Στην "καρδιά" της Χαν Γιουνίς ο ισραηλινός στρατός - Θάνατος, πείνα, τρόμος σε κάθε γωνιά της Γάζας

Στην έρημο ωθούνται οι εκτοπισμένοι, διανομή βοήθειας πλέον μόνο στην Ράφα. ″Από τις χειρότερες επιθέσεις σε άμαχο πληθυσμό της εποχής και της γενιά μας. Βυθίζονται στην κόλαση"
Γυναίκα θρηνεί πλάι στην σορό του συζύγου του, Χαν Γιουνίς, Λωρίδα της Γάζας, 5 Δεκεμβρίου
Γυναίκα θρηνεί πλάι στην σορό του συζύγου του, Χαν Γιουνίς, Λωρίδα της Γάζας, 5 Δεκεμβρίου
via Associated Press

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ...

Στην ”καρδιά” της μεγαλύτερης πόλης της νότιας Λωρίδας της Γάζας, την Χαν Γιουνίς επιχειρεί πλέον ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζοντας μάλιστα πως βρίσκεται εν μέσω των πιο σφοδρών μαχών από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του στην Γάζα. Το δε μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής είναι ανυπολόγιστο: οι νεκροί ξεπερνούν τους 16.200, οι εκτοπισμοί ακόμη και σε έρημες εκτάσεις συνεχίζονται ενώ πλέον ο ΟΗΕ δύναται να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια μόνο σε μια περιοχή, στη Ράφα.

Όπως τονίζεται από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ό,τι συνέβη στο βόρειο τμήμα το παλαιστινιακού θύλακα που μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη, τώρα επαναλαμβάνεται στο νότιο. Για μια ακόμη φορά ο στρατός υποστηρίζει πως η πόλη αποτελεί προπύργιο της Χαμάς όπου έχουν καταφύγει πολλά μέλη της που εγκατέλειψαν τον βορρά όπου επίσης συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στον βορρά με τον στρατό να επιχειρεί σε Τζαμπαλία, που υπάρχει και ο προσφυγικός καταυλισμός και σε Σουτσαϊγια.

Ωστόσο, οι τακτικές του Ισραήλ, με το τεράστιο κόστος σε ζωές αμάχων, συνεχείς εκτοπισμούς και εξαθλίωση των κατοίκων προκαλούν όλο και περισσότερες αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός όμως, Μπέντζαμιν Νετανιάχου απορρίπτει αυτές όσο και άλλων χωρών αλλά και διεθνών οργανισμών αντιδράσεις απαντώντας προ όσους πιέζουν το Τελ Αβίβ πως: ο μόνος τρόπος για να ολοκληρωθεί άμεσα η αποστολή του Ισραήλ είναι να κάνει τα πάντα για να συντρίψει την Χαμάς, θέτοντας αυτόν τον στόχο ως προτεραιότητα.

Νοσοκομείο στην Χαν Γιουνίς μετά από μια ακόμη σφοδρή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ
Νοσοκομείο στην Χαν Γιουνίς μετά από μια ακόμη σφοδρή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ
via Associated Press
Νοσοκομείο στην Χαν Γιουνίς μετά από μια ακόμη σφοδρή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, 5 Δεκεμβρίου 2023
Νοσοκομείο στην Χαν Γιουνίς μετά από μια ακόμη σφοδρή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, 5 Δεκεμβρίου 2023
via Associated Press

Η προτεραιότητα μάλιστα που δίνει σε αυτό τον στόχο, προκάλεσε για μια ακόμη φορά οργισμένες αντιδράσεις συγγενών ομήρων που συνεχίζουν να είναι στα χέρια της Χαμάς ή απελευθερωθήκαν με τους οποίους είχε συνάντηση. Αρκετοί επιτέθηκαν φραστικά στον Νετανιάχου και αρκετοί ακόμη επικρότησαν την στάση τους κατηγορώντας τον ότι βάζει την πολιτική πάνω από την ασφαλή επιστροφή των υπόλοιπων 138 ομήρων.

Πάνω από 16.200 οι νεκροί - Το μαρτύριο των συνεχών εκτοπισμών

Στο μεταξύ, το αιματοκύλισμα στην Γάζα συνεχίζεται με τον αριθμό των νεκρών να έχουν φτάσει τους 16.248 εκ των οποίων περισσότερα από 7.000 είναι παιδιά και περίπου 5.000 γυναίκες. Συνολικά 45 άνθρωποι εκτιμάται πως σκοτώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης σε έναν και μόνο βομβαρδισμό στο Ντεϊρ Αλ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα.

