Σουδάν: Συναγερμός στον ΠΟΥ μετά την κατάληψη ενόπλων σε εργαστήριο με φονικούς ιούς

Προειδοοίηση για «υψηλός κίνδυνο βιολογικής απειλής» καθώς στο εθνικό εργαστήριο υπάρχουν παθογόνα ιλαράς και χολέρας.
SPANISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT via Reuters

Οι μάχες στο Σουδάν αμβλύνθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού ο στρατός και μια αντίπαλη παραστρατιωτική δύναμη συμφώνησαν σε τριήμερη εκεχειρία, επιτρέποντας σε περισσότερους Σουδανούς να διαφύγουν την Τρίτη και σε ξένες χώρες να απομακρύνουν τους πολίτες τους.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι υπάρχει «υψηλός κίνδυνος βιολογικής απειλής» στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, αφού ένα από τα εμπόλεμα μέρη κατέλαβε ένα εθνικό εργαστήριο που περιείχε παθογόνα ιλαράς και χολέρας, δίωχνοντας τους τεχνικούς από μέσα.

Ο πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στις 15 Απριλίου έχει μετατρέψει κατοικημένες περιοχές σε εμπόλεμες ζώνες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 459 ανθρώπους, τραυματίζοντας πάνω από 4.000 και κόβοντας νερό, ρεύμα και τρόφιμα σε ένα έθνος που ήδη μαστίζεται από ακραία φτώχεια.

Anadolu Agency via Getty Images

Ξένες χώρες έχουν απομακρύνει το προσωπικό των πρεσβειών από το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, μετά από πολλές επιθέσεις σε διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ενός Αιγύπτιου ακόλουθου που πυροβολήθηκε θανάσιμα καθώς πήγαινε στη δουλειά του. Πολλές χώρες, εξάλλου, όπως και η Ελλάδα, επαναπατρίζουν τους υπηκόοους τους εκεί.

Την Τρίτη, η Βρετανία ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας εκκένωση των υπηκόων της με στρατιωτικές πτήσεις από ένα αεροδρόμιο βόρεια του Χαρτούμ. Η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν ότι είχαν απομακρύνει περισσότερους από 500 ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων και ότι ένας Γάλλος κομάντο χτυπήθηκε από διασταυρούμενα πυρά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

GUR PRESS SERVICE via Reuters

Οι οικογένειες Σουδανών εκμεταλλεύτηκα επίσης την ηρεμία των τελευταίων ωρών για να βγουν από τα σπίτια τους μετά από περισσότερο από μια εβδομάδα σκληρών μαχών, αναζητώντας μεταφορικό μέσο για να μεταβούν σε ασφαλές μέρος, καθώς η έξοδος των ξένων ενδέχεται να αφήσει τους ντόπιους εκτεθειμένους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν τις τελευταίες ημέρες για το γειτονικό Τσαντ, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν, παρά την αβεβαιότητα των συνθηκών κι εκεί.

KYODO via Reuters

Η κατάσταση για όσους παραμένουν στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, όπου το ένα τρίτο των 46 εκατομμυρίων ανθρώπων χρειάζονταν οικονομική βοήθεια ακόμη και πριν από το ξέσπασμα της βίας, επιδεινώνεται γρήγορα. Ορισμένοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αποχώρηση ορισμένων διεθνών οργανισμών βοήθειας και διπλωματών.

Το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει περιορίσει τις δραστηριότητές του λόγω των συγκρούσεων.

ETAT-MAJOR DES ARMEES via Reuters

Σοροί στους δρόμους

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βίντεο από το Σουδάν, ο Νίμα Σαίντ Αμπίντ του ΠΟΥ είπε ότι οι τεχνικοί έχουν πεταχτεί έξω από το Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, το οποίο περιέχει επίσης προμήθειες αίματος εκτός από τα δείγματα φονικών ιών.

Τρόφιμα, καθαρό νερό, φάρμακα και καύσιμα είναι σε έλλειψη, ανέφεραν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, και οι επικοινωνίες και η ηλεκτρική ενέργεια είναι περιορισμένες, με τις τιμές να εκτοξεύονται στα ύψη. Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι ένα εισιτήριο λεωφορείου για την Αίγυπτο είχε εξαπλασιαστεί, φτάνοντας στα 340 δολάρια.

EL TAYEB SIDDIG via Reuters

Η RSF κατηγόρησε τον στρατό ότι παραβίασε την 72ωρη εκεχειρία που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα και ότι επιτέθηκε στη θέση των στρατευμάτων του στο προεδρικό μέγαρο στο Χαρτούμ.

Το υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε, από την πλευρά του, την RSF ότι επιτέθηκε σε διπλωμάτες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Σουδάν (SAF) ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία μεσολάβησαν για την κατάπαυση του πυρός. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε πρώτος τη συμφωνία και είπε ότι αυτή ήρθε μετά από δύο ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων. Προηγούμενες εκεχειρίες απέτυχαν να εφαρμοστούν.

ABDULLAH ABDEL MONEIM via Reuters

Αυτόπτης μάρτυρας άκουσε σποραδικούς πυροβολισμούς το πρωί της Τρίτης στην πόλη Ομντουρμάν, δίπλα στην πρωτεύουσα. Πριν από την ανακοίνωση της εκεχειρίας, αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες μάχες είχαν κλονίσει το Ομντουρμάν, ενώ σημειώθηκαν επίσης συγκρούσεις και στο Χαρτούμ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η βία σε μια χώρα που πλαισιώνει την Ερυθρά Θάλασσα, το Κέρας της Αφρικής και τις περιοχές του Σαχέλ «κινδυνεύει να γίνει μια καταστροφική λαίλαπα... που θα μπορούσε να τυλίξει ολόκληρη την περιοχή και πέρα από αυτήν».

Δημοφιλή