Σταύρος Μελετλίδης, ηφαιστειολόγος: Να ηρεμήσει ο κόσμος, γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνουν

Υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει εμπιστοσύνη στους Έλληνες επιστήμονες και την πολιτική προστασία
O ηφαιστειολόγος Σταύρος Μελετλίδης
O ηφαιστειολόγος Σταύρος Μελετλίδης
Σταύρος Μελετλίδης

Την ανάγκη να ηρεμήσει ο κόσμος και να υπάρχει εμπιστοσύνη στους Έλληνες επιστήμονες και την πολιτική προστασία υπογραμμίζει, στον απόηχο της αναστάτωσης από τους σεισμούς στις Κυκλάδες, ο Σταύρος Μελετλίδης, Έλληνας ηφαιστειολόγος του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης που ζει στην Τενερίφη πάνω από 20 χρόνια και το 2021 παρακολουθούσε στενά την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα, στα Κανάρια Νησιά.

Ο κ. Μελετλίδης, μιλώντας στη HuffPost Greece, υπογραμμίζει ότι η σεισμικότητα στις Κυκλάδες είναι αρκετά μακριά από τη Σαντορίνη (πιο κοντά στην Αμοργό) και ότι δεν φαίνονται να είναι σεισμοί που να μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα, οπότε «είναι λίγο τραβηγμένο να δημιουργείται πανικός». Υπογράμμισε πως, για παράδειγμα, το ηφαίστειο Κολούμπο είναι ενεργό και μέσα στους τελευταίους αιώνες είναι το μόνο που είχε προκαλέσει μεγάλο αριθμό θανάτων στην Ελλάδα (η έκρηξη του 1650, με δεκάδες νεκρούς και καταστροφές σε καλλιέργειες)- ωστόσο οι σεισμοί είναι μακριά.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μελετλίδης τόνισε ότι στην ηφαιστειολογία υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και κανείς δεν μπορεί να πει πώς θα πάει η ακολουθία- ωστόσο υπογράμμισε επανειλημμένα ότι «ο κόσμος πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στις κινήσεις της πολιτικής προστασίας...λαμβάνονται μέτρα», καθώς και να ακούει τους επιστήμονες. «Υπάρχει παραπάνω φόβος και πανικός» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά σε σεισμολογία. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι, με τα παρόντα δεδομένα, αν υπάρχει κίνδυνος, είναι μεγαλύτερος όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού στην περιοχή, παρά από μια έκρηξη ηφαιστείου. «Να συνδέσουμε ηφαίστεια με σεισμούς, μπορούμε να το κάνουμε, μα σε τραπέζι επιστημόνων» είπε χαρακτηριστικά.

Σεισμικότητα Σαντορίνης: Διεσπιστημονική Επιτροπή από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στο μεταξύ, με απόφαση του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, συγκροτήθηκε Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων.

Στόχοι της Επιτροπής είναι:

  • η προώθηση της έρευνας και στα τρία στάδια διαχείρισης των καταστροφών και κρίσεων και η παραγωγή καινοτόμων ιδεών, υπηρεσιών και προτάσεων,

  • η ανάλυση-εκτίμηση κινδύνων, η εκτίμηση τρωτότητας δομών και υποδομών και η εκτίμηση της διακινδύνευσης συστημάτων,

  • ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η οργάνωση για τη διαχείριση των καταστροφών σε κάθε επίπεδο διοίκησης,

  • ο επιχειρησιακός συντονισμός εθνικών και διεθνών αποστολών σε περιοχές, που επλήγησαν από καταστροφές,

  • η εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη και η ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων καταστροφών και

  • η προαγωγή της ενημερότητας των πολιτών σε θέματα φυσικών καταστροφών και διαχείρισης τους, μέσω εκδηλώσεων, συνεδρίων, ομιλιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων σχετικών δράσεων.

Με αφορμή τη σεισμικότητα της Σαντορίνης και τις επιστημονικές ανησυχίες που έχουν προκύψει, η ομάδα θα εστιάσει στη μελέτη και διαχείριση σεισμικών κινδύνων, παρέχοντας τεκμηριωμένες αναλύσεις και προτάσεις για την προστασία των τοπικών κοινοτήτων.

Συντονιστής της Επιτροπής ορίζεται ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Ο κ. Λέκκας βρίσκεται ήδη στη Σαντορίνη, όπου πραγματοποιεί αυτοψίες, συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και συντονίζει τις συνεδριάσεις των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου) του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Επιπλέον, εξειδικευμένο κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών με μεγάλη εμπειρία από αντίστοιχα συμβάντα (όπως ο σεισμός στην Κω) και επικεφαλής τον Καθηγητή Ε. Πικουλή, έχουν εκπαιδευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη διαχείριση μαζικών συμβάντων με έμφαση στην οργάνωση υγειονομικών μονάδων για τη διαχείριση μεγάλου αριθμού θυμάτων.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως θεσμός που υπηρετεί την εκπαίδευση και την έρευνα, συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη σύνδεσή του με την κοινωνία και προάγουν τη συλλογική ασφάλεια και ευημερία.

Τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων είναι:

Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής

Βασιλάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Διακάκης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Ευελπίδου Νίκη-Νικολέττα, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Καβύρης Γιώργος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής

Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας

Λέκκας Ευθύμιος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Συντονιστής Επιτροπής

Μαυρούλης Σπυρίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής

Σταύρου Πήλιος-Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας

Χατζηχρήστου Χρυσή, Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας

Υπεύθυνος για την προβολή του έργου και των δράσεων της Επιτροπής ορίζεται το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης.

Δημοφιλή