
«Η Chevron δεν θα εκδήλωνε ενδιαφέρον για τα οικόπεδα κάτω από την Κρήτη, αν δεν είχε ενδείξεις. Τις θεωρώ σαφείς και αισιόδοξες. Δεν θα γίνουμε Σαουδική Αραβία, αλλά θα δημιουργηθεί μία πολύτιμη ενεργειακή αυτονομία» τόνισε ο κ.Παπασταύρου, οποίος πρόσθεσε ότι αυτή η απόφαση της δεύτερης μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας στην ενέργεια, είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην χώρα μας με τρεις διαστάσεις:
*Οικονομική
*Ενεργειακή
*Γεωστρατηγική
Όπως μάλιστα αναφέρει στον πρόλογο του, σε μία συγκυρία όπου ΗΠΑ και Ρωσία έρχονται πιο κοντά λόγω ενέργειας, με ταυτόχρονο επανακαθορισμό σχέσεων ΗΠΑ - Ευρώπης, η Chevron απλώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρησιακά σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, ανοίγοντας συζητήσεις ενδιαφέροντος με Αλγερία και Λιβύη. Που σημαίνει ότι με την Ελλάδα στη κορυφή, η χώρα μας καθίσταται ο ενεργειακός παίκτης, ο ενεργειακός κόμβος για την περιοχή.

“...μιλάμε για ένα διαγωνισμό που υπολογίζεται ότι θα κατοχυρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Και μετά την διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της σύμβασης, αυτή πρέπει να περάσει Ελεγκτικό Συνέδριο και να περάσει από τη Βουλή. Όλα αυτά, με έναν ορίζοντα πριν το τέλος 2025”
- Σταύρος Παπασταύρου, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ο κ.Παπασταύρου μίλησε για την θέση της λιβυκής κυβέρνησης. Η οποία με την δικιά της δημοσιοποίηση, να έχει τα οικόπεδα της να ακουμπάνε στα δικά μας στη μέση γραμμή, στην πραγματικότητα έρχεται να ενισχύσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να διαψεύσει οποιουσδήποτε ήθελαν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, να θεωρήσουν ότι η δική τους πλευρά επεκτείνεται παραπάνω. Άρα υπάρχει οικονομική, ενεργειακή και γεωπολιτική διάσταση.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον έχει και το παρασκήνιο της τελικής προσέγγισης και συμφωνίας με την Chevron. Αυτό επιτεύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης στις 15 Μαρτίου. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον νέο του Υπουργό να διερευνήσει με ταχύτητα, άμεσα, το ενδιαφέρον του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού και το που βρισκόμαστε από τότε όταν έγιναν οι πρώτες συζητήσεις. Οι επαφές έγιναν εκείνο το Σαββατοκύριακο, πάντως μέσα σε 24 ώρες, με την εταιρεία σε τρεις μέρες να μετέχει σε μιά καθοριστική συνάντηση.
“Τα συμφέροντα των πετρελαϊκών αμερικανικών εταιρειών είναι συμφέροντα της Αμερικής, έχουν να κάνουν με την οικονομία της Αμερικής”
- Σταύρος Παπασταύρου, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Οι τέσσερις Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ο οποίος στη συνέχεια εξέδωσε μία ανακοίνωση που έλεγε ότι:
«Τα συμφέροντα των πετρελαϊκών αμερικανικών εταιρειών είναι συμφέροντα της Αμερικής, έχουν να κάνουν με την οικονομία της Αμερικής».
Και όπως επεσήμανε με έμφαση ο κ.Παπασταύρου, είναι σαφές ότι η γεωπολιτική διάσταση των κινήσεων των αμερικανικών εταιρειών έχει την υποστήριξη και σίγουρα ναι, την αρωγή της Αμερικανικής κυβέρνησης.
Επιπλέον, άλλο ένα εξόχως αποκαλυπτικό στοιχείο του παρασκηνίου, που αφορά τα δυό οικόπεδα νότια της Κρήτης, είναι ότι πριν την επίσημη ανακοίνωση Ελλάδας - Chevron, η πετρελαϊκή εταιρία ενημέρωσε το State Department, δηλαδή το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι «συμφωνήσαμε με Ελάδα και προτιθέμεθα να το ανακοινώσουμε».
“Προφανώς αυτό το μέρισμα, αυτό θα πάει σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, γιατί στην πραγματικότητα αυτό έχει να κάνει με τον πλούτο της χώρας μας που ανήκει σε όλους μας και τις επόμενες γενιές”
- Σταύρος Παπασταύρου, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών από δω και εμπρός: Όπως είπε στην συνέντευξη του στην HuffPost ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αμέσως μετά την ανακοίνωση δεν υπήρξε χρόνος ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για καθυστέρηση. Με μιά πολυμελή αντιπροσωπεία της Chevron πραγματοποιήθηκε άμεσα τηλεδιάσκεψη για επιχειρησιακές λεπτομέρειες. Και πρόσθεσε:
«Από εκεί και πέρα το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, την έκδοση του διαγωνισμού, ο οποίος διαγωνισμός πρέπει να πάει και στην ευρωπαΐκή εφημερίδα, (θέλει 90 μέρες) άρα μιλάμε για ένα διαγωνισμό που υπολογίζεται ότι θα κατοχυρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Και μετά την διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της σύμβασης, αυτή πρέπει να περάσει Ελεγκτικό Συνέδριο και να περάσει από τη Βουλή. Όλα αυτά, με έναν ορίζοντα πριν το τέλος 2025, να έχει κατοχυρωθεί η σύμβαση στον ανάδοχο την Chevron και να μπορούν μετά εκείνοι να ξεκινήσουν τις ενέργειές τους γεωλογικά και οικονομικά όπως το έχουν σχεδιάσει».
Τέλος σε ό,τι αφορά το μέρισμα, το ικανότατο μέρισμα της Ελλάδας, μετά την αφαίρεση του επιχειρησιακού κόστους και του μερίσματος της Chevron, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι:
«Προφανώς αυτό το μέρισμα, αυτό θα πάει σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, γιατί στην πραγματικότητα αυτό έχει να κάνει με τον πλούτο της χώρας μας που ανήκει σε όλους μας και τις επόμενες γενιές. Κι αυτό είναι και το αντικείμενο της σύμβασης. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, οποιοδήποτε όφελος να πάει μόνο στους μετόχους, που κι αυτοί επενδύουν στην εταιρία τους. Θα πάει πρωτίστως και στη χώρα μας και στους συμπολίτες μας».