Σταδιακή μείωση του αριθμού των σεισμών στις Κυκλάδες υποδεικνύουν οι επιστήμονες

Τι αναφέρεται σε έκτακτη ανακοίνωση- Πόσοι σεισμοί είχαν ανιχνευθεί από τις 27 Ιανουαρίου ως τις 7 Φεβρουαρίου
Κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) κάνει αυτοψία για την στατικότητα του εδάφους στην Σαντορίνη, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025.
Κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) κάνει αυτοψία για την στατικότητα του εδάφους στην Σαντορίνη, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025.
Eurokinissi

Κατά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταδιακά μία μικρή μείωση του αριθμού των σεισμών στην περιοχή, αναφέρεται σε έκτακτη ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ την Κυριακή σχετικά με τους σεισμούς στις Κυκλάδες- ενώ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κάνει και αυτός λόγο για χαμηλότερους ρυθμούς.

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2025, έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 11.700 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 9,600 με μεγέθη Μ³1.0.

Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.400 σεισμοί, με ~400 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 18 σεισμούς με Μ³4.0, και 5 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.7.

Στις 7 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί, με ~270 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 8 σεισμούς με Μ³4.0, και 2 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος Μ=4.8. Οι περισσότεροι σεισμοί εντοπίζονται σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, το οποίο ήταν ήδη ενεργό τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 8η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 95 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 3 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=4.8.

Στο μεταξύ, δύο νέες σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν στις 13:54 και στις 13:59 στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Χαμηλότεροι ρυθμοί από την Παρασκευή

Με χαμηλότερους ρυθμούς συνεχίστηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες η σεισμικότητα έως και σήμερα μέχρι στιγμής στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.

Όπως εξηγεί, οι χαμηλότεροι αυτοί ρυθμοί ξεκίνησαν από την Παρασκευή και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. «Είχαμε διαπιστώσει την αλλαγή αυτή αμέσως, αλλά κρατήσαμε μια επιφύλαξη ως προς το ότι θα πρέπει να παγιωθεί αυτή κατάσταση, για να ληφθεί υπόψη στην εκτίμηση της προοπτικής της εξέλιξης. Διευκρινίζω ότι τέτοιου τύπου ακολουθίες παρουσιάζουν διακυμάνσεις στο ρυθμό τις σεισμικότητας, άλλοτε με μικροαυξήσεις ή με μικρομειώσεις και γι αυτό θα πρέπει να παρακολουθούνται σε σχετικά μεγάλα χρονικά περιθώρια, ας πούμε κάποιων ημερών.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες η σεισμικότητα. Θέλουμε να πέφτει σταδιακά ο ρυθμός. Δεν μπορεί, δεν είναι φυσιολογικό, να σταματήσει απότομα», σημειώνει.

Αναφορικά με τους σεισμογράφους που τοποθετήθηκαν ο κ. Καραστάθης τονίζει ότι «οι νέοι σεισμολογικοί σταθμοί που εγκαταστάθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μαζί με τους νέους σταθμούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου συνέβαλαν τα μέγιστα στην βελτίωση της ακρίβειας του προσδιορισμού των σεισμικών εστιών καθώς και στην αξιολόγηση των στατιστικών παραμέτρων που αφορούν την εξέλιξη της ακολουθίας», και προσθέτει ότι αναμένεται να εγκατασταθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ένας ακόμη στην Αστυπάλαια.

Σχετικά με το ρυθμό συχνότητας των τελευταίων ημερών ο κ. Καραστάθης επισημαίνει ότι τις πρώτες μέρες του φαινομένου δηλαδή μετά την τρίτη μέρα υπήρχε αυτή η κατακόρυφη αύξηση.

«Την πρώτη μέρα είχαμε 2, μετά είχαμε 15, μετά 26, και μετά 28. Από την τρίτη μέρα μέχρι την έκτη είχαμε πάρα πολλούς σεισμούς με μεγέθη πάνω του 4, στην τάξη των 26 με 28 σεισμών ανά ημέρα. Την 7η του μηνός και την 8η έπεσε αυτός ο ρυθμός, στις 7 του μηνός είχαμε 8 και στις 8 του μηνός είχαμε 13. Μένει να δούμε πώς θα κυμανθεί. Η ίδια εικόνα υπάρχει και στους σεισμούς όλους πάνω από 3. Είναι καλύτερο βέβαια πάντα να παρακολουθούμε ενσωματώνοντας μεγαλύτερα δείγματα. Όπως είναι τώρα η ακολουθία με τα μεγέθη πάνω του 3 δείχνει την πτώση αυτή στη συχνότητα. Τις πρώτες μέρες που συζητάμε από την 3η Φεβρουαρίου μέχρι την 6η είχαμε πολύ υψηλές τιμές σεισμών με μεγέθη άνω του 3. Από της τάξης του 130 μέχρι 146 σεισμούς ανά ημέρα. Ενώ τις προηγούμενες δύο μέρες ο ρυθμός έχει πέσει σε 100, 68 και σήμερα βλέπουμε», υπογραμμίζει ο κ. Καραστάθης.

Σημειώνεται επίσης ότι σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί στα ανοικτά της Οίας. Ακόμη, στις τις 03:35 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.1 στην κλίμακα Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή