Το δημοσιονομικό περιθώριο που αφήνει το υπερπλεόνασμα του 2018 και οι εκτιμήσεις για αντίστοιχες επιδώσεις και το 2019, ανοίγουν το δρόμο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει σε κατάρτιση ενός πλήρους πακέτου παροχών. Στόχος είναι οι αποφάσεις να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια να συζητηθούν με τους Θεσμούς κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα από τις 6 έως 8 Μαΐου.
Το πακέτο των παροχών οριστικοποιείται με δεδομένο ότι ο δημοσιονομικό χώρος το 2019 θα είναι πολύ μεγαλύτερος από το 3,96% που είναι η πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο 2019 – 2022. Η νέα εκτίμηση είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα ανέλθει στο 4,1% σημειώνοντας υπέρβαση 0,6% του ΑΕΠ πάνω από τον μνημονιακό στόχο για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς και οι θετικές επιδόσεις της Ελληνικής Οικονομίας μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο κοστολογεί το πακέτο των παροχών προκειμένου να παρουσιαστεί στους Θεσμούς και να αποδειχθεί ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2019.
Η λίστα περιλαμβάνει:
-Την επαναφορά της έκπτωσης φόρου κατά την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Η έκπτωση φόρου για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου ίσχυε έως το 2015 και χορηγούνταν μέχρι τότε έκπτωση 1,5%, η οποία για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2% προτού καταργηθεί.
-Ζήτημα ημερών, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι και η ψήφιση της ρύθμισης των έως και 120 δόσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την εφορία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γιατί δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους όπως έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Παρόλα αυτά πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί θέλουν να «ρίξουν μια ματιά στη ρύθμιση» πριν αυτή κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
-Το «καλάθι» των παροχών περιλαμβάνει ακόμα την μετάταξη δεκάδων προϊόντων από τον υψηλό 24% στον χαμηλό ΦΠΑ 13%, απόφαση η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών έως και 13% για σειρά αγαθών τα οποία βρίσκονται στα υψηλά κλιμάκια του φόρου.
-Τα είδη διατροφής που είναι υποψήφια για μετάταξη είναι: ζάχαρη, καφές, αναψυκτικά, χυμοί, αλάτι, ξύδι, ποτά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, μπαχαρικά, ζαχαρωτά, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, πατατάκια κ.α.
-Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ακόμα τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, αλλά και σειρά διορθωτικών κινήσεων στον ΕΝΦΙΑ.
-Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της εφάπαξ παροχής με τη μορφή επιδόματος σε οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, ως ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του 13ου μισθού και της 13ης σύνταξης.