Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα αποπειραθεί να δώσει την έμφαση στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την ανάγκη να υπάρξει ενότητα στην Ευρώπη κατά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στην Πολωνία, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαφωνιών μεταξύ των δύο συμμάχων για τις μεταρρυθμίσεις στο πολωνικό σύστημα δικαιοσύνης, την κρίση των προσφύγων κι έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.
Η Μέρκελ θα έχει σήμερα συναντήσεις με τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και με τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, αποπειρώμενη στο δεύτερο ταξίδι της στο εξωτερικό αφότου ορκίστηκε κι ανέλαβε την τέταρτη θητεία της να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Γερμανίας στην Πολωνία, άλλοτε μέλος του σοβιετικού μπλοκ, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης τόσο με τη Ρωσία, όσο και με τις HΠΑ.
Η καγκελάριος καλείται να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή, βαδίζοντας σε ένα λεπτό διπλωματικό σχοινί: να καθησυχάσει τη Βαρσοβία ότι το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο στην εκπλήρωση των στόχων του NATO για τις στρατιωτικές δαπάνες, να εξασφαλίσει την υποστήριξή της στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθηθούν στην ΕΕ, χωρίς από την άλλη να υπαναχωρήσει από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης, που αμφισβητούνται από την πολωνική κυβέρνηση έργω, με τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις της στο πεδίο της δικαιοσύνης.
Η αποστολή της χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι η άνοδος αντιμεταναστευτικών κομμάτων σε χώρες όπως η Αυστρία και η Ιταλία ενδέχεται να επιτείνουν την ένταση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και κυβερνήσεις χωρών της κεντρικής Ευρώπης όπως αυτή της Πολωνίας.
Ο Μίχαλ Ντβόρτσικ, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού, τόνισε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι δύο πλευρές έχουν πολλά να συζητήσουν.
Ο αγωγός αερίου «North Stream 2 θα είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα» καθώς και «το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μελλοντικός προϋπολογισμός της ΕΕ και πολλά άλλα θέματα», σημείωσε.
Ο αγωγός αυτός σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία αποφεύγοντας κάθε διέλευση από το έδαφος της Ουκρανίας. Έχει την έγκριση του Βερολίνου. Αλλά η Πολωνία απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις να επιβληθούν από τη Δύση κυρώσεις στο έργο.
Η εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Γιοάνα Κοπτσίνσκα δήλωσε ότι η Βαρσοβία ελπίζει να αποκατασταθεί μια «καλή και πραγματιστική σχέση» με το Βερολίνο.
Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι, καθώς η Πολωνία ανησυχεί όλο και περισσότερο για τη ρωσική επιθετικότητα, την αβεβαιότητα για τις αλλαγές πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά και την απώλεια της Βρετανίας, συμμάχου της που εναντιωνόταν στην περαιτέρω διεύρυνση της ευρωζώνης.
Η καγκελάριος Μέρκελ «έχει την ευκαιρία να καταστήσει σαφές στην πολωνική κυβέρνηση ότι οι δημοκράτες στην Ευρώπη πρέπει να υψώσουν μαζί το ανάστημά τους μπροστά τόσο στον Πούτιν όσο και στον Τραμπ, για το καλό και της Πολωνίας», έκρινε η Φραντσίσκα Μπράντνερ, εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο Χάικο Μάας, ο σοσιαλδημοκράτης γερμανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε τη σημασία που δίνει το Βερολίνο στη διμερή σχέση κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πολωνό ομόλογό του Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς την Παρασκευή.
Οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά το λεγόμενο Τρίγωνο της Βαϊμάρης, μια πλατφόρμα πολιτικής συνεργασίας της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας που είχε δημιουργηθεί το 1991. Οι επικεφαλής της διπλωματίας των τριών κρατών είχαν συναντηθεί στη Βαϊμάρη τον Αύγουστο του 2016 για τελευταία φορά.
«Η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ δείχνει ότι η Γερμανία θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Πολωνία», σύμφωνα με τον Μίχαλ Μπαράνοβσκι, επικεφαλής του γραφείου του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ στη Βαρσοβία. Δείχνει, κατά την άποψή του, ότι υπάρχει η βούληση «στο ανώτατο επίπεδο για να διορθωθεί η σχέση».
Η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και στην Πολωνία ανέβηκε αφότου το εθνικιστικό, συντηρητικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης ανέλαβε την εξουσία το 2015. Το Βερολίνο έχει απορρίψει επανειλημμένα την αξίωση της Βαρσοβίας η Γερμανία να δώσει στην Πολωνία πολεμικές αποζημιώσεις.
Οι δύο κυβερνήσεις συγκρούστηκαν επίσης για τον αγωγό North Stream 2 και εξαιτίας της άρνησης της Βαρσοβίας να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο βάσει του συστήματος ανακατανομής με ποσοστώσεις που έχει καταρτίσει η ΕΕ.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)