Στα ύψη η τιμή του ελαιόλαδου - Γιατί ακριβαίνει

Με αντικλεπτικά τα μπουκάλια στα σούπερ μάρκετ της Ισπανίας.
Bloomberg Creative via Getty Images/Bloomberg Creative

Για την μεγάλη αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου μίλησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Όπως είπε το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που παράγεται μόνο σε μεσογειακές χώρες και χώρες που βρίσκονται στο αντίστοιχο γεωγραφικό πλάτος με την Ελλάδα.

Είναι η Ισπανία, είναι η Ιταλία, είναι η Ελλάδα, μερικώς η Τουρκία και έχει κάποιες σημαντικές ποσότητες και το Μαρόκο. Και έτσι σε όλες αυτές τις χώρες που προανέφερα, εκτός από την Ελλάδα που είχε τις μικρότερες απώλειες, η παραγωγή έπεσε πάρα πολύ τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό ελαιόλαδο έγινε στόχος εισαγωγών για τις άλλες χώρες που δεν είχαν μεγάλες ποσότητες. Άρα είχαμε πολλές εξαγωγές από τη χώρα μας σε ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να αυξηθεί η τιμή του ελαιόλαδου όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλους τους υπόλοιπους.

- Επειδή παρήχθη λοιπόν λιγότερο ελαιόλαδο συνολικά στη Μεσόγειο, αλλά η ζήτηση δεν έπεσε, οι τιμές αναγκαστικά αυξήθηκαν.

Αυτό δυστυχώς είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μας συνοδεύσει τα επόμενα χρόνια, ακριβώς επειδή η κλιματική αλλαγή έχει σημαντική επίδραση στις θερμοκρασίες στο γεωγραφικό πλάτος των χωρών που προανέφερα, αυτό σημαίνει ότι αλλάζει ο τρόπος καλλιέργειας.

Αλλάζει επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να ποτίζονται τα συγκεκριμένα δέντρα. Δυστυχώς έχουμε μεγάλες ποσότητες νερού που θα είναι απαραίτητες για αυτές τις περιπτώσεις. Άρα αν έχουμε ανομβρία, θα έχουμε μικρότερη παραγωγή. Αυτό είναι κάτι που φοβάμαι.

Η προσαρμογή μας στην κλιματική αλλαγή είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει όλους στα επόμενα χρόνια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αλλαγές σε επίπεδο πλανητικό, δηλαδή σε επίπεδο γεωφυσικής και φυσικής ατμόσφαιρας, θα είναι κάτι το οποίο θα μας συντροφεύει για πάρα πολλά χρόνια, για γενιές.

Δεν είναι κάτι το οποίο είναι αντιμετωπίσιμο κανενός είδους μέτρα ή μέτρα, εκτός από το να προσέχουμε να μην χειροτερέψει η κατάσταση, οπότε δεν είναι πράγματα που πολλές φορές δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε ως κράτος γιατί οι διαπιστώσεις είναι καλές, αλλά το θέμα είναι τι κάνει μια κυβέρνηση σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε προφανώς είναι να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία, σε νέες καλλιέργειες και στον τρόπο καλλιέργειας, έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή με άλλους τρόπους πέρα από τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής αυτή τη στιγμή που χρησιμοποιούνται. Όπως επίσης θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση στο ότι αφορά τουλάχιστον την αγορά στο να μην χρησιμοποιείται αυτή η πραγματικότητα και αυτή η σταδιακή αύξηση των τιμών ως αφορμή για κάποιους να κερδοσκοπούν εις βάρος του καταναλωτικού κοινού. Σίγουρα θα πληρώσουμε περισσότερο το ελαιόλαδο, αλλά ας μην το πληρώσουμε παραπάνω χωρίς λόγο.

