«Αέλια», κατά τον Όμηρο είναι η ενέργεια και το φως που έρχεται από τον ήλιο, όπως μας λέει η Στέλλα Μπουλαξή. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που διάλεξε να δώσει αυτό το όνομα σε μια αίθουσα τέχνης λουσμένη στο κυκλαδίτικο φως. Η Aelia gallery μετρά εννέα χρόνια ζωής, κατά τη διάρκεια των οποίων κατάφερε να γίνει τοπόσημο του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων. Σ′ αυτό συνέβαλε, μεταξύ άλλων, η χαρακτηριστική δουλειά της ιδιοκτήτριάς της και συγκεκριμένα οι επεμβάσεις πάνω σε ναξιώτικο βότσαλο. Για τις προτάσεις της γνωστής γκαλερί, το ιστορικό της «ψυχής» της αλλά και γενικότερα για την όμορφη πατρίδα της, τη Νάξο, η Στέλλα Μπουλαξή μας άνοιξε την καρδιά της.
- Πότε δημιουργήθηκε η Aelia Gallery και ποια ανάγκη υπαγόρευσε την δημιουργία της αυτή;
Η Aelia gallery δημιουργήθηκε πριν 9 χρόνια το 2015. Είχα πάντα την επιθυμία να ζωγραφίζω από μικρό παιδί που θυμάμαι τον εαυτό μου και αυτό έκανα. Όμως η δημιουργία της οικογένειας και η αγάπη μου γ′ αυτήν με έκαναν να αλλάξω ρότα και αφιερώθηκα εξ ολοκλήρου σ′ αυτήν χωρίς δεύτερη σκέψη. Βέβαια τον ελεύθερο χρόνο που είχα ποτέ δεν εγκατέλειψα τα χρώματα και τα πινέλα μου, ήταν για μένα έκφραση και κατάθεση ψυχής. Γνώριζα πάντα ότι θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και θα μπορέσω να ασχοληθώ επαγγελματικά. Και ο σωστός χρόνος για μένα ήταν όταν τα παιδιά μου τελείωσαν το σχολείο, μπήκαν στο πανεπιστήμιο και είχαν πια χαράξει τον δικό τους δρόμο... Έτσι το όνειρο μου άρχισε να παίρνει μορφή, σάρκα και οστά.
- Γιατί στο νησί της Νάξου; Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου νησιού που συνδέεται με το καλλιτεχνικό αποτύπωμα της γκαλερί;
Αποφάσισα λοιπόν να ανοίξω την δική μου γκαλερί στην Νάξο καθώς κατάγομαι από εκεί. Αγαπώ πολύ το νησί και τους ανθρώπους του, έχει πλούσιο παρελθόν καθώς υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα κυκλαδίτικου πολιτισμού. Η Νάξος ήταν πάντα περίφημη για την μεγάλη ποσότητα των εξαγομένων μαρμάρων της, με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά στο νησί από μνημεία και αγάλματα, όπως μαρτυρούν και τα αρχαιολογικά ευρήματα από τάφους, και τα εξαιρετικής τέχνης κυκλαδικά ειδώλια. Ο Ηρόδοτος βεβαιώνει ότι η «Νάξος ευδαίμονη των νήσων προέφερε».
- Πότε γεννήθηκε η ιδέα να κάνετε εικαστικές επεμβάσεις πάνω σε βότσαλα και τι υλικά χρησιμοποιείτε σ′ αυτές τις επεμβάσεις;
Η ιδέα να κάνω εικαστικές παρεμβάσεις πάνω σε βότσαλο γεννήθηκε όταν περπατώντας πάνω στην άμμο θαυμάζοντας την θάλασσα και τα χρώματα που έπαιρναν τα βότσαλα από το άγγιγμα της, σχεδόν μου μίλησαν... Έπιασα ένα βότσαλο στα χέρια μου, το κοίταξα και σκέφτηκα ότι είναι τόσο όμορφο σαν κόσμημα. Αυτό ήταν! Την ίδια μέρα ξεκίνησα να δημιουργώ μικρά κοσμήματα πάνω στα βότσαλα με την δική μου ματιά, αισθητική και φυσικά με την καθοδήγηση του ίδιου του βότσαλου....αναλόγως το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος. Το ίδιο το βότσαλο με καθοδηγεί, αφήνομαι στην δική του ενέργεια, δεν προσπαθώ να το αλλάξω, το ακολουθώ, το σέβομαι, το αγαπώ.
