Στη Ιορδανία ο Γεραπετρίτης - Διεθνής Διάσκεψη για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Τους 37.000 πλησιάζουν οι νεκροί, ενώ η "πείνα" θερίζει και τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει μετά από 8 μήνες πολέμου και ανεπαρκούς εισόδου ειδών πρώτης ανάγκης.
Υπουργός Εξωτερικών, Γ.Γεραπετρίτης
Υπουργός Εξωτερικών, Γ.Γεραπετρίτης
Eurokinissi

Στην Ιορδανία σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανάληψη ανθρωπιστικής δράσης για στη Λωρίδα της Γαζας.

Ο αριθμός των νεκρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις επιχειρήσεις πλησιάζει τους 37.000 σε οκτώ και πλέον μήνες πολέμου, η Γάζα έχει ισοπεδωθεί, η πείνα ”θερίζει” και τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει.

Η διάσκεψη, που διοργανώνουν ΟΗΕ πλάι στην Νεκρά στο Συνεδριακό Κέντρο King Hussein Bin Talal, έχει στόχο τη συγκέντρωση πόρων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους που είναι εγκλωβισμένοι- λόγω πολιορκίας και βομβαρδισμών από το Ισραήλ- στον θύλακα εδώ και οκτώ μήνες.

Στόχοι της Διάσκεψης

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας ανέφερε ότι η διάσκεψη θα αναζητήσει «δεσμεύσεις για μια συλλογική και συντονισμένη απάντηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα». «Βασικός στόχος είναι να επιτευχθεί συναίνεση για τα πρακτικά μέτρα (που πρέπει να ληφθούν) ώστε να απαντήσουμε στις άμεσες ανάγκες επί του πεδίου», πρόσθεσε το υπουργείο.

Εκτενώς θα συζητηθεί η διαμόρφωση μηχανισμών και η λήψη αποτελεσματικών βημάτων για την υποστήριξη των αμάχων, μέσω της από κοινού δέσμευσης για συλλογική δράση. Αναμένεται να γίνει ευρεία συζήτηση για τις επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές ανάγκες, καθώς και για τον απαιτούμενο συντονισμό αναφορικά με την ανάκαμψη της περιοχής της Γάζας.

Της Διάσκεψης θα προηγηθούν συναντήσεις Ομάδων Εργασίας, κατά τις οποίες θα εξεταστούν θέματα που αφορούν τις επιχειρησιακές επιπτώσεις και τους πόρους που απαιτούνται για τη διατήρηση των διόδων βοήθειας, καθώς και τη δημιουργία συνθηκών που θα ευνοούν την ασφαλή παράδοση βοήθειας και την προστασία των αμάχων.

Κατόπιν, θα ακολουθήσει η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την εξέταση πολιτικών προσεγγίσεων για τη μελλοντική κατάσταση, ενώ θα δοθεί στη δημοσιότητα και ανακοίνωση που θα συνοψίζει τα αποτελέσματα της Διάσκεψης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είναι εν μέσω νέας περιοδείας στη Μέση Ανατολή -πιέζοντας για συμφωνία επί της αμερικανικής πρότασης εκεχειρίας στη Γάζα- θα είναι μεταξύ των συμμετεχόντων στην διάσκεψη. διοργανώνουν από κοινού ο ΟΗΕ, η Ιορδανία και η Αίγυπτος.

Παρόντες και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και άλλοι ηγέτες χωρών όπως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ καθώς και ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς και στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόσκληση προς την Ελλάδα καταδεικνύει την αναγνώρισή της ως συνομιλητή όλων των πλευρών στο Μεσανατολικό.

Ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου

Μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας έχει μετατραπεί σε ερείπια και η πλειονότητα των 2,4 εκατ. κατοίκων της έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί εδώ και μήνες ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα απειλούνται από λιμό.

Σε πρόσφατη έκθεσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) κατήγγειλαν «τις καταστροφικές επιπτώσεις της σύγκρουσης που μαίνεται, τους σοβαρούς περιορισμούς στην πρόσβαση και την κατάρρευση των τοπικών αγροδιατροφικών συστημάτων».

Η ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται στον θύλακα με το σταγονόμετρο, κυρίως αφότου ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου χερσαία επιχείρηση στην πόλη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, και έθεσε υπό τον έλεγχό του την παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης με την Αίγυπτο, το οποίο βρίσκεται στην πόλη και μέσω του οποίου περνούσε μεγάλο μέρος της βοήθειας.

Η διάσκεψη έχει στόχο «να καθοριστούν τα μέσα για να βελτιωθεί η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλάτι της Ιορδανίας.

Δημοφιλή