Ο Κόλιν Φάρελ συγκίνησε στον Μαραθώνιο του Δουβλίνου, τον οποίον τερμάτισε σπρώχνοντας μια φίλη του σε αναπηρικό αμαξίδιο, και βοήθησε να συγκεντρωθούν σχεδόν 600.000 ευρώ για μια φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει άτομα με τη σπάνια γενετική πάθηση.
Ο σταρ του Χόλιγουντ είπε ότι η Εμμα Φόγκαρτι -η οποία είναι η μακροβιότερη επιζήσασα της Ιρλανδίας με πομφολυγώδη επιδερμόλυση- είναι «η επιτομή του θάρρους».
Γεννημένη χωρίς δέρμα στο αριστερό της πόδι και στο δεξί της χέρι, η Φόγκαρτι υποφέρει από τρομερές φουσκάλες με το παραμικρό άγγιγμα - μια πάθηση γνωστή και ως «δέρμα πεταλούδας».
Ο 48χρονος Φάρελ ολοκλήρωσε την απόσταση των 42 χλμ. σε τέσσερις ώρες, έξι λεπτά και 45 δευτερόλεπτα. Κάθε ένα από τα τέσσερα τελευταία χιλιόμετρα του αγώνα αντιπροσώπευε μια δεκαετία της ζωής της φίλης του. Οι γιατροί είχαν πει στους γονείς της ότι ήταν απίθανο να ζήσει περισσότερο από μία εβδομάδα αλλά εκείνη βρίσκεται αισίως στα 40 της.
Η εκστρατεία «Run To 40» έγινε με σκοπό για να συγκεντρωθούν χρήματα την εθνική φιλανθρωπική οργάνωση Debra, που υποστηρίζει άτομα που ζουν με τη συγκεκριμένη πάθηση. Αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 400.000 ευρώ, αλλά τώρα έχουν βάλει πλώρη για το 1 εκατομμύριο, μετά τη δωρεά των θεατών του Late Late Show ύψους 470.000 ευρώ την περασμένη εβδομάδα. Ο συνολικός απολογισμός ξεπερνά πλέον τις 694.000 ευρώ.
«Γνωρίζω την Εμμα πολλά χρόνια και είναι η επιτομή της γενναιότητας. Αυτό το τρέξιμο δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με τον πόνο που αναγκάζεται να υπομένει κάθε μέρα, παρόλο που δεν το δείχνει. Ηταν τιμή μου να τη βλέπω να με περιμένει 4 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό και να διανύσουμε την τελική ευθεία μαζί. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ» δήλωσε ο ηθοποιός.
Η Φόγκαρτι, η οποία ζει με την πιο σοβαρή μορφή της νόσου, είπε ότι είναι αποφασισμένη να γιορτάσει τα 40α γενέθλιά της τον Ιούνιο με έντονο τρόπο, επειδή οι περισσότεροι ασθενείς σπάνια ζουν πέρα από τα 35 έτη.
«Αυτό ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για μένα και θέλω να ευχαριστήσω τον Κόλιν, ο οποίος ήταν ο πιο υποστηρικτικός, γενναιόδωρος και πιστός φίλος που θα μπορούσα να έχω. Δείχνει πάντα τη συμπόνια και την ενσυναίσθησή του για τους ανθρώπους που ζουν με την ασθένεια και είναι ένας πραγματικός πρωταθλητής στα μάτια μου. Το να τρέξει κανείς έναν μαραθώνιο δεν είναι ποτέ εύκολο, αλλά από τη στιγμή που δεσμεύτηκε σε αυτό δεν υπήρχε επιστροφή, είναι άνθρωπος του λόγου του» δήλωσε η Εμμα.
Περίπου το 80% του σώματος της καλύπτεται με στρώματα επιδέσμων για την πρόληψη της μόλυνσης του τραύματος.
«Οι γιατροί είπαν ότι θα ήταν καλύτερα για μένα να μην τα καταφέρω γιατί η ζωή μου θα ήταν τόσο δύσκολη. Κανείς δεν περίμενε να επιβιώσω για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα - αλλά πάντα με ενθάρρυναν να είμαι μαχήτρια. Το να φτάσεις τα 40 δεν θα έπρεπε να είναι θαύμα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι» πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άτυχη γυναίκα είχε επίσης δύο μάχες με τον καρκίνο. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας Run To 40 θα χρησιμοποιηθούν υπέρ μιας πρωτοποριακής έρευνας για την ασθένεια στην Ιρλανδία.
(με πληροφορίες από Skynews)