Στα 31 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τον ΕΟΔΥ, χωρίς να έχει καταγραφεί νέος θάνατος, εν μέσω μιας περιόδου έντονης διεθνούς ανησυχίας για αυτό που εκλαμβάνεται ως επιτάχυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Από τα κρούσματα αυτά, οκτώ εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4166, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες. 1166 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2095 (50.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Δέκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Οι θάνατοι στη χώρα παραμένουν στους 201 συνολικά- 66 (32.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής: 8 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 9 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Σάμου.
Νωρίτερα το Σάββατο ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά πως οι ταξιδιώτες που φτάνουν αεροπορικά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στην Ελλάδα από την Τρίτη θα έχουν υποχρέωση να διαθέτουν αποδεικτικό αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα. Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους, ενώ σε ισχύ παραμένει η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε πως οι εμβολιασμοί για τον νέο κορονοϊό, όταν το εμβόλιο θα είναι έτοιμο, θα γίνονται με ιεράρχηση και δεν θα είναι υποχρεωτικοί- ενώ τόνισε πως, αν χρειαστεί, η πολιτεία θα λάβει και άλλα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων σε περίπτωση δεύτερου κύματος της πανδημίας. Παρόλα αυτά, δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε μπροστά σε δεύτερο κύμα. Εάν πάψουμε να προσέχουμε και συνεχίσουμε να χαλαρώνουμε και αυτό επεκταθεί, τότε καταλαβαίνετε ότι μπορούν να αλλάξουν όλα τα δεδομένα».
Γενικότερα, η ανησυχία εντείνεται διεθνώς, καθώς, σύμφωνα με το Reuters, περίπου 40 χώρες ανέφεραν αυξήσεις ρεκόρ των ημερησίων κρουσμάτων την εβδομάδα που πέρασε, υποδεικνύοντας επιτάχυνση της πανδημίας σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου.
Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων δεν αυξάνεται μόνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία, που κυριαρχούν στις ειδήσεις λόγω των μεγάλων εξαπλώσεων που παρατηρούνται, μα και στην Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, τη Βολιβία, το Σουδάν, την Αιθιοπία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν, το Ισραήλ και άλλες χώρες. Αρκετές χώρες μάλιστα- ειδικά αυτές όπου έγινε νωρίτερα άρση των lockdowns και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, βιώνουν μια δεύτερη κορύφωση πάνω από έναν μήνα αφού κατέγραψαν την πρώτη τους.
Οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή της κατάταξης των κρουσμάτων, ξεπερνώντας τα τέσσερα εκατομμύρια μέσα στην εβδομάδα, και καταγράφοντας πάνω από 1.000 θανάτους σε τέσσερις συνεχείς ημέρες. Η Βραζιλία και η Ινδία ξεπέρασαν επίσης το ένα εκατομμύριο κρούσματα.
Στην Ευρώπη, όπου η περίοδος των θερινών διακοπών είναι σε πλήρη εξέλιξη, ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ στην Ισπανία αναμένεται να αποτρέψει τους τουρίστες από το να επισκεφθούν τη χώρα.
(με επιπλέον πληροφορίες από Reuters)