Στην απόρριψη της αίτησης του κόμματος «Πατριωτική Ένωση-Πρόδρομος Εμφιετζόγλου» με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο κ. Εμφιετζόγλου είχε προσφύγει για τον αποκλεισμό του από τις προηγούμενες εκλογές, αλλά η αίτηση του απορρίφθηκε ως απαράδεκτη καθώς κρίθηκε ότι αρμόδιο για τα εκλογικά θέματα είναι μόνο το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και όχι το ΣτΕ.
Στο σκεπτικό της υπ΄ αριθμ. 1088/2023 απόφασης σημειώνεται ότι η αμφισβήτηση απόφασης του Αρείου Πάγου, όταν αυτή εκδίδεται κατά την προεκλογική περίοδο, δημιουργεί εκλογική διαφορά, η επίλυση της οποίας υπάγεται στην δικαιοδοσία του ΑΕΔ.
Επιπλέον, οι δικαστές αναφέρουν ότι οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «οι οποίες επιλύουν διαφωνίες για τη χρήση ονόματος ή εμβλήματος πολιτικού κόμματος, εντός ή εκτός της προεκλογικής περιόδου, δεν υπόκεινται σε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, διότι είναι πράξεις δικαστικής και όχι διοικητικής αρχής».
Πατριωτική Ένωση: Το σκεπτικό του αποκλεισμού
Το συγκεκριμένο κόμμα είχε αποκλειστεί στις εκλογές της 25ης Μαΐου με το σκεπτικό της ονοματοκλοπής του κεντρικού πυρήνα της ονομασίας του από το κόμμα «Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση» (ΕΛ.ΛΑ.Σ.), αλλά και λόγω ιδιοποίησης του Ήλιου της Βεργίνας ως σήμα του κόμματος, που έχει χαρακτηριστεί εθνικό σύμβολο.
Στην προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, που είχε καταθέσει ο κ. Εμφιετζόγλου χαρακτήριζε «επαχθέστατη κύρωση» τον αποκλεισμό κόμματος από τις εκλογές και ανέφερε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα συμμετοχής σε ελεύθερες εκλογές και στον εκλογικό νόμο, ενώ γινόταν λόγος για κακή συγκρότηση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που αποφάσισε την ανακήρυξη των κομμάτων.
Στην αίτηση απαριθμούνταν παραδείγματα άλλων κομμάτων που έλαβαν έγκριση συμμετοχής στις εκλογές, όπως τα κόμματα «ΚΚΕ», «ΚΚΕ Εσωτερικού» και «ΚΚΕ μ-λ», τα οποία έχουν τον ίδιο πυρήνα στην ονοματοδοσία τους.
Για την συγκρότηση της Ολομέλειας του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου υποστηρίζεται ότι η σύνθεση δεν ήταν νόμιμη, γιατί η ανακήρυξη των κομμάτων έπρεπε να γίνει από την 5μελη σύνθεση του Τμήματος και όχι από την Ολομέλεια του Τμήματος.
Τέλος, σημείωνε ότι προσέφυγε στο ΣτΕ καθώς το Α1 Τμήμα επιλαμβάνεται της ανακήρυξης των κομμάτων ως διοικητικό όργανο και όχι ως δικαστικός σχηματισμός, με συνέπεια οι αποφάσεις του να επέχουν θέση ατομικής διοικητικής πράξης.
Η δεύτερη ευκαιρία
Κατά την πρόσφατη ανακήρυξη ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, δεύτερη ευκαιρία είδαν κάποιοι σχηματισμοί που είχαν «κοπεί» κατά την ανακήρυξη ενόψει των προηγούμενων εκλογών της 21ης Μαΐου. Μεταξύ αυτών και ο συνασπισμός Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου ο οποίος είχε δώσει εξαρχής ραντεβού στις δεύτερες κάλπες του Ιουνίου κατά τις οποίες, όπως αναφερόταν, θα επιχειρήσει και πάλι την αυτόνομη συμμετοχή με διαφορετικό όνομα και έμβλημα. Κάτι το οποίο πέτυχε καθώς έλαβε την έγκριση από τον Άρειο Πάγο.
Πηγή: dikastiko