Παράλληλα όμως συνεχίζεται και ο εκτοπισμός των αμάχων με οικογένειες να αναφέρουν πως μετά τις νέες εντολές για εκκένωση της Χαν Γιουνίς αναγκάζονται να μετακινηθούν νοτιότερα ακόμη και για τρίτη ή τέταρτη φορά μέσα σε δύο μήνες πολέμου. Με τα πόδια, με μοτοσικλέτες, στοιβαγμένοι σε κάρα, με αποσκευές και ατομικά τους είδη πάνω στις οροφές αυτοκινήτων, χιλιάδες άμαχοι συνεχίζουν να φεύγουν προς άλλες περιοχές του νότου, στριμωγμένοι σε περίμετρο ολοένα πιο μικρή.

Μια μάλιστα από τις περιοχές που το Ισραήλ όρισε ως ”ασφαλή ζώνη”, στην παραθαλάσσια περιοχή αλ Μαγουάσι στην πραγματικότητα ”είναι μια έρημος”. Δεν υπάρχούν εγκαταστάσεις για την υποδοχή των εκτοπισμένων αμάχων, υποδομές ή ανθρωπιστικές οργανώσεις που να επιχειρούν για την παροχή των απολύτως αναγκαίων για την επιβίωση ενώ ήδη μικρή περιοχή έχει κατακλυστεί από αμάχους.

Άλλοι καταφεύγουν νοτιότερα προς την Ράφα αλλά πλέον και αυτή η πόλη αδυνατεί να σηκώσει το βάρος τόσων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων τόσο πρακτικά από άποψη χώρου όσο και να καλύψεις τις ανάγκες τους.

Συνολικά 600.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό διαταγή εκκένωσης στη νότια Γάζα. ”Σχεδόν οι μισοί από αυτούς είχαν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο παρελθόν” ανάφέει ο εκπροσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες. Τονίζει μάλιστα πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πουθενά να πάνε, καθώς τα καταφύγια, συμπεριλαμβανομένης της UNRWA, υπερβαίνουν και υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους”. Ήδη εδώ και μέρες ο ΟΗΕ αναφέρει πως είναι αδύνατο» να δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες υποδοχής προσφύγων”, για τις οποίες έχει κάνει λόγο το Ισραήλ.

Επίσης επισημαίνεται η αδυναμία πρόσβασης των αμάχων στις πλατφόρμες ανάρτησης οδηγιών από το Ισραήλ που υπάρχουν πληροφορίες για εκκενώσεις, βομβαρδισμούς και ”ασφαλείς περιοχές”.

Ράφα, Λωρίδα της Γάζας, 5 Δεκεμβρίου 2023
Ράφα, Λωρίδα της Γάζας, 5 Δεκεμβρίου 2023
via Associated Press
Ράφα, Λωρίδα της Γάζας, 5 Δεκεμβρίου 2023
Ράφα, Λωρίδα της Γάζας, 5 Δεκεμβρίου 2023
via Associated Press

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Unicef, Τζέιμς Έλντερ είπε πως η ιδέα οποιασδήποτε ”ασφαλούς ζώνης” αποτελεί ένα ”επικίνδυνο ψευδές αφήγημα” αναφέροντας πως οι περιοχές που υποδεικνύει το Ισραήλ είναι ”μικροσκοπικά κομμάτια άγονης γης. Δεν έχουν νερό, δεν έχουν εγκαταστάσεις, δεν έχουν καταφύγιο από το κρύο, δεν έχουν αποχέτευση”, σε μια προφανή αναφορά στην έρημο Αλ Μαγουάσι.

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ζουν ”στην απόλυτη φρίκη”, τόνισε από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, εκτιμώντας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να διαπραχθούν ”εγκλήματα θηριωδίας”. Δύο μήνες ”μετά τις φρικτές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις εναντίον του Ισραήλ...οι άμαχοι στη Γάζα εξακολουθούν να βομβαρδίζονται ασταμάτητα από το Ισραήλ και να υποβάλλονται σε συλλογική τιμωρία”, κατήγγειλε ο Τουρκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Σοβαρός κίνδυνος για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας - Η Πείνα μεγαλώνει

Στο μεταξύ, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, τονίζει πως η Ράφα είναι πλέον η μοναδική τοποθεσία στον θύλακα όπου εξακολουθεί να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια, όμως οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Καμιά βοήθεια δεν φθάνει πλέον στη Χαν Γιούνις, ενώ η πρόσβαση σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είχε επισήμως απαγορευτεί ήδη προτού ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες.

