![](https://img.huffingtonpost.com/asset/67ab99a01d000026003b5d49.jpeg?cache=7bPnbwpSm8&ops=scalefit_720_noupscale)
Σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε την Τρίτη μια 52χρονη γυναίκα σε 12 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της γενοκτονίας, στην πρώτη εκδίκαση στην σκανδιναβική χώρα για εγκλήματα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κατά της μειονότητας των Γιαζίντι.
Κατηγορούμενη ότι κρατούσε γυναίκες και παιδιά Γιαζίντι ως σκλάβες στο σπίτι της στη Συρία το 2015, η Λίνα Ισάκ καταδικάστηκε για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το περιφερειακό δικαστήριο της Στοκχόλμης.
Τα εγκλήματά της δικαιολογούσαν ποινή κάθειρξης 16 ετών, αλλά λαμβάνοντας υπόψη μια προηγούμενη καταδίκη της, καταδικάστηκε να περάσει 12 χρόνια πίσω από τα κάγκελα, ανέφερε το δικαστήριο. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Η γυναίκα, Σουηδή υπήκοος, είχε ήδη καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκιση το 2022 επειδή επέτρεψε στον 12χρονο γιο της να στρατολογηθεί ως παιδί-στρατιώτης του ΙΚ.
Η εισαγγελέας Reena Devgun δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένη με τις καταδικαστικές αποφάσεις, αλλά πιθανότατα θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής.
«Πρόκειται για πολύ, πολύ σοβαρά εγκλήματα και σε σύγκριση με άλλη σουηδική νομολογία ή σουηδική παράδοση καταδίκης, πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για μια πιο αυστηρή ποινή», δήλωσε στο AFP.
Το δικαστήριο ανέφερε ότι η υπόθεση αφορούσε εννέα Γιαζίντι, έξι από τους οποίους ήταν παιδιά εκείνη τo διάστημα.
Όλοι οι ενάγοντες αιχμαλωτίστηκαν από το ΙΚ κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε κουρδόφωνα χωριά των Γιαζίντι που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2014 στο Σιντζάρ του Ιράκ. Οι άνδρες συγγενείς τους εκτελέστηκαν και χιλιάδες γυναίκες απήχθησαν.
Μετά από περίπου πέντε μήνες αιχμαλωσίας, έφτασαν στο σπίτι της Iσάκ στη Ράκκα της Συρίας.
«Η γυναίκα τις κρατούσε φυλακισμένες και τις αντιμετώπιζε ως ιδιοκτησία της κρατώντας τις ως σκλάβες για μια περίοδο, στις περισσότερες περιπτώσεις, διάρκειας πέντε μηνών», ανέφερε το δικαστήριο.
Η μετακίνησή τους περιορίστηκε, τους υποχρέωναν να εκτελούν δουλειές και ορισμένοι επρόκειτο να μεταφερθούν σε άλλους ανθρώπους ως σκλάβοι.
«Δεδομένου ότι συμμετείχε στην περαιτέρω μεταφορά των παθόντων, είναι επίσης υπεύθυνη για τη διευκόλυνση της συνέχισης της φυλάκισης και της υποδούλωσής τους», δήλωσε το δικαστήριο.
Η Iσάκ ανάγκασε επίσης τους Γιαζίντι, οι οποίοι ασκούν τη δική τους θρησκεία, να «γίνουν ασκούμενοι μουσουλμάνοι», αναγκάζοντάς τους να απαγγέλλουν στίχους του Κορανίου και να προσεύχονται τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα.
Περίπου 300 Σουηδοί ή κάτοικοι Σουηδίας, το ένα τέταρτο των οποίων γυναίκες, εντάχθηκαν στο ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ, κυρίως το 2013 και το 2014, σύμφωνα με τη σουηδική υπηρεσία πληροφοριών Sapo.
Η Iσάκ μεγάλωσε σε μια χριστιανική ιρακινή οικογένεια στη Σουηδία, αλλά ασπάστηκε το Ισλάμ μετά τη γνωριμία της με τον εκλιπόντα σύζυγό της και ισλαμιστή Τζίρο Μέχο, με τον οποίο απέκτησε έξι παιδιά, τη δεκαετία του 1990.
Ταξίδεψε στη Συρία με τα παιδιά της το 2013. Ο Mέχο πέθανε τον Αύγουστο του 2013 και η Iσάκ μετακόμισε στη Ράκα το 2014 και παντρεύτηκε εκ νέου.
Πηγή: RFI