Μελετώντας κανείς τους αρχαίους πολιτισμούς στον κόσμο, με δυσκολία μπορεί να καταλήξει για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους αν δεν έχει στα χέρια του ιστορικά στοιχεία να εμπλουτίζουν την έρευνά του. Για την αρχαία Αίγυπτο υπάρχει πληθώρα πληροφοριών συμπεριλαμβανομένων πολλών έργων, όπως γλυπτά και είδωλα που βρέθηκαν σε τάφους και αργότερα όταν ανακαλύφθηκαν αποκάλυψαν πολλά για τη ζωή των ανθρώπων.
Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε τη δεκαετία του ’70 και ο σκελετός μιας γυναίκας που σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ειδικών, πέθανε δεκαετίες πριν στην περιοχή Μένδης που κάποτε ήταν πρωτεύουσα της αρχαίας Αιγύπτου. Η γυναίκα έζησε εκεί το διάστημα 2.181-2.055 π. Χ και πέθανε μετά τα 50 της έτη.
Τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στον τάφο της αποκαλύπτουν και την κοινωνική της θέση. Τα οστά της βρέθηκαν μέσα σε ένα ξύλινο φέρετρο προστατευμένο από καλάμια με διάφορα προϊόντα όπως καλλυντικά και φύλλα χρυσού.
Για να εξεταστούν τα δόντια της χρησιμοποιήθηκαν ειδικές συσκευές. Οι δύο κεντρικοί τοξοειδείς κοπτήρες είχαν σημάδια έντονης φθοράς ενώ άλλα 14 δόντια φαίνονταν πως κάποτε είχαν υποστεί χτύπημα.
Τα σημάδια αυτά στα δόντια κάνουν τους ερευνητές να σκεφτούν πως πιθανότατα η γυναίκα εργαζόταν ως τεχνίτρια σε βιοτεχνία. Ειδικότερα, πιθανολογείται η ίδια να χρησιμοποιούσε τα δόντια της για να δαγκώνει και να σπάει συγκεκριμένα υλικά.
Φυσικά οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την σχέση των αρχαίων Αιγυπτίων με την υγιεινή των δοντιών, ωστόσο, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, αυτή δεν ήταν κι η καλύτερη.
Να σημειωθεί πως από τα περίπου 1.000 δόντια που βρέθηκαν στο σημείο εκείνο, μόνο αυτά της συγκεκριμένης γυναίκας έφεραν τόσο μεγάλες κακώσεις.
Σε γενικές γραμμές φαίνεται πως τα δόντια μπορεί να αποκαλύψουν πολλά μυστικά για τις συνήθειες στη ζωή ενός ανθρώπου. Την περασμένη χρονιά ένας μεσαιωνικός σκελετός που εντοπίστηκε κοντά στον Τάμεση αποδείχθηκε πως ανήκε μάλλον σε έναν ψαρά, πράγμα το οποίο πάλι αποκάλυψαν τα δόντια του.
(Με πληροφορίες από sciencealert)