Σε σχόλιο για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ προέβη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις: «Στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Υπενθυμίζεται πως, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, δύο τουρκικά μαχητικά εισήλθαν παράνομα στον ελληνικό εναέριο χώρο και πλησίασαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων, με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας».
Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.
Προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και χαρακτήρισε τις παραβιάσεις ως «απάντηση» στην ελληνική πλευρά.
Τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16, 1 τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν την Παρασκευή στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Καταγράφηκαν 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (29 από τα CN-235, 3 από τα μαχητικά και 12 από το UAV) σε ολόκληρο το εύρος του αρχιπελάγους. Δυο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.
Σε όλες τις περιπτώσεις το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.