένα μη προγραμματισμένο ταξίδι του Βρετανού υπουργού Brexit στις Βρυξέλλες την Κυριακή είχε δημιουργήσει ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο οι συνομιλίες «βάλτωσαν» εξαιτίας της ανάγκης για ένα εφεδρικό σχέδιο (γνωστό ως «backstop») για να αποφευχθεί ένα «σκληρό» σύνορο.
Σημειώνεται πως ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να φθάσουν σε κοινό τόπο σχετικά με την πρότασή του σύμφωνα με την οποία η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει στην οικονομική ζώνη της Ένωσης, την ώρα που το Λονδίνο απορρίπτει την εγκαθίδρυση οποιωνδήποτε εμπορικών ελέγχων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει επιμείνει οποιαδήποτε συμφωνία backstop να εφαρμόζεται στη Μ. Βρετανία συνολικά, για να αποφευχθεί η δημιουργία νέου συνόρου στην Ιρλανδική Θάλασσα. Ωστόσο, οι συνομιλίες της Κυριακής ναυάγησαν επειδή η ΕΕ επέμεινε σε μια δεύτερη συμφωνία backstop, που θα περιελάμβανε μόνο τη Βόρεια Ιρλανδία, αν η εκδοχή του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι έτοιμη εγκαίρως, σύμφωνα με πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ.
Το DUP (Democratic Unionist Party) έχει δεσμευτεί πως θα αντιτεθεί σε οποιουσδήποτε νέους ελέγχους σε αγαθά που θα διέρχονται μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος για το Brexit έχει πει πως η προοπτική ενός Brexit άνευ συμφωνίας είναι «πιθανότατα αναπόφευκτη».
Η σύνοδος αυτής της εβδομάδας λαμβάνει χώρα καθώς η εσωτερική πολιτική πίεση στη Μέι αυξάνεται, εν μέσω απειλών για πιθανές παραιτήσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου. Επίσης, το Εργατικό Κόμμα έχει καλέσει την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το σχέδιό του για το backstop, καθώς οποιαδήποτε πρόταση πρέπει να εξεταστεί από τους βουλευτές πριν κλείσει συμφωνία με την ΕΕ στη σύνοδο των Βρυξελλών.
Σημειώνεται πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, έχει πει ότι η όλη ιδέα του backstop θα έπρεπε να απορριφθεί εντελώς. Γράφοντας στη Daily Telegraph, υποστήριξε πως «επιδιώκοντας να αλλάξει τους συνταγματικούς διακανονισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, η ΕΕ μας αντιμετωπίζει με ξεκάθαρη περιφρόνηση».
Οι ένθερμοι υποστηρικτές του Brexit σαν τον Τζόνσον φοβούνται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συμφωνήσει ένα backstop χωρίς χρονικό περιορισμό που θα διατηρήσει την χώρα στην τελωνειακή ένωση επ΄αόριστον, ενώ η Μέι επιμένει ότι οι τελωνειακές διευθετήσεις που περιλαμβάνονται στο σενάριο του backstop πρέπει να είναι προσωρινές.
(με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)