S.O.S για τον Τουρισμό

S.O.S για τον Τουρισμό
Yannis Behrakis / Reuters

Η διαρκώς αυξανόμενη αναντιστοιχία μεταξύ του αριθμού των αφίξεων τουριστών στη χώρα και των πραγματοποιουμένων εσόδων και κερδών στους μεγάλους προορισμούς μαζικού τουρισμού, αποτελεί φαινόμενο άκρως ανησυχητικό που θα πρέπει επιτέλους να ευαισθητοποιήσει τους υπεύθυνους φορείς και το ίδιο το κράτος που δεν θέλει να κοιτάξει τι κρύβεται πίσω από το λαμπερό καθρέφτη στον οποίο αυτοθαυμάζεται.

Η πραγματική εικόνα δυστυχώς δεν μοιάζει καθόλου με αυτήν που θέλουν να παρουσιάσουν οι κρατούντες τόσο στην κεντρική όσο και στην περιφερειακή πολιτική σκηνική. Νησιά όπως η Ρόδος και η Κως που βρίσκονται στην πρώτη τριάδα των τουριστικών αφίξεων στην χώρα, εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για το μέλλον των επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι εκπρόσωποι των σημαντικότερων επιχειρηματικών κλάδων της περιοχής, όπως ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ν. Μπόνης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γ. Πάππου και ο κ. Ν. Τσούλλος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους για το θέμα αναφέρονται σε «Βαθιά Ύφεση» , «Ανάπτυξη της Τυρόπιτας» και «Τουρισμό που ακολουθεί φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις τόσο του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κω κ . Βρακίδη, όσο και του Γενικού Γραμματέα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Παπασταματίου και του Περιφερειακού Συμβούλου Ν. Αιγαίου κ. Κουνάκη.

Το πρόβλημα ωστόσο με τις εισπράξεις και τα κέρδη δεν εστιάζεται μόνο στα καταστήματα κάθε είδους (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες , ενοικιάσεις ποδηλάτων, μηχανών , αυτοκινήτων και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις που ζουν από τον τουρισμό), αλλά και στα ξενοδοχεία ανεξαρτήτως κατηγορίας. Μπορεί η αύξηση στις αφίξεις να έφερε κάποια πρόσκαιρα χαμόγελα κυρίως στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, όμως οι τιμές ανά κλίνη και δωμάτιο, παραμένουν τραγικά χαμηλές με συνέπεια οι ξενοδόχοι, μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, στην περιοχή του Ν. Αιγαίου, το νέο βάρος με το τέλος διανυκτέρευσης και τον υψηλό ΕΝΦΙΑ , στο τέλος της περιόδου να βρεθούν ξανά στα ίδια αδιέξοδα που ήταν και πριν, με τον υψηλό δανεισμό και τις τράπεζες να κραδαίνουν τον πέλεκυ των κατασχέσεων και των ειδικών διαχειρίσεων, έχοντας ήδη προχωρήσει σε δικαστικά μέτρα και σε αλλαγή ιδιοκτησίας σε μεγάλες μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο θεσμός του all inclusive, αναγκαίο κακό για να είμαστε ανταγωνιστικοί , μεγαλώνει περισσότερο το πρόβλημα αφού φθάσαμε στο σημείο, οι τουρίστες να επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους κρατώντας το καλαθάκι τους από το ξενοδοχείο με πρόχειρη τροφή και νερό ώστε να μην δαπανήσουν ούτε ένα ευρώ στην αγορά.

Όλα τα παραπάνω, οφείλουμε, αντί να βαυκαλιζόμαστε ότι καταρρίπτουμε ρεκόρ στον τουρισμό και ότι «είμαστε πρωταθλητές» του τουρισμού, να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, κυρίως οι αρμόδιοι φορείς (Περιφερειακή Αρχή- Δήμοι- Εμπορικοί Σύλλογοι- Επιμελητήρια – Ενώσεις Ξενοδόχων) αντί να πανηγυρίζουμε χαϊδεύοντας την υστεροφημία μας και πληρώνοντας διαφημίσεις ακόμη και στο CNN (με ποια λογική, με ποια μελέτη) όπως κάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να σκύψουμε και να μελετήσουμε το πρόβλημα και όλοι μαζί να αναζητήσουμε λύσεις. Λύσεις, που σίγουρα υπάρχουν, αλλά για κάποιους προφανώς δεν είναι επιθυμητές, διότι θέλουν περισσότερη και σοβαρότερη δουλειά και λιγότερες φωτογραφίες και πανηγυρισμούς.

Είναι βέβαιο, ότι έχουμε φθάσει σε οριακό σημείο. Η ιδιωτική πρωτοβουλία από μόνη της δεν αρκεί. Απαιτείται η συμβολή του κράτους και των Αυτοδιοικητικών Αρχών με στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς προχειρότητες που θα εντοπίσει και θα δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα που αγγίζουν σήμερα τον τουρισμό μας σε όλη τη χώρα και πολύ γρήγορα θα την οδηγήσουν σε υπόθεση μόνο των Tour Operators που θα συνεχίσουν να βολεύονται με το επίπεδο του τουρισμού που θέλουν να έχουμε, αφού αυτών ούτως ή άλλως τα κέρδη τους διαρκώς αυξάνονται.

Δημοφιλή