- Εκτός από αυτά, τι άλλο μπορεί να βρει κανείς στην Aelia Gallery (και σε τι τιμές);
Στην γκαλερί εκτός από πίνακες ζωγραφικής, βότσαλα και βότσαλα μαγνητάκια, μπορείτε να βρείτε χειροποίητα μάρμαρα μοναδικά κομμάτια, και χειροποίητα κεραμικά. Η γκαλερί έχει μία ταυτότητα και αυτήν θέλω να κρατήσω, αυτήν οραματίστηκα. Δεν είναι εμπορική ούτε τουριστική και γι αυτό συνεργάζομαι πολύ επιλεκτικά με συγκεκριμένους ανθρώπους για να κρατήσω την ποιότητα που εγώ θέλω και αντιλαμβάνομαι. Οι τιμές ξεκινάνε από 5€ που κοστίζει ένα μαγνητάκι - βότσαλο, μέχρι 1500 ευρώ ένας μεγάλος πίνακας ή ένα μαρμάρινο γλυπτό.
- Πώς συνδυάζεται η καλλιτεχνική δράση και η διεύθυνση μιας γκαλερί; Τι από τα δυο έχει στην περίπτωσή σας προτεραιότητα;
Συνδυάζεται πολύ εύκολα, για εμένα στην ουσία είναι η προέκταση του εαυτού μου, δεν το διαχωρίζω. Το 80% των προϊόντων είναι δικά μου έργα και γι αυτό μπορώ να έχω πολύ καλές τιμές. Ζωγραφίζω μέσα στην γκαλερί πίνακες ή βότσαλα, αναλόγως την ώρα και την προσέλευση του κόσμου και παράλληλα υποδέχομαι τους ανθρώπους που θα επισκεφτούν την γκαλερί οι οποίοι έρχονται σ′ άμεση επαφή με την δουλειά μου. Χαίρονται που βλέπουν να δημιουργώ μέσα στον χώρο μου, αντιλαμβάνονται την έννοια της δημιουργίας, συζητάμε και περνάμε ευχάριστα με αμφίδρομη εκτίμηση. Για μένα αυτή η επαφή με τον κόσμο είναι πολλή σημαντική και μου δίνει χαρά και ενέργεια. Προτεραιότητα δεν έχει τίποτα από τα δύο, απλά και μαγικά συνδυάζονται, είμαι εγώ. - Ποιους καλλιτέχνες και τι έργα έχει φιλοξενήσει η γκαλερί στο παρελθόν;Ο σύζυγος μου Ηλίας Παπαδόπουλος είχε χυτήριο χαλκογλυπτικης, ο οποίος χυτευε αγάλματα μπρούτζινα κάι συνεργάστηκε με πολύ μεγάλους και αξιόλογους καλλιτέχνες. Είχα την μεγάλη τιμή να φιλοξενήσω στην γκαλερί τα έργα τους: Κουλεντιανός Κώστας (1918 - 1995), Φιλόλαος (1923 - 2010), Ρόκος Κυριάκος (1945), Curie Parvine (1936), Ferre Fanny (1963), Λάμπρου Γιώργος (1946), Scrive Philippe (1927). Επίσης συνεργάζομαι με τον Χρίστο Μπουλαξη ένα σπουδαίο μαρμαρογλύπτη με αστείρευτο ταλέντο και μεγάλη γκάμα σε γλυπτά από ναξιακό μάρμαρο. Οι άλλες δύο σπουδαίες συνεργάτιδές μου είναι η Κατερίνα Κούτελου, και η Μαρία Ρήγα που δημιουργούν χειροποίητα κεραμικά εξαιρετικής αισθητικής και ποιότητας.
- Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για την νέα σεζόν;
Δουλεύω όλο τον χειμώνα μέχρι αυτήν την στιγμή που μιλάμε. Τους μήνες που είναι κλειστή η γκαλερί επικεντρώνομαι στους μεγάλους πίνακες, γιατί όπως καταλαβαίνετε είναι πρακτικά δύσκολο να δουλεύω μεγάλα έργα εκεί. Έχω ολοκληρώσει μία σειρά από πίνακες και από 1η Απριλίου η γκαλερί είναι ανοιχτή για να υποδεχθεί το κοινό και τους φίλους της. Παράλληλα θα συνεχίσω από το άνοιγμα και μετά να ζωγραφίζω σε μικρότερα έργα και βότσαλα.
