Σπαστικός βήχας: Ο απίθανος αποτελεσματικός αλλά και γλυκός τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε

Από όσο φαίνεται, κανένα φάρμακο δεν αποτελεί την λύση. Οι ειδικοί προτείνουν μια νέα λύση στο πρόβλημα.
 Όταν ο βήχας επιμένει για παραπάνω από τρεις εβδομάδες, πρέπει να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας.
Liubomyr Vorona via Getty Images
Όταν ο βήχας επιμένει για παραπάνω από τρεις εβδομάδες, πρέπει να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν με σπαστικό ή χρόνιο βήχα. Άλλοι αρρωσταίνουμε και ο βήχας δεν υποχωρεί σχεδόν ποτέ ή απλά περνάμε πολλές εβδομάδες βήχοντας. Όσες θεραπείες και να έχουμε δοκιμάσει, όσα φάρμακα και να έχουμε αγοράσει, ο βήχας εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί.

Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν μια νέα λύση στο πρόβλημα, αυτή της κατανάλωσης ζαχαρωτών. Αλλά περισσότερο το είδος της φυτικής ίνας που αυτά περιέχουν.

Πώς ένα προϊόν ζαχαρωτού μπορεί να ηρεμήσει τον βήχα

Δεν γίνεται λόγος για τα κλασικά ζαχαρωτά που κανείς μπορεί να βρει σε οποιοδήποτε κατάστημα με γλυκά, αλλά περισσότερο για το εκχύλισμα ρίζας από το ζαχαρωτό. Πρόκειται για το βότανο Αλθαία ή Althaea officinalis το οποίο χρησιμοποιείται ως φάρμακο για πάνω από 2.000 χρόνια.

«Η φυσική ρίζα ή το φυτό ζαχαρωτό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον ερεθισμό του λαιμού και τον βήχα», εξηγεί ο Dr. Bayo Curry-Winchell. «Η καταπραϋντική επίδραση προέρχεται από τη φυσική επικάλυψη του φυτού, που ονομάζεται βλεννώδης, η οποία είναι μια κολλώδης ζελατινώδης ουσία που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βήχα».

Πολλαπλές μελέτες έχουν δημοσιευθεί και επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Αυτές που έχουν διεξαχθεί στο Complementary Medicine Research το 2018 αλλά και μια μελέτη του 2021 σε ένα γερμανικό περιοδικό η οποία διαπίστωσε ότι η προσθήκη μελιού στο εκχύλισμα ρίζας αλθαίας βοήθησε στην παράταση της επικάλυψης του εκχυλίσματος στο λαιμό.

«Η φυσική ρίζα ή το φυτό ζαχαρωτό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον ερεθισμό του λαιμού και τον βήχα»
svehlik via Getty Images
«Η φυσική ρίζα ή το φυτό ζαχαρωτό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον ερεθισμό του λαιμού και τον βήχα»

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταναλώσουμε την ρίζα. Είτε πίνοντας αρκετά φλυτζάνια τσάι, είτε ένα ποτήρι νερό με τριάντα ή σαράντα σταγόνες από το βότανο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα λήψης καταπίνοντας κάψουλες που περιέχουν ισοδύναμο έξι γραμμαρίων της ρίζας σε σκόνη.

Ωστόσο, χρειάζεται να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας πριν κάνουμε οποιαδήποτε κατανάλωση του βοτάνου.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε πριν καταναλώσουμε το φυτό του ζαχαρωτού

Σίγουρα δεν είναι ήρθε ακόμα η ώρα να πετάξουμε στα σκουπίδια το σιρόπι του βήχα. Το εκχύλισμα ρίζας ζαχαρωτού είναι καλύτερο όταν ο βήχας ή ο πονόλαιμος είναι μικρής σημασίας και δεν συνοδεύεται από άλλα σημαντικά συμπτώματα.

Ένα από τα μεγάλα οφέλη του προϊόντος είναι ότι επιδρά και μειώνει τον ερεθισμό αρκετά γρήγορα. Έτσι, μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή πριν πάμε σε μια τάξη ή μια συνάντηση, ελπίζοντας να κρατήσουμε τον βήχα στο ελάχιστο.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν διαρκεί πάρα για πολύ. Ο Dr. Michael Chichak, ιατρικός διευθυντής στο MEDvidi, εκτιμά ότι διαρκεί περίπου 10 έως 20 λεπτά, αν και μπορεί να ποικίλλει. «Εάν θέλουμε αν καταστείλουμε τον βήχα μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η καλύτερη επιλογή είναι να καταναλώσουμε το βότανο ως παστίλια ή τσάι», προτείνει ο γιατρός.

Επίσης, καλό είναι να επισκεφθούμε έναν γιατρό όταν ο βήχας επιμένει για παραπάνω από τρεις εβδομάδες και αισθανόμαστε εξασθενημένο το ανοσοποιητικό μας σύστημα ή αντιμετωπίζουμε πόνο στο στήθος.

Άλλες τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα, είναι το μέλι το οποίο καταπολεμά τα μικρόβια, ο χυμός ανανά που μειώνει την παραγωγή βλέννας, το ζεστό αλατόνερο για την φλεγμονή στο λαιμό όπως και το τσάι από ρίζα γλυκόριζας αλλά και το ζεστό νερό με μέλι το οποίο ανακουφίζει τον λαιμό και ηρεμεί τον βήχα.

Με πληροφορίες από HuffPost U.S