Οι Αμερικανοί πλέον έχουν αυξημένη ναυτική παρουσία στην περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και στο Iσραήλ.
Με κεντρική μονάδα το USS Iwo jima (πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων που μεταφέρει ελικόπτερα και αεροσκάφη καθέτου προσγείωσης και απογείωσης), θα συμμετάσχουν και άλλες σημαντικές μονάδες του αμερικανικού ναυτικού όπως τα USS New York και USS Oak Hill. Το αεροπλανοφόρο Iwo Jima, είναι ένα αμφίβιο πλοίο επιθέσεων κατηγορίας Wasp, έφυγε από τη Νάπολη μεταφέροντας ελικόπτερα τύπου κόμπρα, οκτώ αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως, καθώς και δυόμισι χιλιάδες πεζοναύτες της 26ης Μονάδας Επέμβασης. Η δύναμη αυτή εντάχθηκε στο επιχειρησιακό δυναμικό του 6ου Στόλου την 21η Φεβρουαρίου.
Το USS Oak Hill (LSD 51) είναι το δεύτερο πλοίο που φέρει αυτό το όνομα, το πρώτο είναι το USS Oak Hill (LSD-7) που ναυπηγήθηκε τον Απρίλιο του 1944. Και τα δυο πλοία φέρουν αυτή την ονομασία προς τιμήν του 5 Προέδρου των ΗΠΑ, Τζέιμς Μονρό (1758–1831) και το χτήμα του, το OAK Hill.
Μια λεπτομέρεια, που ωστόσο φέρει τη δική της βαρύτητα και για την Αμερική αλλά και για το παγκόσμιο, είναι πως η το USS New York είναι φτιαγμένο από τα συντρίμμια των δίδυμων πύργων, μετά τα τραγικά συμβάντα της 11 Σεπτεμβρίου. Εξού και φέρει αυτή την ονομασία, προς τιμή των θυμάτων της τρομοκρατικής εκείνης ενέργειας.
Η ιστορία του συγκεκριμένου πλοίου, έχει ως εξής. Μετά τα τραγικά γεγονότα, ο τότε κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, με ελληνική καταγωγή George Patakis, ζήτησε από το αμερικανικό ναυτικό να ονομαστεί ένα πολεμικό πλοίο USS New York.
Η καθέλκυση του πλοίου έγινε στη Λουιζιάνα, μετά που χρησιμοποιήθηκαν 7.5 τόνοι ατσάλι από τα συντρίμμια των δίδυμων πύργων. Θεωρείται από τα αρτιότερα, τεχνολογικά πλοία που διαθέτουν σήμερα οι ΗΠΑ και το μότο του είναι, «Δύναμη σμιλευμένη μέσα από θυσία».
Τα τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή μέχρι τουλάχιστον τις 25/3. Ως εκ τούτου, το πρώτο δεκαπενθήμερο των ερευνών της Exxon στο οικόπεδο 10, στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, κατ’ ακρίβεια στο μεγαλύτερο μέρος της, θα υπάρχει ναυτική παρουσία ΗΠΑ και Ισραήλ.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη συμπίπτει με το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας. Ένδειξη της κατάστασης την οποία διανύουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι η δυσφορία της Αγκυρας για την παρουσία των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα. Εμμέσως, πλην σαφώς, οι Τούρκοι εκφράζουν και τις απόψεις της Μόσχας, καθώς εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί κινούνται στα όρια της Συνθήκης του Μοντρέ (1936) η οποία καθορίζει τον χρόνο παρουσίας (21 ημέρες) και τον αριθμό των πλοίων τρίτων χωρών στη Μαύρη Θάλασσα. Σε τουρκικά μέσα στηλιτεύθηκε η ταυτόχρονη είσοδος των κλάσης Arleigh Burke αντιτορπιλικών «USS Ross» και «USS Carney» στη Μαύρη Θάλασσα στις 16/2.
Πηγή: cytoday.eu