Ανακατασκεύασαν σπάνιο νεολιθικό κολιέ 9.000 ετών με 2.500 πολύχρωμες πέτρες

Ανακαλύφθηκε στον τάφο ενός παιδιού στην αρχαία Ιορδανία.
.
.
Alarashi et al., PLOS ONE, 2023

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στον τάφο ενός παιδιού που πέθανε πριν 9.000 χρόνια ένα περίτεχνο περιδέραιο.

Με βάση το σχήμα της γνάθου του παιδιού, ήταν πιθανώς ένα κορίτσι περίπου 8 ετών, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Hala Alarashi από το Πανεπιστήμιο της Κυανής Ακτής στη Γαλλία. Οι εκτιμήσεις λένε ότι πιθανότατα πέθανε κάπου μεταξύ 7400 και 6800 π.Χ.

Τα οστά που έχουν απομείνει έχουν καταστραφεί τόσο πολύ από το χρόνο που λίγα μπορούν να ειπωθούν για τον τρόπο ζωής του παιδιού.

Οι χάντρες στον τάφο υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν κάποτε σε αυτό το νεολιθικό χωριό, γνωστό ως Ba’ja, φρόντιζαν τους νεκρούς τους.

Από τις περισσότερες από 2.500 χάντρες που καταμετρήθηκαν στον τάφο - μερικές από ασβεστίτη, μερικές από τυρκουάζ και μερικές από αιματίτη - οι περισσότερες ήταν βαμμένες κόκκινες και ήταν τοποθετημένε στο στήθος και το λαιμό του παιδιού, αναφέρει το Science Alert.

Για κάθε σειρά 10 χαντρών σε σχήμα δίσκου, οι ερευνητές παρατήρησαν δύο κοντινές χάντρες σε σχήμα σωλήνων.

Μια τέτοια προσεκτική διάταξη θα απαιτούσε οι χάντρες να είναι δεμένες, πιθανώς ραμμένες στα ρούχα του παιδιού ή κρεμασμένες σε ένα μέρος του σώματος του.

Πίσω από το λαιμό του παιδιού, η Alarashi και η ομάδα της βρήκαν την απάντηση. Ανακάλυψαν ένα δαχτυλίδι από φίλντισι και ένα διπλό διάτρητο μενταγιόν με αρκετές χάντρες ακόμα συνδεδεμένες.

.
.
Alarashi et al., PLOS ONE, 2023

Αφού ανέλυσε τη δεξιοτεχνία, τη σύνθεση και τη χωρική διάταξη αυτών των αντικειμένων, η ομάδα πιστεύει ότι πιθανότατα ανήκαν σε ένα ενιαίο σύνθετο κολιέ πολλαπλών σειρών που έχει καταρρεύσει με την πάροδο του χρόνου.

Η Ba’ja πιθανότατα κατοικήθηκε μεταξύ 7400 και 6600 π.Χ.

Μόνο λίγοι τάφοι έχουν βρεθεί κάτω από τα σπίτια του Ba’ja, και οι περισσότεροι από αυτούς περιέχουν βρέφη και παιδιά.

Σύμφωνα με την ομάδα, αυτό το κολιέ πολλαπλών σειρών είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο εντυπωσιακά νεολιθικά στολίδια που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Φαίνεται ότι χρειάστηκε σχολαστική δουλειά και χρειάστηκε η εισαγωγή υλικών από άλλες περιοχές εκτός της Ιορδανίας. Προσφέρει νέες γνώσεις για τις ταφικές πρακτικές εκείνη την εποχή, καθώς οι τεχνικές ταφής είναι συχνά δείκτης σχέσεων σε μια κοινότητα και κοινών αξιών ενός πολιτισμού.ω

.
.
Alarashi et al., PLOS ONE, 2023

Το 2018, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τον τάφο του 8χρονου κοριτσιού κάτω από ένα δωμάτιο στο αρχαίο χωριό. Τα αποτελέσματα της σχολαστικής ανασκαφής τους έχουν πλέον δημοσιευθεί.

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι το κολιέ που ανακάλυψαν δεν μοιάζει με κανένα άλλο κολιέ που βρέθηκε στο Λεβάντε, μια ιστορική περιοχή που εκτεινόταν από την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Δυτική Ασία.

Αυτό το κολιέ δείχνει επίσης μια περίπλοκη κοινωνική δυναμική μεταξύ των μελών της κοινότητας Ba’ja εκείνη την εποχή που θα έπρεπε να συγκεντρωθούν για να φτιάξουν αυτό το κολιέ, συμπεριλαμβανομένων των τεχνιτών, των εμπόρων και των αρχών υψηλού επιπέδου που θα παρήγγειλαν τέτοια κομμάτια. Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να εξετάσουν αυτή την πτυχή του νεολιθικού πολιτισμού και οι πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνικές φασματοσκοπίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκαλύψουν από πού προέρχονται οι διάφορες χάντρες και πολύτιμοι λίθοι.

Δημοφιλή