«Κοινός προϋπολογισμός, Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, μόνιμη ευρωπαϊκή ομπρέλα στήριξης, είναι οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ποιές πιθανότητες εφαρμογής έχουν όμως», αναρωτιέται το Spiegel.
Το γερμανικό περιoδικό συνεχίζει: «Η χρονική στιγμή είναι καλή. Όταν σήμερα ο επικεφαλής της Κομισιόν θα παρουσιάζει τις προτάσεις του για την εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, διότι σε μερικές μέρες γίνεται το τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της χρονιάς, η κατακραυγή από το Βερολίνο θα είναι μικρότερη αφού υπάρχει μόνο υπηρεσιακή κυβέρνηση και από το Παρίσι ο κ. Γιουνκέρ θα εισπράξει χειροκροτήματα, αφού μερικές προτάσεις του μοιάζουν με αυτές του κ. Μακρόν.
Ο κ. Μακρόν και ο κ. Γιουνκέρ πήραν την πρωτοβουλία να βάλουν την ανανέωση της ευρωζώνης στην ευρωπαϊκή ατζέντα, δίνοντας περισσότερη εξουσία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μεταφέροντας περισσότερους δημοσιονομικούς πόρους στις Βρυξέλλες. Και η καγκελάριος Μέρκελ; Δεν μπορεί να αντιδράσει αποφασιστικά, πόσο μάλλον να κάνει δικές της προτάσεις για όσο χρονικό διάστημα δεν έχει κυβερνητικό εταίρο. Τα ότι απέτυχε ο σχηματισμός τύπου «Τζαμάικα» καθιστά τις αλλαγές πιθανότερες, διότι ενώ το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) απορρίπτει κατηγορηματικά τέτοιες προτάσεις, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) εκφράζει τη συμπάθεια του για εμβάθυνση της Ευρώπης».
Το Spiegel αφού αναφέρεται αναλυτικά στα υπέρ και τα κατά των προτάσεων αυτών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι ιδέες Γιουνκέρ δεν πρόκειται να εφαρμοστούν στην πράξη με την μορφή που προτείνονται. Στο θέμα όμως του κοινού προϋπολογισμού, όπως επίσης και της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για χώρες που χρειάζονται στήριξη, οι πιθανότητες εφαρμογής είναι δεδομένες».