Σπιτική συνταγή, εύκολη και γρήγορη. Μαρμελάδα φράουλα αρωματική με ιδιαίτερη πλούσια γεύση, ελαφρώς πικάντικη. Μικρές πινελιές γεύσης από πετιμέζι και πολύχρωμα φρεσκοτριμμένα πιπέρια κάνουν αυτή τη μαρμελάδα μοναδική και ιδιαίτερη.
Εκλεκτό έδεσμα με σαγηνευτικό άρωμα και εκρηκτική γεύση για μοναδικές στιγμές απόλαυσης! Είναι εξαιρετική για το πρωινό, ταιριάζει σε σαλάτες ή σε πιο γκουρμέ πιάτα όπως Ρολάκια καταϊφιού με φρέσκια μυζήθρα, μαρμελάδα φράουλα και παστουρμά Συνοδέψτε την με τυριά όπως παρμεζάνα, ανθότυρο, τυρί με κρεμώδη υφή, ή με καπνιστό σολομό και απολαύστε μια πραγματική γευστική εμπειρία!
Αυτή η συνταγή είναι από τις αγαπημένες μου μιας και η έμπνευση ήρθε από δώρο που δέχτηκα από πολύ αγαπημένα μου πρόσωπα. Ήταν ένα πολύ μικρό, όμορφο μπουκαλάκι που είχε το περιεχόμενό του κλεισμένο με βουλοκέρι. Ένα βρώσιμο προϊόν, μια συνταγή, λίγη φροντίδα και η αγάπη τρέφεται και γλυκαίνει τις ψυχές.
Η αγάπη τρέφεται, η αγάπη ταξιδεύει στο χρόνο, διανύει αποστάσεις, μεγαλώνει, ωριμάζει και μεγαλουργεί.
Διαβάστε το άρθρο μου «my precious» – Η αγάπη τρέφεται …» και θα καταλάβετε πως γίνεται μια συνταγή, όπως η Μαρμελάδα Φράουλα, ή οποιοδήποτε άλλο φαγάκι, να συμβολίσουν τη φροντίδα, την αγάπη, το νοιάζομαι και σε σκέφτομαι.
Υλικά
1 ½ κιλό φράουλες τραγανές
750 gr. ζάχαρη καστανή ακατέργαστη
50 gr. πετιμέζι ή κρέμα βαλσαμικό ξίδι
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένα πολύχρωμα πιπέρια (λευκό, μαύρο, κόκκινο και πράσινο)
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Πλένουμε τις φράουλες με τα κοτσάνια. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Αφαιρούμε τα κοτσάνια με μυτερό μαχαιράκι και κόβουμε τις φράουλες στα τέσσερα. Τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο. Προσθέτουμε πάνω από τις φράουλες τη ζάχαρη και κουνάμε λίγο την κατσαρόλα για να εισχωρήσει η ζάχαρη στα κενά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα για μερικές ώρες (5-8) ώστε να υγροποιηθεί η ζάχαρη.
Βήμα 2ο: Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε εστία με δυνατή ένταση μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Είμαστε δίπλα στην κατσαρόλα γιατί όταν αρχίσει ο δυνατός βρασμός, το μείγμα φουσκώνει και ξεχειλίζει από το σκεύος. Χαμηλώνουμε την εστία σε μεσαία ένταση και συνεχίζουμε το βρασμό αφαιρώντας σταδιακά τον αφρό. Συνεχίζουμε τη διαδικασία περίπου για 15 λεπτά. Κατόπιν, δυναμώνουμε την εστία και συνεχίζουμε το βρασμό περίπου για 5 λεπτά ακόμη. Ελέγχουμε το δέσιμο της μαρμελάδας. Ρίχνουμε λίγο σιρόπι σε ένα πιατελάκι που το έχουμε παγώσει στην κατάψυξη. Εάν το σιρόπι δεν τρέχει καθώς γείρουμε το πιατελάκι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει. Προσοχή! Μην σκεπάσετε την κατσαρόλα γιατί θα υγροποιηθούν οι ατμοί και θα χαλάσει το δέσιμο της μαρμελάδας.
Εφόσον κρυώσει λίγο η μαρμελάδα ελέγξτε με ένα κουτάλι το δέσιμό της. Αν η μαρμελάδα τρέχει κάνοντας κόμπους είναι εντάξει. Αν τρέχει σαν κλωστή, σημαίνει ότι δεν έχει δέσει και πρέπει να την ξαναβράσετε μέχρι να δέσει.
Βήμα 3ο: Όταν πέσει η θερμοκρασία της μαρμελάδας προσθέτουμε το πετιμέζι και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε βάζα τα οποία έχουμε μόλις αποστειρώσει. Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω. Τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε με τα καπάκια προς τα κάτω μέχρι να κρυώσουν καλά. Αποθηκεύουμε τα βάζα με την μαρμελάδα φράουλα σε σκιερό, δροσερό μέρος. Εφόσον ανοίξουμε κάποιο βάζο το αποθηκεύουμε στο ψυγείο για να συντηρηθεί η μαρμελάδα μέχρι να την καταναλώσουμε όλη.
Καλή επιτυχία! Απολαύστε την!
Σημαντικές επισημάνσεις
- Μπορείτε να φτιάξετε σιρόπι φράουλας εάν διαχωρίσετε το υγρό από τα κομματάκια φράουλας πριν προχωρήσετε στο βράσιμο της μαρμελάδας. Βράστε τα υγρά που έβγαλαν οι φράουλες ξεχωριστά μέχρι να δέσουν και έχετε έτοιμο σιρόπι φράουλας για τα παγωτά σας και τα παντεσπάνια σας. Βράζετε τις φράουλες ξεχωριστά ώστε να φτιάξετε τη μαρμελάδα. Αυτή η μαρμελάδα θα έχει πιο πυκνή σύσταση από ότι εάν βράζατε τις φράουλες μαζί με τα υγρά τους.
- Εάν δεν θέλετε η μαρμελάδα σας να έχει κομματάκια φράουλας ανακατέψετε την με τον αβγοδάρτη ώστε να πολτοποιήστε τα κομμάτια που έχουν μείνει ολόκληρα.
- Η ακατέργαστη καστανή ζάχαρη δίνει μεστή γεύση, δένει πιο καλά το σιρόπι και θεωρείται πιο υγιεινή από τη λευκή κρυσταλλική.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πετιμέζι δικής σας παραγωγής. (δείτε εδώ την παρασκευή)
- Πλένουμε τις φράουλες με τα κοτσάνια και στη συνέχεια τις σουρώνουμε ώστε να τραβήξουν όσο το δυνατό λιγότερα νερά. Έτσι η μαρμελάδα θα βράσει μόνο με τους χυμούς του φρούτου και σε λιγότερο χρόνο.
- Το σιρόπι όταν είναι ζεστό είναι αρκετά ρευστό. Γι’αυτό προσοχή μην παραβράσετε τη μαρμελάδα.
- Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, τα πλένουμε και τα βάζουμε ανοιχτά, με τα καπάκια δίπλα τους, σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου για 15 με 20 λεπτά. Τα γεμίζουμε απευθείας με την χλιαρή μαρμελάδα.
Παρακολουθήσετε την συνταγή σε βίντεο:
Αναδημοσίευση από magiacook.gr