Ο κορονοϊός πλήττει όχι μόνο τον κόσμο αλλά και τις βασιλικές οικογένειες ανά τον πλανήτη. Για αυτούς η πανδημία είναι πλέον ένα πεδίο μάχης.
Δεδομένων των συνθηκών, κανένα μέλος βασιλικής οικογένειας δεν μπορεί να παρευρεθεί σε κάποια εκδήλωση και όλες οι υποχρεώσεις τους έχουν αναβληθεί μέχρι αορίστου.
Πώς αντιμετωπίζουν την παγκόσμια κρίση οι βασιλικές οικογένειες σε όλη την υφήλιο;
Μιλώντας στους πολίτες της Σουηδίας, ο βασιλιάς της χώρας ζήτησε από τον λαό να μείνει ενωμένος σε αυτήν την δύσκολη στιγμή και ζήτησε να ακολουθήσουν τις οδηγίες της κυβέρνησης και να τηρήσουν τις κοινωνικές αποστάσεις.
«Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την υγεία τους, τους συγγενείς τους και την ζωή τους» δήλωσε ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος.
«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που απαιτεί να συμπεριφερθούμε με ευθύνη».
Η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας δεν είναι η μόνη που απηύθυνε λόγο ευθύνης στον λαό, με τους βασιλιάδες της Νορβηγίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας να ζητούν από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Το ίδιο έπραξε και η βασίλισσα της Δανίας.
Στο Λονδίνο, η βασίλισσα Ελισάβετ εξέδωσε μια γραπτή ανακοίνωση. Ο γιος της, και διάδοχος του θρόνου, βγήκε θετικός στον κορονοϊό και ήταν σε καραντίνα για μια ολόκληρη εβδομάδα. Παρουσίασε μόνο ήπια συμπτώματα και γενικά είναι καλά στην υγεία του.
«Ένα ενθαρρυντικό μήνυμα βοηθά στην άμβλυνση της επικείμενης αίσθησης του κινδύνου που νιώθουν πολλοί», δήλωσε η Κριστίνα Βίντεσντετ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, η οποία έχει μελετήσει τον ρόλο των βασιλικών οικογενειών στις κοινωνίες.
«Σκοτεινές μέρες έρχονται»
Στην Ισπανία, ο λόγος από την βασιλική οικογένεια πιο πολύ ενόχλησε τον λαό παρά βοήθησε στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
Πρόσφατα, η βασιλική οικογένεια είχε εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς με αποτέλεσμα, η ομιλία του βασιλιά Φέλιπ να δεχτεί έντονες αποδοκιμασίες από τους χιλιάδες Ισπανούς που βρίσκονται σε καραντίνα και βγήκαν στα μπαλκόνια τους για να διαμαρτυρηθούν δημοσίως.
Αν, όπως φαίνεται, επιδεινωθεί η κρίση του κορονοϊού και ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται, πολύ πιθανό οι μονάρχες της Ευρώπης να κληθούν να διαδραματίσουν παρόμοιο ρόλο ξανά στο μέλλον.
«Υποθέτω ο βασιλιάς θα δώσει μια πιο προσωπική ομιλία αν τα πράγματα γίνουν πολύ χειρότερα. Μια ομιλία που θα αποσκοπεί στο να αγγίξει τους ανθρώπους συναισθηματικά», συνεχίζει η Βίντεσντετ.
«Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει ένας βασιλιάς για να τον ακούσω. Αν όμως ήταν πρόθυμος να ανοίξει τις πόρτες του παλατιού και να βάλει μέσα κρεβάτια με ασθενείς, ίσως αυτό να ήταν μια πρόοδος», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Λίντελ.
Ίσως στους δύσκολους καιρούς που ζούμε οι άνθρωποι χρειάζονται πολλά περισσότερα -και πιο ουσιαστικά- πράγματα από ομιλίες βασιλιάδων.
Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.
Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.
πηγή: Politico