Στην Κύπρο για λίγο ο Μπλίνκεν – Συνάντηση με Χριστοδουλίδη για τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η πρωτοβουλία της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Στην Κύπρο εκτάκτως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν – Συνάντηση με Ν. Χριστοδουλίδη
Στην Κύπρο εκτάκτως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν – Συνάντηση με Ν. Χριστοδουλίδη
twitter/Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου ήταν στο επίκεντρο της σύντομης συζήτησης μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Πρόεδρος της Κύπρου πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των επαφών του στην περιοχή.

Η συνάντηση είχε ως βασικό θέμα συζήτησης «την κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου με τελικό προορισμό τη Γάζα», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του σε εγκαίνια σε χωριό της Λευκωσίας ο κ. Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι θα μεταβεί στη Λάρνακα για μια έκτακτη επίσκεψη, «μέσα στο πλαίσιο και των προσπαθειών που η χώρα μας έχει αναλάβει σε σχέση με την κρίση στην περιοχή μας».

Οι κυπριακές αρχές δήλωσαν ότι μόλις η κατάσταση στη Γάζα το επιτρέψουν και, εάν συμφωνηθεί, η πρόταση για τον θαλάσσιο διάδρομο θα επιτρέψει τη μεταφορά ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας από το κύριο λιμάνι του νησιού, τη Λεμεσό, στη Λωρίδα της Γάζας.

Μια ανθρωπιστική παύση στις μάχες θα μπορούσε να προσφέρει ”το παράθυρο ευκαιρίας” που απαιτείται για την παράδοση της βοήθειας, λένε αξιωματούχοι στη Λευκωσία. Η ιδέα πιστεύεται ότι υποστηρίζεται από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ της Κύπρου, καθώς και από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και άλλα αραβικά κράτη.

Ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στη ζώνη των συγκρούσεων, η Κύπρος προσπάθησε να παίξει ένα διπλωματικό ρόλο εξισορρόπησης, σπεύδοντας να υποστηρίξει το Ισραήλ και εκφράζοντας την οργή της για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δείχνοντας παράλληλα όμως αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους αμάχους στην πολιορκημένη λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Αντονι Μπλίνκεν θέλησε επίσης να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του για τον ρόλο του νησιού στην προσωρινή φιλοξενία Αμερικανών πολιτών που διέφυγαν από το Ισραήλ τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στη Γάζα.

Η Κύπρος, η οποία προετοιμάζεται για 100.000 πρόσφυγες σε περίπτωση επέκτασης της κρίσης στο μεσανατολικό, έχει ετοιμάσει ένα μαζικό σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση που δυτικοί πολίτες εγκαταλείψουν το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Μονάδες καταδρομών και ειδικές δυνάμεις από διάφορα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη εγκατασταθεί στις δύο κυρίαρχες βρετανικές περιοχές βάσης του νησιού εν αναμονή της επιχείρησης που θα τεθεί σε εφαρμογή.

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα

Στη συνέχεια ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μία επίσκεψη που ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με την ΕΡΤ στην Τουρκία, η Άγκυρα δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμτεντ που έγινε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος περιοδείας του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή. Ωστόσο, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανακοίνωσαν ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Η πρακτική αυτή, η οποία δεν συνάδει με τις διπλωματικές παραδόσεις, προκάλεσε ενόχληση στην Τουρκία, όπως φάνηκε και από τα δημοσιεύματα του Τύπου. Θεωρήθηκε αντανάκλαση των αυξανόμενων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και την σκληρή κριτική που άσκησε στη δήλωση Μπλίνκεν.

Τελικά, εκδόθηκε χθες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναθεωρημένο πρόγραμμα επισκέψεων του Μπλίνκεν που περιελάμβανε και την Άγκυρα. Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αύριο. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν κυρίως τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς (Δ) συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν (Α) στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης στις 05 Νοεμβρίου 2023.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς (Δ) συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν (Α) στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης στις 05 Νοεμβρίου 2023.
Anadolu Agency via Getty Images

Συνάντηση Μπλίνκεν-Αμπάς στη Ραμάλα

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε την Κυριακή στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα αναλάβει την εξουσία στη Γάζα μόνο ως μέρος μιας ”συνολικής πολιτικής λύσης” στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο Αμπάς καταδίκασε τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα ως ”γενοκτονικό πόλεμο”, καλώντας τον Μπλίνκεν ”να τους σταματήσει αμέσως από το να διαπράττουν τέτοια εγκλήματα”, ανέφερε το WAFA.

Ζήτησε επίσης την άμεση παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων και την αποκατάσταση της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης στη Γάζα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή με έδρα τη Ραμάλα, της οποίας ηγείται ο Αμπάς, δεν αποτελεί πολιτικό παράγοντα στη Γάζα από τότε που η Χαμάς την κατέλαβε με τη βία το 2007.

Ο Αμπάς δήλωσε ότι η ασφάλεια και η ειρήνη θα επιτευχθούν μόνο με τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στα προ του 1967 σύνορα του πολέμου της Μέσης Ανατολής με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πηγή: philenews, ertnews, Associated Press, Guardian

Δημοφιλή