Από τις πιο σύγχρονες προσθήκες αθλημάτων όπως το “BMX” και το “Skateboard”, που απολαύσαμε και στο Παρίσι, έως και τις παλαιότερες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενσωματώνουν μέσα στο πέρασμα των χρόνων μια πληθώρα από Ολυμπιακά σπορ, άλλα αρκετά πιο διαδεδομένα και άλλα όχι τόσο.
Στην σύγχρονη εποχή αδιανόητη μοιάζει για πολλούς η ένταξη ορισμένων σπορ σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κατά τα παλαιότερα χρόνια, που είχαν μάλιστα και ιδιαίτερη απήχηση τότε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σκοποβολή με περιστέρια, η διελκυστίνδα, καθώς και η μονομαχία με όπλα.
Σκοποβολή με περιστέρια
Αποτελεί το πλέον περίεργο Ολυμπιακό σπορ που έχει εφαρμοστεί ποτέ. Όπως είναι πλέον δομημένοι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, η σκοποβολή περιλαμβάνεται κανονικά σαν Ολυμπιακό σπορ, με την μόνη διαφορά ότι τα αντικείμενα - στόχοι είναι υλικά.
Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 στο Παρίσι, όταν οι διοργανωτές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν σαν στόχους κινούμενα περιστέρια. Σύμφωνα με πληροφορίες της εποχής περισσότερα από τριακόσια περιστέρια βρήκαν τον θάνατο, ενώ νικητής αναδείχθηκε ο Βέλγος Λέον Ντε Λάντεν, που πέτυχε 21 πτηνά. Ο Βέλγος μπήκε και στο ρεκόρ Guinness.
Διελκυστίνδα με κυρίαρχους τους Βρετανούς
Το συγκεκριμένο παλαιό Ολυμπιακό σπορ ήταν αρκετά δημοφιλές κάποτε, ενώ και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κράτησε την φήμη του, με αρκετά παιδιά και εφήβους να παίζουν διελκυστίνδα στα σχολικά τους χρόνια. Πρόκειται για ένα άθλημα δύο ομάδων, όπου η κάθε ομάδα προσπαθεί να τραβήξει το σχοινί στην δική της μεριά, εκτοπίζοντας έτσι τους αντιπάλους.
Στα είκοσι περίπου χρόνια που αποτέλεσε Ολυμπιακό αγώνισμα, οι Βρετανοί ήταν κυρίαρχοι, κερδίζοντας δέκα μετάλλια του συγκεκριμένου σπορ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Άντβερπ το 1920 ήταν και οι τελευταίοι που έλαβαν χώρα αγώνες διελκυστίνδας.
Μονομαχία με όπλα
Το πλέον επικίνδυνο Ολυμπιακό σπορ είναι αυτό που εφαρμόστηκε για πρώτη και τελευταία φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 1908. Για καλή τύχη των συμμετεχόντων δεν υπήρξε κάποιος θανάσιμος τραυματισμός, ενώ οι αθλητές αγωνίζονταν φορώντας προστατευτικές στολές. Ακόμα, οι σφαίρες των όπλων ήταν φτιαγμένες από ακίνδυνα υλικά που θεωρητικά πάντα μιλώντας δεν μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιον θανάσιμο τραυματισμό.
Η τέχνη ήταν ένα ακόμα Ολυμπιακό άθλημα και μπορούσε να εντοπιστεί διάφορες μορφές, όπως η μουσική, η ζωγραφική και η γλυπτική. Χρονικά τοποθετείται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 έως και εκείνους του 1948.
Πηγή: BBC