Ο καιρός προστάζει σούπες. «Φάρμακο», πηγή θρεπτικών συστατικών και καλή συντροφιά στο κρύο, η σούπα θα πρέπει να έχει την τιμητική της στο μενού της εβδομάδας. Για σήμερα επιλέξαμε μια συνταγή από τις «Γεύσεις κι Αρώματα από τις δυο μεριές του Αιγαίου» των Μαρίας Εκμεκτσίογλου - Γκιοκτσέν Ανταρ, σούπα με αρνάκι και δαμάσκηνα.
Εχουμε και λέμε:
Υλικά για 4 άτομα
20 αποξηραμένα δαμάσκηνα
1 κιλό αρνί (λαιμός)
1 κρεμμύδι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 πρέζα κουρκουμά
2. κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι
2 ψιλοκομμένα πράσα
1 φλυντζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο λάχανο
Εκτέλεση
Αφήνουμε όλη την νύχτα τα δαμάσκηνα σε νερό και το πρωί τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και χωρίζουμε τα δαμάσκηνα στα δυο.
Τοποθετούμε το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτουμε άφθονο νερό. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι, και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας ενώ κατά διαστήματα αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε σε άλλη κατσαρόλα πέντε ποτήρια από τον ζωμό. Προσθέτουμε το κρέας, τα δαμάσκηνα, το μαύρο πιπέρι και τον κουρκουμά. Ρίχνουμε το λάδι και δοκιμάζουμε το αλάτι. Προσθέτουμε τα πράσα και το λάχανο και αφήνουμε να βράσουν για 2 - 3 λεπτά.
Αναδημοσίευση από: «Μαρία Εκμεκτσίογλου - Γκιοκτσέν Ανταρ: Γεύσεις κι Αρώματα από τις δυο μεριές του Αιγαίου» (εκδόσεις Μίνωας).