Το Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου και Ήχου της Αυστραλίας κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα ένα νέο βίντεο στο οποίο απεικονίζεται ο Θυλακίνος ή αλλιώς τίγρης της Τασμανίας.
Το βίντεο διάρκειας 21 δευτερολέπτων δείχνει το μαρσιποφόρο σαρκοφάγο ζώο, γνωστό ως Μπένζαμιν, να περιφέρεται στον ζωολογικό κήπο Beaumaris στο Χόμπαρτ της Τασμανίας.
Φαίνεται πως τα πλάνα τραβήχτηκαν το 1935 κατά την διάρκεια ενός vlog με τίτλο «Τασμανία η χώρα των θαυμάτων» και ανακαλύφθηκε πρόσφατα από μια ομάδα ενθουσιασμένη με το σπάνιο ζώο.
«Είμασττε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να διαθέσουμε αυτό το υλικό ψηφιακά σε όλους μέσω του διαδικτύου», δήλωσε ο Σάιμον Σμιθ, επιμελητής της NFSA σε δελτίο τύπου.
Το βίντεο, που διατίθεται δημόσια, για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια, είναι ένα από ελάχιστα που έχουν απομείνει με το σπάνιο ζώο.
Ο αφηγητής του ασπρόμαυρου βίντεο λέει ότι ο Θυλακίνος είναι «πολύ σπάνιο και το μοναδικό που βρίσκεται σε αιχμαλωσία στον κόσμο».
Ο Μπράντεν Χολμς ήταν ένας από τους τρεις ερασιτέχνες ερευνητές που αναγνώρισε το αρχείο κατά την διάρκεια των προσπαθειών τους να μελετήσουν τη τίγρη της Τασμανίας.
«Καταλάβαμε αμέσως ότι ήταν καινούριο υλικό», δήλωσε στην HuffPost.
Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσο λίγα γνωστά βίντεο του πλάσματος, είπε ότι ήταν απίστευτο συναίσθημα να βρει καινούριο υλικό.
Η ανακάλυψη, ωστόσο, ήταν κατά κάποιο τρόπο γλυκόπικρη. Ο Χολμς είπε ότι ήταν «δύσκολο» να βλέπει το νυχτερινό πλάσμα να εκτίθεται κατά τη διάρκεια της ημέρας για να το βλέπουν οι επισκέπτες.
«Μπορείς να δεις πόσο γυμνό είναι το κλουβί. Υπάρχει τσιμέντο, σύρμα και ξύλο. Μόνο αυτό», είπε.
Αυτό το βίντεο πιθανολογείται πως τραβήχτηκε ένα χρόνο μετά το προηγούμενο γνωστό βίντεο με την ύπαρξη του ζώου. Η τίγρης της Τασμανίας πέθανε 18 μήνες μετά λόγω έκθεσης, στις 7 Σεπτεμβρίου, 1936. Η ημερομηνία αυτή χαρακτηρίζεται ως εξαφάνιση του είδους.
Ο Χολμς και οι συνάδελφοί του ελπίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα άγνωστα κλιπ και προέτρεψαν οποιονδήποτε με ιστορικά πλάνα του Θυλακίνου να το μοιραστεί με την διαδικτυακή του κοινότητα.
Το ζώο συχνά περιγράφεται συχνά ως διασταύρωσης γάτας, αλεπούς και λύκου και ως μαρσιποφόρο καθώς έχει μάρσιπο σαν τα καγκουρό για τα μωρά του.
Σύμφωνα με το Μουσείο, κάποτε ήταν ευρέως διαδεδομένα στην ηπειρωτική Αυστραλία, αλλά εξαφανίστηκαν στην ηπειρωτική χώρα πριν από 2.000 χρόνια, πιθανότατα ως αποτέλεσμα ανταγωνισμού με dingoes ( ένα είδος σκύλου) και κυνηγούς.
Ο λόγος που έπαψαν να είναι τόσο γνωστά είναι πιθανότατα λόγω των εισαγομένων σκύλων με αποτέλεσμα οι τίγρεις της Τασμανίας να θεωρηθούν παράσιτα.