Σουδάν: Η ανθρωπιστική κρίση εξαπλώνεται στις φτωχές γειτονικές χώρες - Χιλιάδες οι πρόσφυγες

Νταρφούρ, Αιθιοπία, Τσαντ και νότιο Σουδάν βιώνουν τις δικές τους επισιτιστικές κρίσεις αδυνατώντας να παρέχουν τροφή στους πρόσφυγες.
ZOHRA BENSEMRA via Reuters

Το Σουδάν, μια χώρα, που θα μπορούσε να θρέψει πλουσιοπάροχα τους πολίτες της μόνο από τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και χρυσού που διαθέτει, μαστίζεται από μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

Οι βίαιες εμφύλιες συγκρούσεις εξαιτίας δύο φιλόδοξων τυράννων, έχουν πυροδοτήσει μια νέα επισιτιστική κρίση σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Αφρικής και του πλανήτη.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης εκτιμά, ότι μετά τον ξεριζωμό 65 χιλιάδων Σουδανών τον τελευταίο μήνα στις γειτονικές χώρες, είναι σε εξέλιξη «μια δευτερεύουσα ανθρωπιστική κρίση» καθώς χώρες όπως το Νταρφούρ, η Αιθιοπία, το Τσαντ και το νότιο Σουδάν βιώνουν ήδη τις δικές τους επισιτιστικές κρίσεις.

«Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα σίτισης εξαιτίας δικών τους συγκρούσεων αλλά και της εκτεταμένης ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής», τόνισε στο CNBC η Madiha Raza, ανώτερη υπεύθυνη παγκόσμιας επικοινωνίας του IRC για την Αφρική. .

Σύμφωνα με το IRC, 30.000 Σουδανοί πρόσφυγες έχουν περάσει ήδη τα σύνορα προς το Τσαντ ενώ άλλοι 15.000 έχουν καταφύγει στο Νότιο Σουδάν και αρκετές χιλιάδες στην Αιθιοπία.

«Αυτές οι χώρες είναι κοινότητες υποδοχής προσφύγων και χώρες που χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για να μπορέσουν να δεχτούν και να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες που έρχονται κατά χιλιάδες», πρόσθεσε η Ράζα.

800.000 πρόσφυγες εάν δεν σταματήσουν οι συγκρούσεις

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά, ότι εάν συνεχιστούν οι συγκρούσεις στο Σουδάν, περίπου 800.000 πρόσφυγες θα μεταναστεύσουν στις γειτονικές χώρες.

Πολλοί από αυτούς όμως, δεν θα καταφέρουν να φτάσουν ποτέ στα στρατόπεδα προσφύγων, καθώς οι συνθήκες του ταξιδιού είναι άθλιες και επικίνδυνες σε θερμοκρασίες που φτάνουν ήδη τους 50 βαθμούς Κελσίου.

«Όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στα στρατόπεδα προσφύγων είναι τραυματισμένοι, πεινασμένοι και αφυδατωμένοι» είπε η Raza μέσω βιντεοκλήσης από το Ναϊρόμπι της Κένυας.

Η αδυναμία των χωρών αυτών να τους παρέχουν στέγη, ασφάλεια και τροφή έχει ως αποτέλεσμα να προωθούν ήδη τον επαναπατρισμό τους στο Σουδάν, παρότι επιστρέφουν σε μια επικίνδυνη, εμπόλεμη ζώνη.

Το ναυάγιο της εκεχειρίας μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), το Σαββατοκύριακο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, σημαίνει ότι η βία θα συνεχιστεί.

Άλλωστε, οι σημερινοί πολέμαρχοι, ο επικεφαλής του στρατού, έκπτωτος πλέον δικτάτορας Αλ Μπουρχάν και ο Ντάγκλο (Χεμεντί), επικεφαλής των παραστρατιωτικών δυνάμεων «θεωρούν ότι μπορούν να κερδίσουν στρατιωτικά την εξουσία αντί να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δήλωσε η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Avril Haines, στη Γερουσία.

Οι δύο στρατηγοί, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021 που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρωθυπουργό Abdalla Hamdok, διέλυσαν την κυβέρνηση της χώρας ασκώντας από κοινού την εξουσία ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα.

Όμως η συμφωνία μετάβασης της εξουσία και η διεξαγωγή εκλογών δεν τηρήθηκε, γεγονός που οδήγησε στο χάος το Σουδάν.

Εγκλωβισμένοι 45 εκατ άνθρωποι

Εξίσου τραγική είναι η κατάσταση και για τα περίπου 45 εκατομμύρια ανθρώπων που παραμένουν στο Σουδάν, αντιμετωπίζοντας σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα, νερό και ιατρική πρόσβαση καθώς οι ανθρωπιστική βοήθεια δυσκολεύεται να φτάσει στην αχανή χώρα.

Το IRC εκτιμά οτι εκτός από τους χιλιάδες που έχουν μεταναστεύσει σε γειτονικές χώρες άλλοι 335.000 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί σε άλλες περιοχές του Σουδάν.

«Οι άνθρωποι εντός της χώρας που είναι εγκλωβισμένοι δεν έχουν τα μέσα ή την πρόσβαση σε τροφή, γεγονός που πυροδοτεί μια ακόμη δευτερεύουσα ανθρωπιστική κρίση», είπε ο Ράζα.

«Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί να καλύψουμε τις ανάγκες που προέκυψαν σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής» καταλήγει ο Ράζα.

Δημοφιλή