Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι απειλές και η προκλητική ρητορική του Ερντογάν δεν βοηθούν κανέναν

Την ίδια ώρα σημειώθηκε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου νησιών του Αιγαίου από 31 τουρκικά αεροσκάφη.
Umit Bektas via Reuters

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την λύπη τους για τη συνέχιση της προκλητικής ρητορικής σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις νέες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star για την κλιμάκωση της ρητορικής και τη συνάντηση που έγινε μεταξύ των δύο διπλωματικών συμβούλων και στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Όπως ανέφερε, «σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Οι απειλές και η προκλητική ρητορική θα αυξήσουν μόνο την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ της Άννας-Μαρίας Μπούρα, της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου και επικεφαλής συμβούλου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ενθαρρύνουμε αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα».

Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων

Τριάντα ένα τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 20 έφεραν όπλα, εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών σε όλο το εύρος του Αιγαίου χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης - και σε 20 περιπτώσεις, η διαδικασία αναχαίτισής τους από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, 14 ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών F-16, μία τριάδα τουρκικών F-16 και ένα τουρκικό UAV.

Καταγράφηκαν 26 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 102 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου νησιών του Αιγαίου (43 από τα μαχητικά και 59 από το UAV).

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε 20 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή