Σολτς και Πούτιν συζήτησαν για την Ουκρανία στην πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά από 2 χρόνια

Στην συνομολία των δύο ηγετών και τα ενεργειακά.
15 Φεβρουαρίου 2022, Ρωσία, Moskau: Πούτιν, καταγράφονται χειρονομίες σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από πολύωρες κατ' ιδίαν συνομιλίες στο Κρεμλίνο. Ο Σολτς συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στα ουκρανορωσικά σύνορα. Επισήμως, επρόκειτο για μια εναρκτήρια επίσκεψη της καγκελαρίου. Φωτ: Kay Nietfeld/dpa (Photo by Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images)
15 Φεβρουαρίου 2022, Ρωσία, Moskau: Πούτιν, καταγράφονται χειρονομίες σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από πολύωρες κατ' ιδίαν συνομιλίες στο Κρεμλίνο. Ο Σολτς συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στα ουκρανορωσικά σύνορα. Επισήμως, επρόκειτο για μια εναρκτήρια επίσκεψη της καγκελαρίου. Φωτ: Kay Nietfeld/dpa (Photo by Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images)
picture alliance via Getty Images

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησε την Παρασκευή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην πρώτη δημόσια ανακοινωθείσα επικοινωνία του ηγέτη του Κρεμλίνου με εν ενεργεία επικεφαλής μιας μεγάλης δυτικής δύναμης εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Ο Σολτς προέτρεψε τον Πούτιν να είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου απάντησε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να αναγνωρίζει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας και τα αιτήματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου ότι το Κίεβο θα πρέπει να παραιτηθεί από την ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε ότι ο Σολτς προέτρεψε τον Πούτιν στην πολύωρη κλήση τους να αποσύρει τα στρατεύματά του και να τερματίσει την πλήρους κλίμακας εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Η σύγκρουση θα συμπληρώσει την Τρίτη την 1.000ή ημέρα της και εξόριστοι Ρώσοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της χήρας του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, έχουν ορίσει αντιπολεμική συγκέντρωση για την Κυριακή στο Βερολίνο.

«Ο καγκελάριος κάλεσε τη Ρωσία να είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης και τόνισε την ακλόνητη αποφασιστικότητα της Γερμανίας να υποστηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας για όσο διάστημα χρειαστεί», ανέφερε ο Χέμπεστραϊτ σε ανακοίνωσή του.

Η νέα επικοινωνία μεταξύ του Σολτς και του Πούτιν - η πρώτη τους από τον Δεκέμβριο του 2022 - έρχεται σε μια περίοδο εκτεταμένων εικασιών σχετικά με το τι θα σημάνει για την Ουκρανία η νέα κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Σολτς αντιμετωπίζει πολιτική κρίση στο εσωτερικό της χώρας του και έχει ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τον επόμενο μήνα, με πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η τηλεφωνική συνομιλία Σολτς – Πούτιν «ανοίγει το κουτί της Πανδώρας»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η τηλεφωνική συνομιλία του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας», υπονομεύοντας τις προσπάθειες απομόνωσης του Ρώσου ηγέτη.

«Τώρα μπορεί να υπάρξουν και άλλες συζητήσεις, άλλα τηλεφωνήματα. Μόνο πολλά λόγια. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που ήθελε εδώ και καιρό ο Πούτιν: είναι εξαιρετικά σημαντικό γι′ αυτόν να αποδυναμώσει την απομόνωσή του», δήλωσε ο Ζελένσκι σε απογευματινή του ομιλία.

Ο Σολτς καταδίκασε τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κατά ουκρανικών πολιτικών υποδομών και προειδοποίησε ότι η αποστολή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία για να πολεμήσουν στον πόλεμο θα σηματοδοτούσε μια σοβαρή κλιμάκωση. Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ουκρανία λένε ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες στη Ρωσία για να στηρίξουν τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Η Ρωσία είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί ενεργειακές συμφωνίες με τη Γερμανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Γερμανία πήρε την πρωτοβουλία για την κλήση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες είχαν μια «λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία».

Ο Πούτιν κατηγόρησε ότι την «την τρέχουσα κρίση» προκάλεσε η «μακροχρόνια επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αντιρωσικού προπυργίου στο ουκρανικό έδαφος, αγνοώντας τα συμφέροντα ασφαλείας της χώρας μας και καταπατώντας τα δικαιώματα των ρωσόφωνων κατοίκων», ανέφερε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στην επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών, επισημαίνοντας τους όρους που έθεσε τον Ιούνιο και οι οποίοι περιλαμβάνουν την αποκήρυξη της προσπάθειας του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την απόσυρση των στρατευμάτων από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Μόσχα προσάρτησε το 2022.

«Οι πιθανές συμφωνίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της ασφάλειας, να εκκινούν από τις νέες εδαφικές πραγματικότητες και, το σημαντικότερο, να εξαλείφουν τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης».

Ο Πούτιν, ο οποίος νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι εναπόκειται στους δυτικούς ηγέτες να επαναλάβουν τις επαφές με τη Ρωσία εάν το επιθυμούν, σημείωσε επίσης την «άνευ προηγουμένου υποβάθμιση» των διμερών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ενώ σημείωσε ότι οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Τονίστηκε ότι η Ρωσία πάντοτε εκπληρώνει αυστηρά τις συμβατικές υποχρεώσεις στον τομέα της ενέργειας και είναι έτοιμη για αμοιβαία επωφελή συνεργασία, εάν η γερμανική πλευρά δείξει ενδιαφέρον γι′ αυτό».

Η Γερμανία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο, αλλά οι άμεσες αποστολές έπαυσαν όταν ανατινάχθηκαν οι αγωγοί Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα το 2022.

Η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιβάλει διαδοχικά κύματα κυρώσεων στη Ρωσία λόγω του πολέμου και έχουν λάβει μέτρα για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Δημοφιλή