Οι νεότερες γενιές ξέρουν το όνομα Stan Smith χάρη σε ένα από τα πιο εμβληματικά παπούτσια που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ.
Αλλά το πρόσωπο στα κλασσικά πια sneakers της Adidas έχει μια βαριά και ένδοξη ιστορία πίσω του, που οι παλαιότεροι σίγουρα θα θυμούνται.
Βέβαια, κάποιοι δεν γνωρίουν καν ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο. Εντούτοις, ο Αμερικανός με το χαρακτηριστικό μουστάκι ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους τενίστες στα τέλη της δεκαετίας ου ’60 και τις αρχές του ’70.
Οπως σημειώνει η αθλητική δημοσιογράφος Cari Champion στο ντοκιμαντέρ «Ποιος είναι ο Stan Smith;», το οποίο εξερευνά την αξιοσημείωτη ζωή του δύο φορές πρωταθλητή Grand slam, ακτιβιστή και είδωλου του στυλ: «Εχει το πρόσωπό του σε ένα sneaker. Ακόμη και ο Τζόρνταν δεν έχει το πρόσωπό του πάνω σε αθλητικά παπούτσια».
Ηταν στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν το συγκεκριμένο μοντέλο παπουτσιού άρχισε να διαδίδεται παγκοσμίως και να φοριέται σε περιστάσεις εκτός αθλητικών δραστηριοτήτων.
Η άνοδος της δημοτικότητας του sneaker Stan Smith συνέπεσε με τη δύση της καριέρας του ονοματοδότη τους. Οι νεαροί λάτρεις του ποδοσφαίρου άρχισαν να τα φορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέρει εμπνευσμένοι από τον Ντέιβιντ Μπάουι που φορούσε τα άνετα και στιλάτα αθλητικά παπούτσια στα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Στη συνέχεια ήρθε ο αντίκτυπός του στην κουλτούρα του hip-hop, με τους Beastie Boys και τους RUN-DMC να τα «διαφημίζουν» με τον καλύτερο τρόπο στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έπειτα και από την κυκλοφορία του σινγκλ «My Adidas».
Κατά τη διάρκεια του Γαλλικού Οπεν το 1972 στο Παρίσι, ο τότε πρόεδρος της Adidas και γιος του ιδρυτή της εταιρείας, Χορστ Ντάσλερ, ζήτησε μια μεταμεσονύκτια συνάντηση με τον Smith και τον ατζέντη του Donald Dell.
Η Adidas ήθελε να επεκταθεί στις ΗΠΑ και είδε στον Smith, που είχε κατακτήσει πρόσφατα το US Open, τον άνθρωπο που ταίριαζε απόλυτα στο σχέδειο εξάπλωσής της.
Ο Smith συμφώνησε να φορέσει το sneaker στο Wimbledon εκείνη τη χρονιά, ένα τουρνουά που κέρδισε στη συνέχεια.
«Είχαν το όνομα του Haillet (σ.σ. Γάλλος τενίστας) στο παπούτσι για περίπου έξι ή επτά χρόνια και μετά ήθελαν να επεκταθούν στην αγορά των ΗΠΑ, οπότε μου ζήτησαν να συμμετάσχω», θυμάται ο ίδιος. «Ημουν ο Νο1 παίκτης στον κόσμο εκείνη την εποχή, Αμερικανός, οπότε έβαλαν τη φωτογραφία μου στη γλώσσα του παπουστιού. Περίπου τέσσερα ή πέντε χρόνια αργότερα, έβγαλαν το όνομα Haillet από το παπούτσι. Και όπως λένε, τα υπόλοιπα είναι ιστορία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
(με πληροφορίες από CNN)