Συνηθίζουμε να λέμε ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Αυτό είναι κανόνας στην αγορά. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις, δηλαδή μπορείς να αγοράσεις κάτι «ακριβό» καταβάλλοντας λιγότερα χρήματα.
Για παράδειγμα, ποιος δε συμφωνεί ότι στους αυτοκινητόδρομους της χώρας μας απολαμβάνουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες; Και θα θέσω ένα ακόμα παράδειγμα: την Ολυμπία Οδό που χρησιμοποιώ συχνά. Τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα – Κόρινθος - Πάτρα που το 2025 θα έχει φθάσει μέχρι τον Πύργο. Κινείσαι με ασφάλεια, άνεση, έχεις υπηρεσίες υποστήριξης όλο το 24ώρο και βέβαια πληρώνεις για να απολαμβάνεις όλα αυτά.
Και τα τελευταία χρόνια, από το 2021, μπορείς και τα πληρώνεις φθηνότερα, αρκεί να ξέρεις τον τρόπο, ειδικά αν κάνεις συχνές μετακινήσεις και κυρίως σε μικρές αποστάσεις, ώστε να αποφεύγεις την Παλαιά Εθνική Οδό. Αυτό, όμως, είναι άλλο θέμα, των Περιφερειών της χώρας να κάνουν περισσότερα έργα.
Ο τρόπος λοιπόν είναι ένας και είναι απλός: ΟΛΥΜΠΙΑ PASS, ο πομποδέκτης που πρέπει να αποκτήσεις αν θέλεις να αποκομίσεις οφέλη. Το πρώτο όφελος είναι ότι δεν θα περιμένεις σε ουρές στους σταθμούς διοδίων για να πληρώσεις το αντίτιμο. Περνάς αμέσως από την ηλεκτρονική λωρίδα, δεν καθυστερείς και φθάνεις γρηγορότερα στον προορισμό σου.
Το δεύτερο με το ΟΛΥΜΠΙΑ PASS είναι ότι μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα με το σύστημα Χιλιομετρικής Χρέωσης Hybrid. Δηλαδή πληρώνεις μόνο για τα χιλιόμετρα που διανύεις και όχι για όλη τη διαδρομή από τον έναν σταθμό διοδίων στον άλλο.
Το τρίτο όφελος είναι ότι όταν έχεις ΟΛΥΜΠΙΑ PASS και συχνές χρήσεις ενός σταθμού διοδίων μέσα σε ένα μήνα, τότε έχεις επιπλέον το εκπτωτικό πρόγραμμα VALUE, το οποίο δίνει έξτρα εκπτώσεις.
Κι εδώ χρειάζονται ένα δύο ακόμα παραδείγματα για το πώς εξοικονομείς χρήματα. Στη διαδρομή Ελευσίνα- Μέγαρα, όπου η αρχική αξία είναι 101,20 ευρώ, ένας εργαζόμενος που κάνει καθημερινά αυτή τη διαδρομή, θα χρεωθεί με 40,63 ευρώ, μετά τις επιστροφές χιλιομετρικής χρέωσης και εκπτωτικού προγράμματος VALUE.
Αν πάλι κάποιος εργαζόμενος στο Αίγιο μετακινείται κάθε μέρα έως την Ακράτα (22 εργάσιμες), από εκεί που θα πλήρωνε 154 ευρώ, με το ΟΛΥΜΠΙΑ PASS πληρώνει 59,10 ευρώ (-62%), δηλαδή εξοικονομεί 16% από το εκπτωτικό πρόγραμμα VALUE και ακόμα 46% από την χιλιομετρική χρέωση.
Τα παραδείγματα, λοιπόν, είναι αυτά που κάνουν κατανοητή τη χρησιμότητα απόκτησης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS καθώς το σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης ισχύει για όλους, ιδιώτες και επαγγελματίες, για όλα τα οχήματα (ΙΧ & φορτηγά), με εξαίρεση τους μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιούν τη MotoCard, αντί για πομποδέκτη. Οι μοτοσυκλετιστές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο εκπτωτικών προγραμμάτων – του Moto Value με σταθερή έκπτωση 20% από την πρώτη διέλευση ή του προγράμματος κλιμακωτών εκπτώσεων Value, με εκπτώσεις ανάλογα με το είδος και τη συχνότητα χρήσης ενός σταθμού διοδίων μέσα σε ένα μήνα.
Περνάς από την ηλεκτρονική λωρίδα κάνοντας χρήση του πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS, και εάν βγεις από τον αυτοκινητόδρομο πριν το τέλος της ζώνης χρέωσης, το σύστημα Hybrid, αναγνωρίζει τον πομποδέκτη του οχήματός σου, υπολογίζει την απόσταση που έχει διανύσει και πιστώνει στον λογαριασμό σου το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διένυσε! Τόσο απλά.
