Σπίτι σε παραγκούπολη στις Φιλιππίνες θριαμβεύει στον διεθνή διαγωνισμό «Πόλεις του Μέλλοντος»

Σπίτι σε παραγκούπολη στις Φιλιππίνες θριαμβεύει στον διεθνή διαγωνισμό «Πόλεις του Μέλλοντος»
Reuter's

Η εικόνα μπορεί να σας ξαφνιάζει, ωστόσο αυτός ο σχεδιασμός που παραπέμπει σε...αιωρούμενη φαβέλα, την οποία θα μπορούσε να σηκώσει στον αέρα ένας δυνατός άνεμος, κέρδισε μία σπουδαία διεθνή διάκριση!

Ο δημιουργός ενός σπιτιού χαμηλού κόστους, με βασικό υλικό κατασκευής το μπαμπού και με στόχο την αντιμετώπιση της χρόνιας έλλειψης φθηνής στέγης στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, κέρδισε ένα κορυφαίο διεθνές βραβείο για το σχεδιασμό των μελλοντικών πόλεων σε έναν κόσμο με ταχεία αστικοποίηση.

Ο Ερλ Φορλάλες, 23 ετών, κέρδισε το πρώτο βραβείο από το Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) στο διαγωνισμό «Πόλεις του Μέλλοντος».

Το χρηματικό έπαθλο των 50.000 λιρών (63.915 δολάρια) θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός πρωτότυπου κτιρίου με ανάλογα χαρακτηριστικά.

Το σπίτι, γνωστό ως CUBO, είναι φτιαγμένο από βιομηχανοποιημένο μπαμπού και μπορεί να συναρμολογηθεί μέσα σε τέσσερις ώρες (!) με κόστος που ανέρχεται σε μόλις 60 βρετανικές λίρες ανά τετραγωνικό μέτρο.

Kαινοτομίες από...μπαμπού

Το μοντέλο στέγασης που σχεδιάζεται από τους νικητές του διαγωνισμού, μπορεί να κατασκευαστεί μέσα σε μια εβδομάδα, περιλαμβάνει σχεδιαστικά στοιχεία όπως μια κεκλιμένη οροφή που συλλέγει το βρόχινο νερό και μειώνει τη θερμότητα στο εσωτερικό του, καθώς και υπερυψωμένες βάσεις από το ίδιο φυσικό υλικό, που εμποδίζουν την εισροή υδάτων από πλημμύρες στο σπίτι.

«Οι πόλεις του κόσμου μεγαλώνουν συνεχώς και υπάρχει πραγματική ανάγκη να σιγουρευτούμε ότι είναι ασφαλείς, καθαρές και άνετες ώστε να ζήσουμε», δήλωσε ο Τζον Χιουζ, κριτής του διαγωνισμού και πρόεδρος του RICS.

«Η ιδέα του Eρλ ξεχώρισε για την απλή, αλλά πολύ μελετημένη λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα για τους φτωχούς ανθρώπους στον κόσμο», είπε.

Από τον πληθυσμό των 12 εκατομμυρίων κατοίκων της Μανίλα, περίπου το ένα τρίτο ζουν σε παραγκουπόλεις, πιθανώς το μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με οποιαδήποτε αστική περιοχή στον κόσμο, εκτιμούν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Πολλοί κάτοικοι είναι μετανάστες από τις επαρχίες που έρχονται σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών και δεν μπορούν να πληρώσουν για τη στέγη. Περίπου 2.5 εκατομμύρια μετανάστες εργαζόμενοι προβλέπεται να μετακινηθούν στην πόλη τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Εθνική Αρχή Στέγασης πέρυσι δεσμεύτηκε να κατασκευάσει 800.000 σπίτια μέσα σε πέντε χρόνια.

Ο Φορλάλες, απόφοιτος της μηχανικής επιστήμης των υλικών, δήλωσε ότι έλαβε έμπνευση για το CUBO από το μπαμπού που καλύπτει οι παππούδες του, οι οποίοι ζουν έξω από τη Μανίλα.

Το CUBO θα χρησιμοποιηθεί πρώτα για να στεγάσει βραχυπρόθεσμα εργαζόμενους που συρρέουν στην πόλη μαζικά και στη συνέχεια θα επεκταθεί στις παραγκουπόλεις.