«Σήμερα, αυτά εμφανίζονται στην οθόνη, μόλις πατήσεις ένα κουμπί με το enter. Είναι πραγματική ανοησία και σας παρακαλώ πολύ να σταματήσετε να το κάνετε!»
Είναι οι φράσεις του υπουργού Υγείας (παρακάτω το βίντεο) που δεν μπορώ να προσπεράσω από τις δηλώσεις που έκανε, ανακοινώνοντας ότι εντοπίστηκαν 100 γιατροί που «έσπασαν τα κοντέρ» στην υπερσυνταγογράφηση.
Όμως, δεν συμφωνώ με όλες τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Δεν συμφωνώ με το «ανοησία». Γιατί είναι παρανομία - σκαστή παρανομία.
Δεν συμφωνώ με το «παρακαλώ να σταματήσετε να το κάνετε». Γιατί αυτή είναι μία φράση που οριακά μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας τροχονόμος, όταν παρκάρουμε εκεί που δεν επιτρέπεται η στάθμευση. Και πάλι, πρέπει να έχεις πετύχει τον τροχονόμο στις καλές του.
Και σίγουρα, δεν είναι μία φράση που θα πει η Εφορία σε όλους εμάς, εάν μας πετύχει να κρύβουμε εισοδήματα. Γιατί δουλειά της Εφορίας είναι να μαζεύει χρήματα από όλους μας, ώστε να μπορεί - μεταξύ άλλων - να πληρώσει για τη φαρμακευτική δαπάνη. Δηλαδή, μία δαπάνη ήδη πολύ αυξημένη, που ενδεχομένως θα αυξάνεται σταθερά στο ορατό μέλλον, καθώς όλοι εμείς θεωρούμε και θα θεωρούμε αυτονόητο, να πληρώνει το σύστημα για τα φάρμακα που θα χρειαζόμαστε όσο θα μεγαλώνουμε για να επιβιώνουμε.
Δεν συμφωνώ με τις ευγένειες προς επίορκους και κλέφτες γιατρούς. Γιατί κλέβουν, αυτό κάνουν. Και το ότι είναι γιατροί δεν τους κάνει καλύτερους, αλλά χειρότερους κλέφτες.
Ο πρωθυπουργός το είπε σίγουρα σωστότερα στο Facebook: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: τέτοιες πρακτικές, που φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, δεν γίνονται ανεκτές. Από κανέναν και για κανέναν. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Έχουμε τη βούληση και πλέον υπάρχουν και οι μηχανισμοί για να το κάνουμε. Και αυτό ακριβώς πράττουμε.»
Η κοινωνία στενάζει καθώς το κόστος ζωής εκτοξεύεται.
Η ακρίβεια συμπαρασύρει βασικά αγαθά και η κυβέρνηση πασχίζει να σπρώξει προς τα πάνω τους μισθούς.
Ο υπουργός Υγείας έχει φτάσει στο σημείο να αγωνίζεται για να πείσει ότι δεν έχει καταρρεύσει το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία. Και μόνο το γεγονός ότι είναι αναγκασμένος να το επαναλαμβάνει κάθε τόσο, μαρτυρά πόσο οριακή είναι η κατάσταση που ο ίδιος διαχειρίζεται.
Προφανώς έχει δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν λέει ότι «δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου» οι ...μάστορες της υπερσυνταγογράφησης.
Όμως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και σοβαροί, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι εκτός από την υπερσυνταγογράφηση υπάρχουν κι αυτά:
- Γιατροί που απαιτούν και παίρνουν κάθε μέρα φακελάκια σε δημόσια νοσοκομεία, ακόμα και από φτωχούς συμπολίτες μας, χωρίς να κοκκινίζουν.
- Γιατροί σαν αυτόν - μου τον περιγράφουν ως «φίρμα» στο χώρο της χειρουργικής - που πριν από μερικά 24ωρα έβαλε την γραμματέα του (μέσα σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο στο Φάληρο) να ρωτήσει μία γνωστή μου, εάν θέλει να πληρώσει μετά από μία 10′λεπτη επίσκεψη «100 χωρίς απόδειξη ή 140 με απόδειξη;»
- Και ακούω, επίσης, για κάποιους καθηγητές/καθηγήτριες μεγαλοσχήμονες και ενεργούς ακόμα και σε επιτροπές του υπουργείου Υγείας, που ενώ διδάσκουν σε Ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές διατηρούν (με διάφορα κόλπα ή μεσάζοντες για μπροστινούς) εταιρείες, που φυσικά δεν τους επιτρέπει ο νόμος να διατηρούν.
Και ξέρετε, δεν φαντάζομαι ότι είμαι ο μοναδικός, ούτε ο καλύτερα πληροφορημένος δημοσιογράφος της χώρας στον χώρο της Υγείας.
ΙΣΑ: Καταδικάζουμε απερίφραστα
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επ′ αφορμής των ανακοινώσεων της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ιατρούς που προέβησαν σε υπερσυνταγογράφηση, υπενθυμίζει ότι εξαρχής ως εκπρόσωποι των ιατρών «προκρίναμε αλλά και στην πράξη ενισχύσαμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που επιτρέπει τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό του συστήματος συνταγογράφησης».
Επισημαίνει ότι η ιατρική κοινότητα της χώρας ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που μέσα σε ελάχιστους μήνες εφάρμοσε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
«Σταθερά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ταχθεί ενάντια σε κάθε πρακτική υπερσυνταγογράφησης και καταδικάζει απερίφραστα, τέτοιες συμπεριφορές», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Στο πλαίσιο δε της πειθαρχικής του αρμοδιότητας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναμένει τα κρίσιμα εν προκειμένω στοιχεία.
Αναφέρει επίσης, «ότι πέρα από τις ελεγκτικές διαδικασίες θα πρέπει άμεσα και το ίδιο το σύστημα να εκσυγχρονιστεί και να εξορθολογιστεί. Θα πρέπει ειδικότερα να ενταχθούν στο σύστημα όλα τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, αλλά και να ενσωματωθούν οι ενδεδειγμένες και απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες του ίδιου του συστήματος που θα διασφαλίζουν την ορθή πρακτική συνταγογράφησης, κάτι που επί σειρά ετών ζητά ο ΙΣΑ».