- Πόσο πολύ έχει βοηθήσει η αύξηση του τουρισμού τη δουλειά σας; Απειλείται, ωστόσο, η παραδοσιακή φυσιογνωμία των νησιών - και συγκεκριμένα της Νάξου - μέσα από την έκρηξη αυτή;
Η αύξηση του τουρισμού έχει βοηθήσει πολύ την δουλειά μου, γιατί όπως καταλαβαίνετε η προσέλευση είναι μεγάλη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πάντα ότι μόνο από αυτό θα κερδίσεις κάτι... Πρέπει να διαφοροποιηθείς, να προσπαθήσεις, να κοπιάσεις να σεβαστείς για να σε σεβαστούν. Προς το παρόν νομίζω δεν απειλείται η παραδοσιακή φυσιογνωμία του νησιού. Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, μπορεί να φιλοξενήσει τον κόσμο που θέλει να έρθει και να συνδυάσει τις διακοπές που θέλει. Μπορεί να προσφέρει ηρεμία, θάλασσα, ψυχαγωγία, εξαιρετικό φαγητό με ντόπια προϊόντα, και για τους νεότερους όμορφες βραδινές εξόδους. Ίσως η μόνη απειλή στην φυσιογνωμία του νησιού όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, είναι οι ατελείωτες ξαπλώστρες στις υπέροχες παραλίες που έχει το νησί.
- Τι είναι αυτό που αγαπάτε πιο πολύ, και τι αυτό που θα θέλατε να αλλάξετε στην Νάξο;
Αυτό που αγαπώ πολύ στην Νάξο είναι το φως που έχει... Εξού και το όνομα που έδωσα στην γκαλερί μου ”Αέλια”, κατά τον Όμηρο είναι η ενέργεια και το φως που έρχεται από τον ήλιο. Επίσης αγαπώ πολύ τις θάλασσες και τις παραλίες του νησιού. Αυτό που θα ήθελα να αλλάξω είναι το κεντρικό λιμάνι το οποίο είναι μικρό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του νησιού.
- Θα μας αποκαλύψετε τρεις γωνιές του νησιού (παραλίες/φαγητό/αξιοθέατα) που δεν τα έχει ανακαλύψει ο πολύς κόσμος;
Η αγαπημένη μου παραλία είναι η ψιλή Άμμος. Καταπληκτική παραλία με φυσική σκιά από δέντρα κέδρων, πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, ουρανός και θάλασσα γίνονται ένα. Αγαπημένο μου φαγητό στο νησί είναι η ταβέρνα ” Χάρης ”. Οικογενειακή ταβέρνα, σπιτικό φαγητό, ψητά σχάρας, όλα δικής τους παραγωγής με πολλή φροντίδα και μεράκι. Σημαντικό αξιοθέατο στην Νάξο είναι ο Ναός της Δήμητρας. Είναι ύστερος Αρχαϊκος ναός χτισμένος γύρω στο 530 Π.Χ. και είναι ένας από τους πρώτους Ιωνικούς ναούς, χτίστηκε εξ ολοκλήρου από μάρμαρο Νάξου.
- Αν δεν ζούσατε στην Νάξο σε ποιο άλλο μέρος του πλανήτη θα θέλατε να ζούσατε και γιατί;
Θα μου άρεσε πολύ να ζούσα στην Ιταλία, συγκεκριμένα στην Τοσκάνη. Η Τοσκάνη έχει πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά και θεωρείται τόπος γεννήσεως της Ιταλικής Αναγέννησης. Θα τολμήσω να πω ότι είναι ο επίγειος παράδεισος της Ιταλίας, παλιές αγροικίες, μεσαιωνικές κωμοπολεις, αναγεννησιακές επαύλεις, μεγαλοπρεπής πύργοι. Όλες αυτές οι εικόνες με μαγεύουν..
- Ποιοι είναι οι καλύτεροί σας πελάτες, το ελληνικό ή το διεθνές κοινό - και γιατί;
Θα έλεγα ότι είναι εξίσου το Ίδιο, και αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν βλέπουν ένα τουριστικό μαγαζί, αλλά αυτό που πραγματικά είναι, μία γκαλερί με ψυχή, ζωντανή. Οι Έλληνες είναι «δύσκολοι πελάτες», πρέπει πραγματικά να τους αρέσει κάτι πολύ, και αυτό μου δίνει δύναμη να ανταποκριθώ στην αγάπη του κόσμου και να συνεχίζω.
- Ποιο το όνειρό σας για την Aelia Gallery τα χρόνια που έρχονται;
Το όνειρο μου είναι να έχω αυτήν την ωραία επαφή που έχω τώρα με τον κόσμο, έχω κάνει πολύ καλούς φίλους μέσα από την δουλειά μου και είμαι ευγνώμων γι αυτό. Να συνεχίσω να είμαι δημιουργική, και κυρίως δυνατή για να μπορέσω να ανταποκριθώ σ′ αυτό που έχω χτίσει... Ξέρετε πίσω από την εικόνα της γκαλερί κρύβονται ατελείωτες ώρες προσωπικής δουλειάς... οπότε ναι το όνειρο μου είναι αυτό, να συνεχίσω να είμαι δημιουργική, και υγιής!