Αν η Τέχνη είναι βγαλμένη μέσα από τη ζωή, τότε τα παγκόσμια αριστουργήματα μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να περνούν σημαντικά μηνύματα στο κοινό που τα παρακολουθεί.
Αυτό μάλλον σκέφτηκαν οι παραγωγοί της γνωστής όπερας «Κάρμεν» του Georges Bizet που θα ανέβει στο θέατρο της Φλωρεντίας, ξεκινώντας από αυτό το σαββατοκύριακο, αφού επέλεξαν να αλλάξουν το τέλος του έργου, ώστε να περάσου ένα διδακτικό μήνυμα ενάντια στη βία που υφίστανται οι γυναίκες.
Συγκεκριμένα, η Κάρμεν δε θα σκοτώνεται η ίδια αλλά θα σκοτώνει το δολοφόνο της. «Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη φορά που το τέλος της Κάρμεν θα είναι διαφορετικό», δήλωσε στην Telegraph ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του θεάτρου Maggio Musicale Fiorentino, Paolo Klun.
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό το θέατρο να μην είναι ένας συντηρητικός τόπος μουσικής κουλτούρας, δε θα πρέπει να είναι ένα μουσείο. Είναι ένας μέρος όπου μπορεί να ξεκινήσει ένας διάλογος. Η Κάρμεν γράφτηκε πριν 150 χρόνια σε ένα πολύ διαφορετικό πολιτισμικό πλαίσιο. Οι καιροί αλλάζουν», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του θεάτρου, Cristiano Chiarot, ανέφερε σχετικά με την πρωτοβουλία της παραγωγής για την αλλαγή στο τέλος του έργου: «Σε μια εποχή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις έμφυλες δολοφονίες γυναικών, πώς τολμάμε να χειροκροτούμε το σκοτωμό μιας γυναίκας;» και πρόσθεσε, μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica: «Πιστεύω ότι μπορούμε να μείνουμε πιστοί στο πνεύμα του έργου, έχοντας παράλληλα κάποιες ελευθερίες, όπως συνέβαινε στην κλασική εποχή όπου υπήρχαν διάφορες εκδοχές των πιο γνωστών μύθων, χωρίς να διακυβεύεται το αρχικό τους νόημα».