Στην Αθήνα σήμερα ο Γιούνκερ με 9 θέματα προς συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Στην Αθήνα σήμερα ο Γιούνκερ με 9 θέματα προς συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα
Michalis Karagiannis / Reuters

Μία ημέρα πριν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάσει αναλυτικά στο Eurogroup την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέλεξε να βρεθεί στην Αθήνα. Αντικειμενικά πρόκειται για μία κίνηση με πολιτικό συμβολισμό στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μιλήσει στην Βουλή των Ελλήνων. Ο πρόεδρος Γιούνκερ στο παρελθόν έχει στηρίξει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση, αποτελώντας παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας.

Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει:

-οικονομία: και οι Βρυξέλλες και η Αθήνα εκτιμάται ότι θα επαναλάβουν πως εργάζονται για την «καθαρή έξοδο», και όχι την προληπτική γραμμή πίστωσης. Ουσιαστικά θα δηλώσουν ότι δεν θέλουν νέα μνημονιακά μέτρα στην Ελλάδα. Στην φαρέτρα της ελληνικής πλευράς είναι η υπεραπόδοση των στόχων για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως ενισχύθηκε η διαπραγματευτική θέση της χώρας με την υπεραπόδοση και την διάψευση των υπεραπαισιόδοξων προβλέψεων και των σεναρίων για νέα μέτρα.

-ανάπτυξη: η Αθήνα παρουσιάζει την Παρασκευή το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης», την ώρα που η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά έρχεται πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Αναμένεται να συζητηθούν η καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και του πακέτου Γιούνκερ.

-διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση

-υλοποίηση των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Ιουλίου του 2017

-η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο σε αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

-ευρωτουρκικές σχέσεις.

-προσφυγικό.

-πορεία ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. (Σερβία, ΠΓΔΜ, Αλβανία).

-μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης: στο θέμα αυτό οι θέσεις της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές θέσεις για εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης μέσα από ενεργότερο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Δημοφιλή