Στην δουλειά με self test: Για ποια επαγγέλματα γίνεται υποχρεωτικό

Βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες. Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Yorgos Karahalis via AP

Υποχρεωτικό καθίσταται από την ερχόμενη Δευτέρα (19/4) το self test για την προσέλευση των εργαζομένων σε λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ), μέσα μεταφοράς, εστίαση, κουρεία-κομμωτήρια-κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες καθαρισμού και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών/στοιχημάτων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πώς μέσω της ιστοσελίδας της ΕΡΓΑΝΗ θα γίνεται διαδικασία, που την χαρακτήρισε εύκολη και φιλική προς το χρήστη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι εάν το self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος δεν προσέρχεται στην εργασία του και κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα, ο εργαζόμενος και η οικογένεια του μπαίνουν σε καραντίνα. Αν βγει θετικό, εκδίδεται βεβαίωση και ο εργαζόμενος μπαίνει σε διαδικασία καραντίνας.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του για τα self- tests του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Αν βρεθεί εργοδότης που δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ ανά εργαζόμενο ενώ αν απασχολεί εργαζόμενο με θετικό τεστ, το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Eurokinissi

Οι κατηγορίες του δημόσιου τομέα που ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός είναι: υπάλληλοι ΚΕΠ, ΟΤΑ , Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι και σε υπηρεσίες καθαριότητας.

Από Δευτέρα αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν Βεβαίωση του αποτελέσματος του τεστ από την πλατφόρμαself-testing.gov.gr.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά. Από τα 10.155 φαρμακεία και μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 832.831 self tests.

Επιπλέον 1,2 εκατ. εμβόλια Pfizer ως τον Ιούνιο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε νέα έκκληση στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, αναφέροντας ότι η χώρα μας θα λάβει 1,2 εκατ. επιπλέον δόσεις της Pfizer μέχρι τον Ιούνιο, τις οποίες ήταν προγραμματισμένο να λάβει κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Στη συνέχεια τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 2,2 εκατ. εμβολιασμοί και σταδιακά προχωρά το άνοιγμα της πλατφόρμας και σε άλλες ομάδες.

Eurokinissi

Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει 30 εκατομμύρια δόσεις από την Ευρωπαΐκή Ένωση και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι οι δόσεις να έρχονται όσο πιο γρήγορα γίνεται στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εμβόλιο της Johnson and Johnson και τις αναφορές που έχουν γίνει στην Αμερική για παρενέργειες, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι ακολουθούμε τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και τόνισε πως «σε ό,τι έχει προκύψει, μείναμε πέρα και έξω από την πολυφωνία, ακούσαμε τους ειδικούς στην χώρα μας και τους αρμόδιους οργανισμούς και αυτό θα κάνουμε και τώρα». Μάλιστα, παρακάλεσε οι δηλώσεις που αφορούν τα εμβόλια να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και με τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα.

Πάντως, και αυτή τη φορά, ο υπουργός Υγείας έκανε ξεκάθαρο ότι υπερτερούν τα οφέλη του εμβολιασμού από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις παρενεργειών ενός εμβολίου.

Υποχωρεί ο δείκτης θετικότητας

Ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει σταθεροποίση με τάση υποχώρησης, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. Ο δείκτης υπολογίζεται στο 4,85%. Υποχώρηση παρουσιάζουν και τα ενεργά κρούσματα, φτάνοντας τα 27.462 ενεργά κρούσματα. Σταθεροποίηση σύμφωνα με τον υπουργό παρουσιάζεται και σε όλες τις περιφέρειες με εξαίρεση την Κ.Μακεδονία και Θράκη όπου παρατηρείται αυξημένη τάση και αυτό πιέζει τα Νοσοκομεία.

Μιλώντας για την Αττική, είπε ότι καταγράφεται σταθεροποιητική τάση μετά από πολλές εβδομάδες και χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ελπιδοφόρα αλλά και εύθραυστη. «Είναι μία εύθραυστη ισορροπία και γι′ αυτό δεν πρέπει να χαλαρώσουμε και να εφησυχάσουμε. Η πιστή τήρηση των μέτρων σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, μας επιτρέπει σιγά-σιγά να ελπίζουμε ότι θα γυρίσουμε σε μερική κανονικότητα».

Αναφερόμενος στον κυλιόμενο δείκτη νέων κρουσμάτων επταημέρου, είπε ότι πλέον καταγράφεται μείωση και σε αυτόν, καθώς κατά μέσο όρο έχουμε ανά ημέρα 2.797 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός ελαφρά μειωμένος από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 44 έτη τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει υποχώρηση και στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, ο οποίος έπεσε από τις 30.000 στις 27.426.

Πάντως υπάρχουν και περιφερειακές ενότητες που εξακολουθούν να προβληματίζουν όπως είπε ο Β.Κικίλιας: Αυτές της Καλύμνου, Θάσου, Λευκάδας, Έβρου, Ροδόπης, Πιερίας, Φωκίδας, Καβάλας, Αρκαδίας και Πρέβεζας.

Δημοφιλή