Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή μιας εκεχειρίας στη χώρα, μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν-tv.
«Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό», μετέδωσε το n-tv επικαλούμενο τον Μάας, που έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον Χάφταρ στη Βεγγάζη.
Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγιεζ αλ Σάρατζ είχε ανακοινώσει μέσω του γραφείου Τύπου του ότι θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνου.
«Θα είμαστε παρόντες στο Βερολίνο» δήλωσε ο Σάρατζ κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης με μέλη του υπουργικού συμβούλιου του και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο Χέικο Μάας πέταξε εσπευσμένα στη Βεγγάζη της Λιβύης την Πέμπτη για συνομιλίες με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ εν όψει τη συνόδου για την Λιβύη που θα γίνει στο Βερολίνο την Κυριακή.
«Με τη διαδικασία του Βερολίνου έχουμε την καλύτερη ευκαιρία εδώ και καιρό να αρχίσουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη» είπε ο Μάας πριν το ταξίδι του. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει στρατιωτικά αυτή τη σύγκρουση. Αντίθετα, τώρα ανοίγει ένα παράθυρο για να απαλλαγεί η σύγκρουση από τη διεθνή επιρροή».
Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για μια πολιτική διαδικασία και διαπραγματεύσεις στη Λιβύη για την κατάσταση μετά τον πόλεμο, υπό την αιγίδα του Γκασάν Σαλαμέ, ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.
«Ελπίζω ότι οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να πάρουν το μέλλον της Λιβύης πίσω σε λιβυκά χέρια» συνέχισε ο Μάας.
Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια πραγματική κατάπαυση του πυρός και συμμετοχή και των δύο πλευρών σε διάλογο υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Λιβύη είναι σε χάος από την ανατροπή του Καντάφι το 2011. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (η οποία έχει υπογράψει μνημόνια κατανόησης με την Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, τα οποία παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας) εδρεύει στην Τρίπολη, ωστόσο από τον Απρίλιο πιέζεται από την επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που στηρίζεται με τη σειρά του από μια αντίπαλη κυβέρνηση στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)