Στη Γάζα σου δίνουν 59’ για να σώσεις τη ζωή σου

Τα σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν εκεί σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται στην υποστήριξη των ανθρωπιστικών οργανώσεων.
|
Anadolu Agency via Getty Images

Στους πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, κάποιοι από αυτούς που πέθαναν, αλλά και από αυτούς που σώθηκαν, πριν την επίθεση δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα.

Ένα τηλεφώνημα, το οποίο τους ενημέρωνε ότι το σπίτι τους ή το μαγαζί τους είναι στόχος του επόμενου βομβαρδισμού και μέσα στην επόμενη ώρα, αν θέλουν να σώσουν τη ζωή τους, καλύτερα να το εγκαταλείψουν. Ο δέκτης ή η δέκτρια της κλήσης, ή του μηνύματος σε άλλες περιπτώσεις, έχει πενήντα εννιά λεπτά να σώσει ό,τι μπορεί.

Για την ακρίβεια έχει πενήντα εννιά λεπτά να ξεπεράσει το σοκ και να αρχίσει να τρέχει.

Αν μπορεί να τρέξει. Μια τέτοια «ενημέρωση» έλαβαν και οι δημοσιογράφοι και άλλοι ένοικοι του 12όροφου κτηρίου που στέγαζε τα γραφεία του Al Jazeera και του Associated Press, πριν βομβαρδιστεί στις 15 Μαΐου.

Αυτές οι προειδοποιήσεις είναι μια πάγια τακτική του Ισραηλινού στρατού, που με το πρόσχημα ότι πλήττει θύλακες της Χαμάς, σχεδόν κάθε τέσσερα με έξι χρόνια σφυροκοπεί ανελέητα αυτή τη λωρίδα γης που ήδη έχει αποκόψει οικονομικά από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Τα σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν εκεί σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται στην υποστήριξη των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί, εκτός από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές προκάλεσαν και την ισοπέδωση 94 κτηρίων που στέγαζαν κατοικίες, εμπορικά γραφεία, διεθνή και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Κατέστρεψαν 461 σπίτια, 52 κυβερνητικά γραφεία και 41 εκπαιδευτικά κτίρια. Στόχοι έγιναν και 4 από τα 6 νοσοκομεία της Γάζας.

Η ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός στις 21 Μαΐου, έφερε σαφώς ανακούφιση στους κατοίκους που για έντεκα μέρες έβλεπαν τη ζωή τους να καταστρέφεται ξανά.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί άφησαν πίσω περισσότερους από 240 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 66 παιδιών, περισσότερους από 1.900 τραυματίες, εκ των οποίων 560 παιδιά, και 91.000 ανθρώπους που δεν έχουν πού να μείνουν.

Ο γενικός διευθυντής του γραφείου της ActionAid Παλαιστίνης, Ibrahim Ibraigheth, αλλά και ιατρικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ζητήσει από την πρώτη στιγμή να ανοίξουν τα περάσματα από το Ισραήλ στη Γάζα, ώστε να δοθεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια που αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη.

Η ActionAid επικεντρώνει τις προσπάθειές της στις πιο ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί πλήρως ή εν μέρει από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.

Σε συνεργασία με τοπικές συνεργαζόμενες οργανώσεις, επιδιώκει να προσεγγίσει περίπου 2.000 οικογένειες που χρειάζονται επειγόντως υποστήριξη, όπως φαγητό, νερό και βασικά είδη προσωπικής υγιεινής, μεταξύ των οποίων ρούχα, κουβέρτες, στρώματα και πάνες. Στο επίκεντρο είναι και η παροχή ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής υποστήριξης για τα τραυματισμένα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Αν και η κατάπαυση έδωσε μια βαθιά ανάσα στη διεθνή κοινότητα, δεν αποτελεί παρά μια προσωρινή λύση. Μια ακόμα προσωρινή λύση στη διαχρονική αδικία και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος του Ισραήλ, το οποίο σε αυτή την επίθεση μετράει 12 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Η μόνιμη λύση είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη, η άρση του αποκλεισμού της Γάζας και η αναγνώριση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων, οι οποίοι έχουν βαρεθεί να ακούν τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει τις επιθέσεις και να ζητάει κατάπαυση του πυρός.

Έχουν κουραστεί να βλέπουν τη γη και τα σπίτια τους να χάνονται και την ίδια στιγμή να τους ζητάνε να καταδικάζουν την τρομοκρατία και να τους δίνουν προειδοποιήσεις πενήντα εννιά λεπτών για να σώσουν ό,τι αγαπούν.

Μπορείτε να στηρίξετε την έκτακτη έκκληση της ΑctionAid για την Παλαιστίνη εδώ.

Δημοφιλή