Startup έφτιαξε βούτυρο από διοξείδιο του άνθρακα με «πραγματική» γεύση

Βούτυρο από αέρα αντί αγελαδινού; Κι ομως, έγινε.
Synergee via Getty Images

Μια startup με έδρα την Καλιφόρνια ισχυρίζεται ότι έχει επεξεργαστεί μια πολύπλοκη διαδικασία παραγωγής βουτύρου χωρίς ζώα, ενώ παράλληλα ισχυρίζεται ότι η γεύση του είναι εξίσου καλή με το γνήσιο αγελαδινό.

Η Savor, με την υποστήριξη του δισεκατομμυριούχου της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, πειραματίζεται πάνω σε εναλλακτικές λύσεις για την παρασκευή παγωτών, τυριών και γάλακτος χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας μια θερμοχημική διαδικασία που επιτρέπει τη δημιουργία μορίων λίπους, μέσω αλυσίδων διοξειδίου του άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου. Η εταιρεία ανακοίνωσε τώρα μια νέα εναλλακτική λύση βουτύρου χωρίς ζωικά συστατικά.

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η ανθρωπότητα μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, καθώς η κτηνοτροφική παραγωγή είναι σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου. Η Savor λέει ότι τα προϊόντα της θα έχουν σημαντικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα ζωικά. Το «βούτυρο» θα μπορούσε να έχει λιγότερο από 0,8 γραμμάρια CΟ2 ανά θερμίδα. Το πραγματικό ανάλατο βούτυρο με 80% λιπαρά έχει τυπικό κλιματικό αποτύπωμα 16,9 κιλά ισοδύναμο CΟ2 ανά κιλό.

AzmanL via Getty Images

Η διευθύνων σύμβουλος της Savor, Κάθλιν Αλεξάντερ δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε πριν την πώληση στο εμπόριο και εργαζόμαστε μέσω ρυθμιστικής έγκρισης για να μπορέσουμε να πουλήσουμε το βούτυρο μας. Δεν αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με οποιοδήποτε είδος πωλήσεων τουλάχιστον μέχρι το 2025».

Οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος και γαλακτοκομικών έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, αλλά κάποιες υπολείπονται όσον αφορά τη γεύση. Η Savor ισχυρίζεται ότι η γεύση του δικού της βουτύρου είναι πιο «ακριβής».

Το ερώτημα τώρα είναι αν οι αγοραστές θα προτιμήσουν τέτοια συνθετικά λίπη μιας και οι άνθρωποι δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τα αγαπημένα τους γαλακτοκομικά και κρεατικά για πιο «πειραματικά» τρόφιμα.

Elena Popova via Getty Images

Υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία σε μια διαδικτυακή ανάρτηση, ο Γκέιτς έγραψε: «Η ιδέα της μετάβασης σε λίπη και έλαια που παράγονται από εργαστήριο μπορεί να φαίνεται περίεργη στην αρχή. Αλλά οι δυνατότητές τους να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα είναι τεράστιες. Αξιοποιώντας αποδεδειγμένες τεχνολογίες και διαδικασίες, φτάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των κλιματικών μας στόχων.Η διαδικασία δεν απελευθερώνει αέρια θερμοκηπίου και δεν χρησιμοποιεί γεωργική γη ενώ ξοδεύει λιγότερο από το ένα χιλιοστό του νερού που σπαταλά η παραδοσιακή γεωργία. Και το πιο σημαντικό, έχει πολύ καλή γεύση - όπως το αληθινό, γιατί από χημική άποψη είναι».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ , η κτηνοτροφική βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, ευθύνεται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή