Έφτασε στο Τζιμπουτί το ελληνικό μεταγωγικό για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στο Σουδάν.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις 5 το απόγευμα απογειώθηκε το ένα από τα δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-27 από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί όπου βρίσκονται οι Έλληνες υπήκοοι.
Νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου με στόχο «τον περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών παροχής βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και για τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα».
Από την Κυριακή Ελληνες και μέλη των οικογενειών τους απομακρύνονται με ασφάλεια από το Σουδάν και όλοι σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, είναι καλά στην υγεία τους.
«Αφίχθησαν προ ολίγου επιπλέον πέντε Έλληνες από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε νέα ανακοίνωσή του.
Όπως σημειώνεται, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχει ευχαριστήσει τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι (Antonio Tajani), για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.
«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από τη συγκεκριμένη χώρα συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», προσθέτει.
Τουλάχιστον 23 Ελληνες πολίτες έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από το Σουδάν προς το Τζιμπουτί. Οι πρώτοι 8 απεγκλωβίστηκαν την Κυριακή με την αρωγή της Γαλλίας.
Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η επίτιμη πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.
Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες
Την ίδια ώρα όμως, 12 ακόμα Έλληνες βρίσκονται στο επίκεντρο των εχθροπραξιών και υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους.
Όπως αναφέρει γυναίκα εγκλωβισμένη μιλώντας στην ΕΡΤ: «Δεν έχουμε φύγει, είμαστε ακόμα εδώ. Προσπαθούσαμε χθες να φύγουμε, μας σταματήσανε, μας πυροβολήσανε και μας πήγαν πίσω. Δεν μπορούμε να φύγουμε από την περιοχή της εκκλησίας».
Από την πλευρά του ένας ακόμα Έλληνας εγκλωβισμένος τονίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. «Πάρα πολύ χάλια, πάρα πολύ δύσκολα. Και ο μητροπολίτης μας περνάει πάρα πολύ δύσκολα με αυτούς τους εγκλωβισμένους. Ευελπιστούμε σήμερα να γίνει κάτι», εξηγεί στην ΕΡΤ.
«Ως Ευρώπη δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό»
Ο Ν. Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ευχαρίστησε τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν «δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό».
Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια:
«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούν, από το Σουδάν.
Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου.
Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Ζοζέπ Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν.
Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατηγική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».