Η έναρξη των εργασιών για την ανακαίνιση του κτιρίου της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα έγινε σε πανηγυρικούς τόνους, σε μία σύντομη τελετή με την παρουσία του Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και, από ελληνικής πλευράς, του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη.
Με φόντο μια μπουλντόζα και δύο σημαίες, της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ο κύριος Πάιατ τόνισε ότι η ανακαίνιση της πρεσβείας σηματοδοτεί και την επιθυμία της χώρας του για εμβάθυνση-ενίσχυση της συμμαχίας με την Ελλάδα.
Ο αμερικανός πρέσβης «θυμήθηκε» ότι ο γιος του είναι αρχιτέκτων και θρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για τη σχολή BauHaus, ένας κορυφαίος εκπρόσωπος της οποίας υπέγραψε την αρχική κατασκευή του συγκεκριμένου κτιρίου.
Ο κύριος Καμίνης από την πλευρά του στάθηκε επίσης στην ξεχωριστή αρχιτεκτονική της πρεσβείας, καθώς και στην αναβάθμιση της αισθητικής της πόλης μέσα από τέτοια δείγματα.
Μια Πρεσβεία με ιστορία
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα που βρίσκεται στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα, κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους την περίοδο 1959 - 1961 και είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα.
Το νέο κτίριο εγκαινίασε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1961 ο Αμερικανός πρέσβης Έλις Μπριγκς παρουσία του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
Προηγουμένως η αμερικανική πρεσβεία στεγαζόταν σε παλαιό νεοκλασικό τετραώροφο κτίριο που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού και λεωφόρου Β. Σοφίας το οποίο στη συνέχεια κατεδαφίστηκε και στη θέση του οικοδομήθηκε νέο πολυόροφο κτίριο.
Το 2003 προστέθηκε ένας νέος χώρος πρασίνου καθώς και ένα καινούριο κτίριο προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της πρεσβείας.Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών πραγματοποιήθηκαν δύο επιχειρήσεις εναντίον της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1970 είχε προγραμματιστεί από μέλη της ομάδας Άρης του Ρήγα Φεραίου να τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός μέσα σε αυτοκίνητο δίπλα από το κτίριο της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης όμως το αυτοκίνητο εξερράγη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι Γιώργιος Τσικουρής και Μαρία - Έλενα Αντζελόνι.
Δύο χρόνια αργότερα στις 29 Αυγούστου 1972 εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στο υπόγειο της Αμερικανικής πρεσβείας προξενώντας υλικές ζημιές. Την ευθύνη είχε αναλάβει η ΛΕΑ, αρών επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και τον θάνατο δύο διαδηλωτών, του Ιάκωβου Κουμή και της Σταματίνας Κανελλοπούλου.
Κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου η πορεία που πραγματοποιείται για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου καταλήγει στην Πρεσβεία των ΗΠΑ. Στις 17 Νοέμβρη του 1980, η απόφαση της κυβέρνησης Ράλλη να απαγορεύσει στην τότε πορεία να κατευθυνθεί προς την Αμερικανική Πρεσβεία είχε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα σοβαρών επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και τον θάνατο δύο διαδηλωτών