Στο μεταξύ ΟΗΕ ήδη προειδοποιεί πως έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση τα τελευταία 24ωρα, είναι εξαιρετικά πιθανό πολύ σύντομα να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αμάχων.

Το δε Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) αναφέρει πως αν και κατάφερε να διανείμει βοήθεια σε περίπου 250.000 άτομα κατά τη διάρκεια της επταήμερης παύσης των μαχών που έληξαν την Παρασκευή η συνέχιση αυτής είναι πλέον ”σχεδόν αδύνατη”.

Η επανέναρξη του πολέμου εντείνει την πείνα που εξαπλώνεται σε όλο τον θύλακα και παράλληλα απειλεί το ανθρωπιστικό έργο του αφού ”θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας”. Τονίζει πως πρέπει να διασφαλιστούν συνθήκες ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ασφαλείς και να μπορούν να εκτελούν το έργο τους ανεμπόδιστοι και φυσικά να έχουν διαρκής πρόσβαση σε όλη την Λωρίδα της Γάζας για να μπορεί ”να διανέμει σωτήρια βοήθεια”. Καλεί δε για μια ακόμη φορά στην εφαρμογή ανθρωπιστικής παύσης πυρό και προτρέπει όλους τους ηγέτες να εργαστούν με επειγόντως για την ”εξεύρεση πολιτικών λύσεων που θα δώσουν ένα τέλος στα βάσανα που υφίστανται ολόκληρες οικογένειες εξαιτίας αυτής της οδυνηρής σύγκρουσης”.

Νοσοκομείο στην Χαν Γιουνίς μετά από μια ακόμη σφοδρή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, 5 Δεκεμβρίου 2023
Νοσοκομείο στην Χαν Γιουνίς μετά από μια ακόμη σφοδρή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, 5 Δεκεμβρίου 2023
Anadolu via Getty Images
Χαν Γιουνίς, Λωρίδα της Γάζας, 5 Δεκεμβρίου 2023
Χαν Γιουνίς, Λωρίδα της Γάζας, 5 Δεκεμβρίου 2023
Anadolu via Getty Images

Επίσης,ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ αναφέρθηκε επίσης στην ανθρωπιστική βοήθεια που (δεν) εισέρχεται στην Γάζα: ″Δεν γίνονται αρκετά επί του παρόντος. Το επίπεδο της βοήθειας που εισέρχεται δεν είναι αρκετό. Πρέπει να αυξηθεί και το έχουμε καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση του Ισραήλ. Το επίπεδο των καυσίμων που εισέρχεται δεν είναι αρκετό. Πρέπει να αυξηθεί”, δήλωσε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους.

″Η χειρότερη επίθεση σε άμαχο πληθυσμό της εποχής και της γενιά μας...διαπράττονται εγκλήματα”

Η όλη κατάσταση συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις από χώρες και οργανισμούς.

Για ”κονιορτοποίηση της Λωρίδας της Γάζας που αποτελεί πλέον μια από τις χειρότερες επιθέσεις σε άμαχο πληθυσμό της εποχής και της γενιάς μας” έκανε λόγο ο ,ΓΓ του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Γιάν Έγκελαντ. ”Κάθε μέρα βλέπουμε όλο και περισσότερα νεκρά παιδιά και ανθρώπους να βιώνουν όλο και μεγαλυτέρα δεινά καθώς βυθίζονται σε αυτή την κόλαση...Πρόκειται για μια απόλυτη αποτυχία της ανθρωπιάς μας. Οι σκοτωμοί πρέπει να σταματήσουν”.

Και προσθέτει: ″Η πολιορκία ενός ολόκληρου άμαχου πληθυσμού, η παγίδευση και ο βομβαρδισμός αμάχων πίσω από τους κλειστές θύρες αποτελούν εγκλήματα υπό το Διεθνές Δίκαιο”, είπε αναφερόμενος στην τακτικές του Ισραήλ, τονίζοντας πως παράλληλα πρέπει να λογοδοτήσει και η Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και τις απαγωγές.

Πηγές: BBC, Reuters, AFP

Δημοφιλή