Κλοπές λαδιού στην Κρήτη

Κρούσματα κλοπών ελαιόλαδου άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και στη χώρα μας. Το φαινόμενο καταγράφηκε στην Κρήτη εξαιτίας της υψηλής τιμής του ελαιόλαδου. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχαμε δύο περιστατικά: Ένα σε ένα χωριό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας κοντά στο Αρκαλοχώρι κι άλλο ένα στο χωριό Βενεράτο, κοντά στο Ηράκλειο.

Το λάδι έχει καταντήσει πλέον χρηματιστηριακό προϊόν, οι τιμές έχουν ανέβει πολύ, ούτε εμείς που ασχολούμαστε επαγγελματικά δεν περιμέναμε ότι θα φτάσει σήμερα η τιμή παραγωγού στο 8,35 ευρώ το λίτρο. Είναι τιμές αδιανόητες για τον παραγωγό αυτές.

- Ο καταναλωτής πληρώνει το λάδι από 12 μέχρι και 16 ευρώ το λίτρο στη χώρα μας.

Όπως είπε, στην Ισπανία όντως δύο τυποποιητές, δύο οικογενειακές επιχειρήσεις, η μία έπαθε ζημιά 450.000 ευρώ και η άλλη περίπου 50.000 ευρώ. Στη μία επιχείρηση κλάπηκε το λάδι μέσα από τις δεξαμενές και στην άλλη επιχείρηση κλάπηκε το λάδι με τα μπουκάλια εμφιαλωμένο, δηλαδή αυτοί το πήρανε έτοιμο να το διοχετεύσουν στην αγορά.

Στην Κρήτη υπάρχουν κάποιες κλοπές τους τελευταίους μήνες, είπε, και υπάρχουν κλοπές γιατί ένας τόνος λάδι σήμερα κάνει περίπου 10.000 ευρώ με το ΦΠΑ του. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα και κάποιοι μπαίνουν στη διαδικασία σε κάποια μικρά χωριά που οι άνθρωποι βγάζουν το λάδι για το σπίτι τους.
Γιατί εμείς έχουμε μάθει να φυλάσσουμε λάδι 100, 200 κιλά αναλόγως και το φυλάσσουμε στο χωριό, στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, στο σπίτι του μπαμπά και της μαμάς. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάποιοι πάνε και χτυπάνε τις αποθήκες, παίρνουν 150 200 κιλά λάδι και κάνουν αυτοί ένα πολύ καλό ταμείο γιατί είναι πολύ ακριβό το λάδι μας.

Ισπανία: Βάζουν αντικλεπτικά στα σούπερ μάρκετ – Κλοπές εκατοντάδων κιλών

Στα ύψη είναι η τιμή του ελαιόλαδου και στην Ισπανία με αποτέλεσμα τα περισσότερα σούπερ μάρκετ να βάζουν πλέον αντικλεπτικά συστήματα.

Αν και η Ισπανία, είναι στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών παραγωγής ελαιολάδου, καθώς παράγει το 40 με 55% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, εντούτοις, η τιμή του έχει εκτοξευθεί σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Ακομα, γίνονται απόπειρες κλοπής ελαιόλαδου και από μεγάλα ελαιοτριβεία, όπως πριν από ένα μήνα στην Κόρδοβα, σε ένα ελαιοτριβείο, όπου έκλεψαν περίπου 60.000 λίτρα. Η τιμή του αποτιμάται γύρω στα 500.000 ευρώ και αυτό έγινε από δεξαμενές που υπήρχαν εκεί και το μετέφεραν με βυτία.

Αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία είναι ότι ενώ στην αρχή του χρόνου, το λίτρο το λάδι κόστιζε 6,91 ευρώ ενώ η τιμή του Σετεμβρίου έχει φτάσει στα 10,34 ευρώ.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν σταμάτησε να βρέχει στην Ισπανία, αλλά η νότια Ισπανία υποφέρει ακόμα από ξηρασία, από ανομβρία και αυτή τη στιγμή οι Ισπανοί πληρώνουν τόσο ακριβό λάδι εξαιτίας της τρίμηνης ανομβρίας την περασμένη άνοιξη.

Πηγή: ΕΡΤ

Δημοφιλή