Δηλαδή, αν μπεις στη Νέα Πέραμο και βγεις στην Πάχη, ενώ η τιμή διοδίου για όλη τη ζώνη είναι 1,50 ευρώ, θα πληρώσεις μόνο 0,50 και θα εξοικονομήσεις 1,00 ευρώ. Στη διαδρομή Αγιοι Θεόδωροι Λουτράκι από 1,90 ευρώ θα πληρώσεις 0,80 και θα σου έχουν πιστωθεί στον πομποδέκτη 1,10 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε από την Ολυμπία Οδό, από το 2021 που εφαρμόστηκε το σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης μέχρι το τέλος του 2023, είχαν πραγματοποιηθεί 5,9 εκατ. διελεύσεις από πύλες χιλιομετρικής χρέωσης και το ποσό που έχουν εξοικονομήσει οι χρήστες του αυτοκινητόδρομου έχει ξεπεράσει τα 5.000.000 ευρώ! Το δε μέσο ποσό εξοικονόμησης για τους χρήστες ανά διέλευση είναι 0,64 ευρώ για τα ΙΧ, 1,87 ευρώ για τα φορτηγά και 2,73 ευρώ για τα τριαξονικά.
Πέραν όλων αυτών, σημειώνω ότι με τον πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS, μπορείς να περάσεις και από τις ηλεκτρονικές πύλες διοδίων όλων των αυτοκινητοδρόμων, χάρη στην υπηρεσία διαλειτουργικότητας (GRITS) και να ταξιδέψεις με άνεση και ευκολία σε όλη την Ελλάδα.
Η Ολυμπία Οδός απέδειξε στην πράξη πώς δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις τον… τροχό για να ικανοποιήσεις ακόμα περισσότερο τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου. Και δεν είναι μόνο το σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης, αλλά και η εγκατάσταση POS σε όλες τις λωρίδες Αυτόματων Μηχανημάτων Πληρωμής, το πρόγραμμα «Νερό από τον αέρα» με το οποίο παρέχεται καθαρό, φρέσκο πόσιμο νερό που παράγεται από την υγρασία του αέρα σε 11 πάρκινγκ του αυτοκινητόδρομου, η υπερσύγχρονη εφαρμογή για κινητά Olympia Odos App και οι καινοτόμες μεθοδολογίες παρακολούθησης της υποδομής όπως το SMART TUNNEL, το MIRANDA, η φωτογραμμετρία και τα drones.
Για να αποκτήσεις πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS κάνεις απλά Online εγγραφή στην ιστοσελίδα www.olympiaodos.gr ή μέσω της εφαρμογής για κινητά Olympia Odos App ή τηλεφωνείς στο 22960 95555 και ο πομποδέκτης στέλνεται δωρεάν εντός 10 εργάσιμων ημερών στη διεύθυνση που δηλώνεις.
Ο εκδημοκρατισμός της ηλεκτροκίνησης
Γράφω κατ’ επανάληψη ότι η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης περνά μέσα από την ανάπτυξη των δημόσιων σταθμών φόρτισης. Οσο πιο πολλοί υπάρχουν και μπορεί ό κάτοχος οχήματος να φορτίσει γρήγορα και να μην περιμένει τη σειρά του, τόσο θα ενθαρρύνεται να αποκτήσει ηλεκτρικό όχημα.
Στην Ολυμπία Οδό έχουν γίνει άλματα προς αυτή τη κατεύθυνση και ήδη έχουν εγκατασταθεί 24 θέσεις φόρτισης στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στα Μέγαρα, το Βέλο και τον Ψαθόπυργο, ενώ σύντομα θα εγκατασταθούν 40 ακόμα θέσεις σε 9 σημεία από Ελευσίνα μέχρι Πάτρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ΣΕΑ Ψαθοπύργου λειτουργούν πέρα από τους κλασικούς ταχυφορτιστές DC 50kW και υπερ-ταχυφορτιστές TESLA DC 250kW.
Επειδή έχω κάνει χρήση των σταθμών φόρτισης, έναν καφέ να πεις έχεις φορτίσει κιόλας.
Κι όταν παραδοθεί το 2025 και το τμήμα Πάτρα – Πύργος και εκεί θα εγκατασταθούν σταθμοί φόρτισης για να εξυπηρετούνται ακόμα περισσότεροι πολίτες και να μπορούν να γίνονται μεγαλύτερες διαδρομές ηλεκτροκίνητα.
Οι οδηγοί μπορούν εύκολα να βρουν πού υπάρχουν φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού στον Διαδραστικό Χάρτη στο www.olympiaodos.gr.