Από το απίστευτο κυκλοφοριακό πρόβλημα μέχρι τα υψηλά ενοίκια, στις μεγάλες πόλεις της Λατινικής Αμερικής έχει δημιουργηθεί μια νέα, κερδοφόρα επιχειρηματική ευκαιρία στα ακίνητα. Μικρά διαμερίσματα σε κεντρικές περιοχές που απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές και νέους εργαζόμενους.
Και όταν λέμε μικρά, εννοούμαι πολύ μικρά. Κάποια είναι μόλις 10 τ.μ. όσο δηλαδή περίπου μια θέση πάρκινγκ.
«Είναι τα μικρότερα που υπάρχουν στην Λατινική Αμερική», λέει ο Αλεξάντερ Φρανκέλ, διευθυντής της Vitaco, της εταιρείας που φτιάχνει τέτοια σπίτια στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ένα από τα κτήρια της εταιρείας, το VN Higienópolis, έχει ήδη προσελκύσει αγοραστές, παρόλο που η κατασκευή του δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.
Αυτή η τάση για πολύ μικρά διαμερίσματα δεν περιορίζεται στο Σάο Πάολο. Σε πόλεις όπως το Μπουένος Άιρες, η Μπογκοτά και η πόλη του Μεξικού, οι μετακινήσεις στην δουλειά μπορεί να φτάσουν μέχρι και τρεις ώρες. Οι μέτριοι μισθοί συχνά δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους να νοικιάζουν μεγαλύτερα διαμερίσματα πιο κοντά στο κέντρο της πόλης. Έτσι, αυτοί που ζουν μόνοι τους, προτιμούν να στερηθούν χώρο και να κερδίσουν χρόνο.
Μερικοί αρχιτέκτονες ωστόσο, συγκρίνουν αυτά τα μικρά διαμερίσματα με κελιά φυλακών. Άλλοι, τα βλέπουν σαν μια κερδοφόρα λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των μεγάλων πόλεων, που αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.
Η εταιρεία του Φρανκέλ έχει κατασκευάσει αρκετά τέτοια μικρο-διαμερίσματα στο Σάο Πάολο, αλλά κανένας δεν είχε σπάσει το ρεκόρ των 10 τ.μ. Και στο μέλλον δεν θα μπορεί να κατασκευάσει άλλους τέτοιους χώρους, λόγω νέας νομοθεσίας που πλέον δεν το επιτρέπει. Το μικρότερο που μπορεί να φτιαχτεί, είναι 11 τ.μ. «Θα τα έκανα μικρότερα αν μπορούσα», λέει ο Φρανκέλ.
Το θέμα του νόμου είναι καθοριστικό. Στα περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα, ο νόμος δεν επιτρέπει την δόμηση σε τόσο μικρή κλίμακα.
Παρόλα αυτά, σε πόλεις όπως το Τόκιο, γνωστό για τα υψηλά ενοίκια και τον υπερπληθυσμό, υπάρχουν διαμερίσματα ακόμη και 8 τ.μ.
«Τα προϊόντα μας προορίζονται για ανθρώπους της μεσαίας τάξης που δεν βρίσκουν σπίτι και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν», λέει ο Πάμπλο Μπρόντσκι, εμπορικός διευθυντής της Predial, μια εταιρεία που πουλάει και εκείνη μικρο-διαμερίσματα, τα οποία κυμαίνονται από 18 έως 30 τ.μ. και κοστολογούνται από 40.000 δολάρια. «Οι πόλεις εκδιώκουν τους ανθρώπους, γι ’αυτό τα μικρο-διαμερίσματα ήρθαν για να μείνουν».
Ωστόσο, ο Μπρόντσκι λέει ότι όλα έχουν ένα όριο. Για παράδειγμα, δεν γίνεται να χτίζονται σπίτια τόσο μικρά όσο αυτά στο Σάο Πάολο.
Πηγή: BBC