Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα θα παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα, 13 Ιουλίου, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Μαχίντα Αμπιγουαρντάνα.
Νωρίτερα, χιλιάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, εισέβαλαν στην επίσημη κατοικία του προέδρου και στη γραμματεία του το Σάββατο εν μέσω πολύμηνης και διαρκώς αυξανόμενης δημόσιας οργής για τη χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας εδώ και επτά δεκαετίες.
Το εξαγριωμένο πλήθος, κρατώντας σημαίες και κράνη, εισέβαλε στην κατοικία του προέδρου.
Σύμφωνα με την αστυνομία και το περιβάλλον του πρωθυπουργού οι διαδηλωτές την πυρπόλησαν. Με το γραφείο του πρωθυπουργού να εκδίδει την παρακάτω ανακοίνωση: «Διαδηλωτές εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την πυρπόλησαν».
Χιλιάδες διαδηλωτές έσπασαν επίσης τις πύλες της παραθαλάσσιας προεδρικής γραμματείας, η οποία ήταν για μήνες τόπος καθιστικής διαμαρτυρίας και μπήκαν στις εγκαταστάσεις.
Πολλοί έσπευσαν να απολαύσουν τις ανέσεις του φυγαδευθέντος προέδρου, κάνοντας βουτιές στην πισίνα του.
Το στρατιωτικό προσωπικό και η αστυνομία και στις δύο τοποθεσίες δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν το πλήθος, καθώς φώναζαν συνθήματα ζητώντας από τον Πρόεδρο, Γκοτομπάγια Ραγιαπάσκα, να παραιτηθεί. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα, αλλά δεν κατάφεραν να σταματήσουν τον θυμωμένο όχλο.
Δύο πηγές του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι ο Ραγιαπάκσα απομακρύνθηκε από την επίσημη κατοικία την Παρασκευή για την ασφάλειά του, ενόψει της προγραμματισμένης συγκέντρωσης το Σαββατοκύριακο.
Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών των κομμάτων για να συζητήσουν την κατάσταση και να καταλήξουν σε γρήγορη λύση, ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.
Ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο να συγκαλέσει εκτάκτως το κοινοβούλιο.
Ο Βικρεμεσίνγκε έχει επίσης μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters.
Ο ίδιος εμφανίζεται πρόθυμος να παραιτηθεί για να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το γραφείο του.
Τουλάχιστον 21 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις.
Οικονομική κατάρρευση
Το νησιωτικό έθνος των 22 εκατομμυρίων ανθρώπων πλήττεται από μια σοβαρή έλλειψη συναλλάγματος που έχει περιορίσει τις βασικές εισαγωγές καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων, βυθίζοντάς το στη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία του το 1948.
Η κρίση έρχεται αφότου η COVID-19 χτύπησε την οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό και μείωσε τα εμβάσματα από ξένους εργάτες ενώ επιδεινώθηκε από τη συσσώρευση τεράστιου κρατικού χρέους, την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και την απαγόρευση εισαγωγής χημικών λιπασμάτων πέρυσι - κάτι που κατέστρεψε τη γεωργία.
Πολλοί κατηγορούν για την παρακμή της χώρας τον πρόεδρο. Οι σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές διαδηλώσεις από τον περασμένο Μάρτιο έχουν ως κεντρικό αίτημα την παραίτησή του.
Παρά την τεράστια έλλειψη καυσίμων, που έχει καθηλώσει τις υπηρεσίες μεταφορών, διαδηλωτές συσσωρεύτηκαν σε λεωφορεία, τρένα και φορτηγά από διάφορα μέρη της χώρας για να φτάσουν στο Κολόμπο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αποτυχία της κυβέρνησης να τους προστατεύσει από την οικονομική καταστροφή.
Η δυσαρέσκεια έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η χώρα με περιορισμένη ρευστότητα σταμάτησε να λαμβάνει καύσιμα, προχωρώντας στο κλείσιμο των σχολείων και τον περιορισμό της βενζίνης και του ντίζελ για βασικές υπηρεσίες.
Η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να υπονομεύσει τις συνομιλίες της Σρι Λάνκα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που επιδιώκει μια διάσωση ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναδιάρθρωση μέρους του εξωτερικού χρέους και συγκέντρωση κεφαλαίων από πολυμερείς και διμερείς πηγές.