Σταθμός μετρό - καταφύγιο στο Κίεβο: Ένας από τους βαθύτερους στον κόσμο

Σε βάθος 105,5 μέτρων, ο Arsenalna χτίστηκε ως καταφύγιο και είναι ένας από τους 47 σταθμούς του μετρό του Κιέβου, από τους 50 της πόλης.
Anadolu Agency via Getty Images

Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας, αυτή την Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, πολλοί Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα. Άλλοι βρήκαν καταφύγιο στο μετρό, ειδικά στο Κίεβο όπου βρίσκεται ο σταθμός Arsenal ή Arsenalna.

Αυτός ο σταθμός συναγωνίζεται το σύστημα του μετρό της Πιονγκγιάνγκ στη Βόρεια Κορέα (στα 110 μέτρα) και κατέχει τον τίτλο του βαθύτερου σταθμού μετρό στον κόσμο.

Χρειάζονται πολλά λεπτά με κυλιόμενες σκάλες για να φτάσουν οι ταξιδιώτες στις αποβάθρες του σταθμού, στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Άνοιξε το 1960 και βρίσκεται στη γραμμή Sviatoshynsko-Brovarska.

Σε βάθος 105,5 μέτρων, ο Arsenalna χτίστηκε ως καταφύγιο και είναι ένας από τους 47 σταθμούς του μετρό του Κιέβου, από τους 50 της πόλης.

Kharkiv. Civilians hide in the subway. The same in Kyiv. pic.twitter.com/csFZe9UGm0

— olexander scherba🇺🇦 (@olex_scherba) February 24, 2022

Μάρμαρα, ψηφιδωτά και γλυπτά

Το σύστημα του μετρό του Κιέβου, που τέθηκε σε κυκλοφορία τη δεκαετία του 1960, όταν η Ουκρανία ήταν ακόμα μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, κατασκευάστηκε βαθιά για να το προστατεύει από τα νερά του ποταμού Δνείπερου. Αλλά και να χρησιμεύσει ως καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου.

Αρκετοί σταθμοί του μετρό του Κιέβου έχουν επίσης αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική με μακριές κυλιόμενες σκάλες, αγάλματα, ψηφιδωτά, τοίχους και διακοσμητικά από γρανίτη και μάρμαρο, μπρούτζινες γρίλιες, πολυελαίους κ.λπ.

Δημοφιλή